Het verhaal gaat dat garganelli in 1725 zijn ontstaan, omdat de kok van kardinaal Cornelio Bentivoglio d’Aragona moest improviseren om een maaltijd op tafel te zetten. Zij rolde de pasta vervolgens over de kam van het weefgetouw (“pettine“), waarmee de garganelli hun typische geribbelde vorm kregen en daarom ook wel “maccheroni al pettine” genoemd worden.
De pettine wordt nu nauwelijks meer gebruikt. Wellicht dat een oude “nonna” haar garganelli er nog mee rolt, maar tegenwoordig gebruikt men een gnocchiplankje om de pasta overheen te rollen. Wat betreft de vorm hebben garganelli veel weg van penne, maar anders dan penne hebben garganelli horizontale ribbels en is de naad duidelijk zichtbaar.
- Ingrediënten:
- Typo 00 bloem (zeer fijne bloem van durumtarwe)
- Eieren
Er zijn vele recepten voor pasta: sommige gebruiken gewone bloem, sommige gebruiken alleen eidooiers en andere gebruiken weer water in plaats van eieren. Gebruik dus vooral je favoriete recept.
Mocht je geen eigen recept hebben: ik maak mijn pasta op basis van 1 middelgroot, heel ei op 100 gram typo 00 bloem. Ervaring heeft geleerd dat dit genoeg is voor 2 personen. Mocht je meer willen maken, dan kun je de hoeveelheden gewoon verdubbelen.
Maak met de bloem een hoopje op een schoon en vlak werkoppervlak, maak een kuil in het midden en breek hier het ei in. Meng het ei voorzichtig met 1 hand door de bloem en werk daarbij van binnen naar buiten. Zodra het mengsel tot een bal vormt, kan je het deeg met beide handen bewerken en alle nog losse bloem in het deeg kneden.
Kneed het deeg 10–15 minuten, zodat het stevig, maar elastisch wordt. Sla het kneden niet over, anders zal de pasta breken en kan je het niet uitrollen. Laat het deeg na het kneden minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Zodra het deeg heeft kunnen rusten kan je met het behulp van een pastamachine uitrollen, tot ongeveer een dikte waarbij je de ondergrond door de pasta heen kan zien. Snij vervolgens kleine vierkantjes van de pasta.
Leg een vierkantje met de punt naar beneden op het gnocchiplankje…
…vouw de punt over het stokje…
…rol de pasta met behulp van het stokje en met lichte druk over het plankje…
…en schuif de garganello van het stokje.
Herhaal totdat alle pasta op is en laat de garganelli eerst drogen voor het te koken.
Plakt de pasta wat aan het plankje, bestrooi het dan met wat extra bloem. En in het geval dat een garganello weer loslaat, kan je de achterste punt wat vochtig maken, zodat het beter hecht.
Bij gargenelli wordt vooral ragù gegeten, bijvoorbeeld de ragù die ik eerder voor lasagne maakte. Bij deze garganelli maakte er 1 op basis van een recept van Kayotic Kitchen aangevuld met kalfsvlees.
1 reactie
Wat zijn ze goed gelukt! Ze zien er prachtig uit.