Gado gado is een Indonesisch groenten gerecht. Je zal het vast wel kennen van de afhaal Indo-Chinees, waar ze het vaak met een flinke lading taugé pindasaus en kroepoek maken. Het origineel is een veel mooier en lekkerder gerecht met verschillende soorten groenten, texturen en smaken.
Het belangrijkste onderdeel, de pindasaus, vond ik het spannends om te maken. Overigens was dit nergens voor nodig, want het is hartstikke eenvoudig en het resultaat was erg lekker. Ik had al eens eerder een poging gewaagd om helemaal “from scratch” mijn eigen pindasaus te maken. Hiervoor heb ik met mijn keukenmachine zelf de pinda’s tot een pasta gemalen. Helaas vond ik die saus wat flauw en had ik dit keer met pindakaas uit een potje een veel beter resultaat.
Er is discussie over wel of geen santen gebruiken in de pindasaus. Ik gebruikte geen koskosmelk, maar die kun je natuurlijk altijd gebruiken als je dat liever hebt.
Door de kroepoek en de trassi in de pindasaus is dit gerecht niet helemaal geschikt voor vegetariërs. De trassi kun je weg laten en de kroepoek vervangen met cassave chips.
- Pindasaus:
- 1 ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook
- ¼ tl trassi
- 2 tl sambal
- 200 ml water
- 4 flinke eetlepels pindakaas
- 2 el ketjap manis
- 1 el gula djawa, palmsuiker
- 2-3 el neutrale olie
- Overige ingrediënten:
- 250 g tofu, in blokjes of plakjes
- 100 g sperziebonen, schoongemaakt
- 100 g Chinese kool, in stukken of repen
- 100 g taugé, schoongemaakt
- 2 eitjes, gekookt en doormidden gesneden
- Handje wortels, julienne gesneden
- 2 snack komkommertjes, in plakjes
- Gefrituurde uitjes
- Kroepoek of casave chips
Pindasaus
De basis voor de pindasaus maal ik met een staafmixer, maar je kan ook een cobek, vijzel of keukenmachine gebruiken.
Maal de ui, knoflook, sambal en trassi samen tot een pasta. Verhit de olie in een koekenpan en bak de pasta een aantal minuten om deze gaar te bakken. Roer regelmatig en laat niet aanbakken.
Voeg 200 ml water toe, 4 flinke eetlepels pindakaas, de gula djawa en de ketjap. Laat alles met elkaar versmelten en pruttelen om een medium vuur. Uiteindelijk wordt het een egale saus. Voor de gado gado wil je de saus een beetje lopend hebben. Voeg eventueel wat extra water toe om de saus wat losser te maken.
Zet het vuur uit. De saus kun je later warm of koud gebruiken.
Gado gado
Voor gado gado kun je zelf kiezen welke groenten je gebruikt. Verschillende soorten kool, boontjes, aardappel, komkommer en gebakken tempeh of tofu. Vooral wat je zelf wil en in huis hebt.
Bak de blokjes of plakjes tofu in olie goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
Maak de sperziebonen schoon en blancheer deze enkele minuten in heet water tot beetgaar en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken.
Dompel de taugé even in kokend water, spoel direct af en laat goed uitlekken. Doe hetzelfde met de stukjes Chinese kool.
Verdeel de geblancheerde groenten, tofu, wortel en komkommer in laagjes op een grote serveerschaal, zodat alles mooi met elkaar vermengd is. Verdeel wat van de saus over de groenten heen. Leg er de eieren op en strooi er nog wat gefrituurde uitjes overheen. Ik had nog een paar stukjes gebakken aardappel over, die heb ik er ook nog bij gestopt. Zet de kroepoek en extra saus er naast en serveer met gestoomde rijst of lontong.
Eigenlijk heb ik dit gerecht een beetje onderschat. Met de saus ben je zo klaar, maar met de groenten ben je wel even bezig. Het is echt niet moeilijk om te maken maar met het voorbereiden van de groenten ben je wel even bezig. Gelukkig kun je alles koud of op kamertemperatuur serveren, dus geen haast!
Wil je ook mee doen aan onze challenges?
Maak dan jouw versie van gado gado en laat je inspireren door mijn recept. Vanessa van Culinessa zal haar recept op een later moment publiceren.
De Food Blog Challenge voor oktober is Cha sieuw, Chinees geroosterd varkensvlees.
De voorwaarden:
– Noem Nombelina en Culinessa in je blogpost.
– Vermeld de Food Blog Challenge, onze challenge recepten en stuur ons een linkje.
– Gebruik het FBC logo op je foto.
– Publiceer nieuwe challenges in de laatste 7 dagen van de maand. (Voor FBC #10 is dit vanaf 25 oktober.)
Aan oude challenges kun je altijd mee doen en je recept plaatsen. De logo’s van de challenges kun je hier downloaden.
Meer informatie en de afgelopen challenges vind je op de Food Blog Challenge pagina.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

5 reacties
Ziet er goed uit.
Wauw, wat ziet dit er ontzettend lekker uit. Krijg er nu zo’n zin in..
Het ziet er vreselijk lekker uit! Laatste keer dat ik het goed op heb, is in Suriname geweest.. en dus alweer veel te lang geleden.
Thnx voor de reminder dus ;)
Dankjewel en graag gedaan!
Can Roulette Software really predict winning bets?
my blog – play roulette online India free (https://www.Touristlink.com)