Foodiebag – tegen verspilling in de horeca

5 juni 2012

Foodiebag Via twitter en het internet kwam ik de Foodiebag tegen. Het is een doggy bag ontwikkeld door Verdraaid Goed! om de verspilling in de horeca tegen te gaan.

Gasten zouden zich generen om te vragen naar een doggy bag. Bij het Foodiebag concept ligt er een lepel clip op tafel die symbool staat voor de Foodiebag. Wanneer je voldaan bent en de restjes mee naar huis wil nemen dan clip je de lepel vast aan je bord. Vervolgens krijg je de bag mee naar huis met zo’n lepel clip er aan vast.

Ik kwam zelf voor het eerst een doggy bag tegen in, waar kan het ook anders, de VS. Dat was inmiddels al weer 21 jaar geleden (OMG ik word oud!). De serveerster vroeg of we een doggy bag wilden. We wisten niet goed wat het was, mijn vader zei geloof ik nog dat we geen hond hadden! Uiteindelijk kregen we wat restjes mee in een zakje. “Stiekem” aten we het zelf op en niet de niet bestaande hond.

In Nederland kom je ze niet veel tegen. Van de (traditionele) Chinees nemen wij regelmatig nog het eten wat overblijft mee naar huis. Wat mij wel opvalt is dat “Nederlanders” dit weinig doen, ook al wordt het door het personeel aangeboden. Best zonde, want soms blijft er echt heel veel eten over.

Zelf heb ik het maar bij weinig andere, niet Chinees restaurants, gezien. Bij Happy Italy in Rotterdam zijn de porties heel royaal. Je krijgt overgebleven pizza mee in een doos en pasta in een handige magnetron bestendig bakje. Ik geloof dat dit bij Vapiano ook mogelijk is.

Vergeet nog bijna de afternoon tea bij Lof der Zoetheid. Daar krijg je zoveel dat het bijna onmogelijk is om op te krijgen. Hier vinden ze het heel vanzelf sprekend om alles voor je in te pakken om thuis verder te genieten.

Het concept van de Foodiebag vind ik een mooie gedachte. Door de mooie box/bag zullen misschien meer restaurants én gasten overstag gaan. Het lepeltje erbij vind ik ook leuk, maar misschien overbodig? Bedienend personeel zou namelijk ook kunnen vragen of mensen nog iets mee naar huis willen nemen.

Ik hoop dat meer horeca bedrijven hier in mee zullen gaan, want het is toch jammer om al dat eten in de prullenbak te laten verdwijnen?

Wat vind jij van de Foodiebag? Neem jij wel eens eten mee naar huis wanneer je ergens bent gaan uit eten?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

9 reacties op Foodiebag – tegen verspilling in de horeca

 1. 05-06-12 12:22

  Ik moet zeggen, bij ons blijft er nooit iets over. 😡 Vreetzakken zijn wij…

  Het idee vind ik wel goed. Met die lepel als symbool is het heel mooi. Ik zou er ook niet snel naar vragen anders denk ik. Ik weet het niet, het voelt vrekkerig terwijl het eigenlijk heel logisch is om niet te willen verspillen.

  • 05-06-12 12:28

   Denk ook dat ze bij een hoop zaken ook nog raar zullen opkijken. Oh ik vergeet trouwens nog een waar ik ook nog dingen mee naar huis kreeg. Zet ik er zo bij.

   Ik heb het idee dat ze bij high end restaurant de porties ook beter hebben afgestemd op wat gasten eten. Maar zo “chique” ga ik over het algemeen niet eten.

   Zou je er wel gebruik van maken als het restaurant er aan mee doet?

 2. 05-06-12 15:50

  Dit moeten ze inderdaad overal gaan invoeren! Zou zo veel beter zijn dan alles weggooien en veel mensen weten niet dat je in Nederland ook gewoon het overgebleven eten in sommige restaurants mee kan nemen!

 3. 05-06-12 20:49

  Ik werk dan wel niet in een ‘echt’ restaurant, maar bij de vlaaienwinkel waar ik werk geven we de mensen ook gewoon hun overgebleven eten mee als ze erom vragen.
  Moet trouwens wel zeggen dat ik dat nog maar één keer heb gehad bij een klein kind dat zó vol zat dat ze echt niet meer verder kon eten maar dat ook geen afstand van haar aardbeientaartje wilde doen 😉

 4. 06-06-12 20:38

  Wat een leuk idee! Ik ben het nog nooit tegengekomen, het is me overigens ook nog nooit gevraagd….En nee, ik neem als er wat overblijft ook nooit wat mee naar huis..Ook omdat ik zelf niet zo van restjes houd! (misschien verwend, maar opnieuw opwarmen komt het gerecht meestal niet ten goede)

  • 07-06-12 09:45

   Ik denk dat het personeel daar ook goed in moet informeren. Of iets goed blijft als je het mee neemt.

   Wanneer iemand na het eten nog gaat stappen of terrasje gaat nemen lijkt het me ook geen goed idee om eten zo lang ongekoeld te laten.

 5. 07-06-12 23:23

  Ik vind het een zeer goed concept. Dat zouden ze wat mij betreft bij elk restaurant wel in mogen voeren.

Reageer