Een nieuwe maand, een nieuwe Foodblogswap! Deze keer kon ik iets uitzoeken van het blog van Annemieke van Kookboek.nl.
Mijn keuze viel al snel op het bananenbrood. Vaak van gehoord, maar ik had het nog nooit gegeten. Na een blik op de ingrediëntenlijst wist ik het helemaal zeker. Behalve de baking soda allemaal ingrediënten die je makkelijk in de winkel kan vinden. Van baking soda had ik toevallig nog een pak staan. Ooit gekocht, maar nooit eerder gebruikt om mee te bakken.
- Ingrediënten:
- 185 gram suiker
- 125 gram boter op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 300 gram bloem
- Flinke snuf zout
- 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 4 overrijpe bananen (ongeveer 400 tot 450 gram gepeld)
- 85 ml melk met 2 theelepels citroensap, óf 85 ml karnemelk
- Optioneel: vanille of kaneel
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. En vet het cakeblik in met boter.
Voor het mengen van het beslag kun je het beste een standmixer of handmixer gebruiken.
Mix de suiker en zachte boter tot een luchtig geheel. Voeg hier de eieren aan toe. Prak de bananen en voeg toe aan het boter mengsel. Voeg nu de melk en eventueel een smaakje toe. Ik deed er een snufje kaneel èn wat druppels vanille extract bij.
Meng bloem, baking soda en zout door elkaar en voeg in delen toe aan het bananenmengsel. Meng tot een mooi glad geheel.
Giet het beslag in het ingevette cakeblik en zet in het midden van de oven. Bak in 40 tot 50 minuten gaar. Het bananenbrood is klaar wanneer een sateprikker er schoon uit komt.
Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna uit de vorm op een rooster.
Ik had maar net genoeg bananen in huis. Die van mij waren niet helemaal overrijp en nog een beetje stevig. Door ze te prakken én de handmixer te gebruiken, kreeg ik toch een mooi glad beslag. Heb je alleen eetrijpe bananen, dan kun je deze dus ook prima gebruiken. Het duurt alleen even wat langer om alles goed te vermengen.
Door mijn gasoven heb ik het brood langer moeten bakken. Bij mij duurde het uiteindelijk 1 uur en 20 minuten. Mijn brood is niet zo bruin geworden als die van Annemieke, maar kreeg zeker een mooie kleur.
Graag had ik er nog wat maanzaad doorheen gedaan, maar helaas was dat van mij niet goed meer. Ga ik de volgende keer wel proberen!
Het brood is een beetje sticky en lekker “moist”. Heerlijk op zichzelf, maar ook lekker met bijvoorbeeld wat jam of Nutella. Het duurde maar liefst 3 dagen voor hij op was.
Op dag 2 wilden we toch wat anders dan alleen een sneetje met wat chocoladepasta. Ik kreeg het briljante idee, om een sneetje in wat boter te bakken en te serveren met een bolletje ijs erop. Geweldig toetje!
Het ijs is in dit geval Koffie Royaal van Hertog. Het warme, aan de buitenkant krokante en aan de binnenkant zachte, bananenbrood past fantastisch bij het koude ijs.
Weer een succesvolle foodblogswap. Het recept is gelukt en het was ook nog eens erg lekker! Deze gaat zeker vaker gemaakt worden.
Bekijk ook het blog http://www.onzefransekeuken.nl/ van Lisette. Zij heeft voor de foodblogswap mijn garnalen-krabkoekjes gemaakt.
12 reacties
Wat een lekker idee om dat ijs erop te doen!!
Ja, was echt super. Zal ook goed werken als het brood wat ouder is, om het een beetje op te fluffen.
Vorige week ook een bananenbrood gemaakt met rumrozijnen erin!! Was een receptje van Nigella. Ook op de avond vd uitzending gemaakt en gegeten! Erg toepasselijk. Maar zo lekker. Daar had een bolletje ijs niet bij misstaan! ;-)
Voor de volgende keer :).
Mmm, wat ziet dit er heerlijk uit! Wat zullen jullie genoten hebben tijdens de afsluiting van de maaltijd! Deze gaat ook op mijn to-do-list!
Ben benieuwd wat jij er van vindt!
Ziet er heerlijk uit!
Wauw, dit ziet er echt geweldig uit :D
Leuk dat je van mijn blog gekookt (of eigenlijk gebakken) hebt! Het bananenbrood is goed gelukt, ziet er mooi uit. Lekker he? Ik heb ondertussen ook wat geexperimenteerd met een bananenbrood zonder toegevoegde suiker. Daar is weer een mooi recept uitgekomen, dat komt over een week of twee online, misschien ook het proberen waard.
Goed idee om een plak brood te bakken en als toetje te serveren met ijs, yumm! Bedankt voor je leuke keuze en variatie.
Jij bedankt voor het recept! Vond het inderdaad ook wat zoet, dus minder of zelfs geen suiker had denk ik ook prima gewerkt.
Baking soda in natriumbicarbonaat en is bij een apotheek of drogist te koop of te bestellen. Merknaam: Gimborn zuiveringszout (bij de maagmiddelen in een groen doosje).
Eens een apothekersassistente…. altijd een…..
Bananenbrood staat ook al veel te lang op de planning in huize Eetplezier. Het waait steeds over ;-(
Maar nu ik jouw “wentelteefje” met ijs zie ….. ga ik toch écht een keer voor de bijl. Dat moet lekker zijn.