Foe yong hai

30 november 2018

Foe yong hai Vanessa van Culinessa belde mij met het idee voor een nieuwe foodblog challenge met het thema foe yong hai. Ik was er een beetje bang voor, want ik had dit gerecht nog nooit eerder zelf gemaakt. Natuurlijk was deze angst weer ongegrond, want de saus en de omelet zijn ontzettend makkelijk om te maken. Alle ingrediënten vind je in de supermarkt dus dat is ook mooi meegenomen.

Voor dit recept wilde ik de “Hollandse Chinees” zo dicht mogelijk benaderen. Wat de echte traditionele versie is heb ik niet goed kunnen achterhalen. Wel weet ik dat “hai” voor krab staat, wat er eigenlijk hier bijna nooit doorheen zit. Ik vermoed dat er traditioneel ook geen tomatensaus doorheen zit, maar zoetzure saus. Bij de Amerikaanse versie egg foo young eet men vaak een bruine jusachtige saus.

Voordat ik begon met koken deed ik online mijn research. Het ene recept gebruikt een pakje voor de saus, de ander ketchup, weer een ander recept met alleen tomatenpuree. Ik maakte een selectie van de ingrediënten en hoeveelheden die mij het lekkerst leken. Het resultaat vond ik bijna eng, want het was alsof ik deze foe yong hai bij “de Chinees” had afgehaald. Gelijk een succes dus.

Het ene restaurant is natuurlijk het andere niet. Gelukkig kun je de saus goed naar eigen smaak aanpassen. Voor wat extra zuur gebruik je wat meer azijn en voor een zoetere saus meer siroop of suiker. De omelet is gemaakt met 6 eieren en flink gevuld met groenten. Met 2 personen hebben we er ruim van kunnen eten.

De hoeveelheid groenten en ei heb ik heel precies opgemeten, zodat je kan zien wat het resultaat hiermee is. Je kan gerust meer eieren gebruiken en meer of minder groenten. Het is echt een ideaal gerecht om de groente la leeg te maken, want uiteindelijk gebruik je van alles maar een beetje.

Ik heb gekozen voor een vegetarische variant, maar je kan er nog allerlei extra ingrediënten aan toevoegen zoals bijvoorbeeld kip, krab of garnalen. Deze zou ik gaar erbij doen net voor het toevoegen van de eieren.

Ingrediënten voor de saus:
½ ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 el tomatenpuree
200 ml gezeefde tomaten/passata
200 ml water
4 el (rijst)azijn
3 el gembersiroop
3 el suiker
1-2 el maizena met 1 el water
Neutrale olie om te bakken
Ingrediënten voor de omelet:
½ ui, fijngesneden
1 teen knoflook
50 g champignons, plakjes
30 g wortel, dunne reepjes
30 g prei, dunne reepjes
30 g bamboe uit blik, dunne reepjes
6 eieren
Peper en zout
Neutrale olie om te bakken

De saus

De zoetzure tomatensaus kun je ruim van tevoren maken en voor het serveren opnieuw opwarmen.

Neem een hoog pannetje en verhit hier een eetlepel olie in op laag tot medium hitte. Fruit de ui totdat deze zacht en glazig is geworden en voeg de knoflook toe. Laat deze even mee bakken. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze mee bakken om te ontzuren.

Voeg de gezeefde tomaten, het water, azijn, gembersiroop en suiker toe. Breng tot aan de kook en laat even zachtjes borrelen. Proef de saus en pas de smaak eventueel aan door extra azijn of suiker toe te voegen.

Meng de maizena met de eetlepel water en voeg dit aan de saus toe. Laat zachtjes borrelen totdat de saus dikker is geworden. Je kan de saus nu direct gebruiken of laten afkoelen en afgedekt in de koelkast bewaren.

De omelet

Foe yong hai

Snijd de groenten, neem een aparte kom en kluts hier de eieren in samen met peper en zout naar smaak.

Verhit een koekenpan met 2 el olie op medium tot hoog vuur. Bak eerst de champignons, totdat mooi gekleurd. Verwijder de champignons uit de pan. Doe de wortel in de pan en bak beetgaar. Voeg de ui en de knoflook toe en laat even meebakken. Doe er de prei, bamboe en gebakken champignons bij en roer goed door. Als de pan te droog wordt kun je tussendoor wat extra olie toevoegen.

Giet de geklutste eieren in de pan en roer al scheppend regelmatig om. Wanneer het ei begint te stollen kun je het langer laten bakken, zodat je stukken omelet krijgt. Bak de omelet naar gewenste gaarheid. Hij hoeft niet heel te blijven, want de saus giet je er toch nog overheen.

Foe yong hai

Serveer de omelet direct uit de pan en doe er de warme saus overheen.

Foe yong hai

Neem ook een kijkje bij Culinessa voor Vanessa’s recept voor foe yong hai. Ik vond het weer erg leuk om samen een challenge te doen. Wie weet volgen er nog meer.

Klik verder voor nog meer lekkere Chinese recepten zoals: geroosterd varkensvlees, nasi met cha sieuw of koe lo kai.

  • 2
  •  
  •  
  • 546
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

1 reactie op Foe yong hai

  1. Pingback: Recept foe yong hai - CuliNessa

Reageer