FG Food Labs

8 november 2016

FG Food Labs - Keuken Het heeft eventjes geduurd, maar we zijn eindelijk bij FG Food Labs gaan eten. Stefan wilde hier graag een keer heen. Voor mij hoeft het allemaal niet zo chique en ik was er een beetje huiverig voor. Een 1 ster Michelin restaurant! Ik was bang dat ik er als Ma Flodder in Bloemendaal bij zou zitten.

FG Food Labs is wat laagdrempeliger en informeler dan het grote FG restaurant. Zoals ze zelf zeggen: “FG Food Labs kent net als buurman FG Restaurant** geen kledingvoorschriften. Op gympen ben je er net zo welkom als op naaldhakken. De ultieme eetbeleving is niet gebonden aan een dress code, da’s onze stellige overtuiging.” Het stelde mij een beetje gerust maar toch niet helemaal.

Stefan heeft online gereserveerd en boekte er gelijk de valet service bij. We hadden namelijk iets te vieren, zijn nieuwe baan en zijn verjaardag. Ik twijfelde wel even over de valet service. Voor hetzelfde geld geven we de auto af en parkeert de valet hem 2 meter verder. (Gelukkig niet het geval!)

Toen we aankwamen was het nog niet zo druk in het restaurant. We kregen een plek aan de bar waar je ook eten geserveerd krijgt. Aan de bar, maar ook in de rest van het restaurant zit je op krukken aan hoge tafels. Voor mijn lengte was het niet geheel ideaal, want met mijn korte pootjes kon ik niet altijd even makkelijk de kruk op en af.

Ik weet niet zo goed hoe ik hem moet noemen, maar degene die ons het meest heeft geserveerd stond standaard achter de bar en stelde zich aan ons voor. Hij vroeg of wij al eens eerder daar hadden gegeten en legde vervolgens het concept van het restaurant aan ons uit.

Bij FG Food Labs werken ze met wisselende gerechten met een klein aantal vaste a la carte menu items. Naast de vaste kaart kun je kiezen voor een 4 tot 9 gangen menu. Eigenlijk wilden we graag een keer de Wagyu A5 proberen, maar helaas was deze alleen in het grote restaurant verkrijgbaar. We zullen dus sowieso een keertje terug moeten.

Behalve geen alcohol en geen verse koriander hadden we geen speciale wensen. We lieten ons graag verrassen en gingen voor het 5 gangen Chef’s menu. Omdat er zoveel informatie op mij af kwam heb ik niet alle onderdelen van de gerechten onthouden. Ik vond het ook niet prettig om die apart te gaan noteren. Kijk dus vooral naar de mooie bordjes en het beetje informatie dat ik nog heb onthouden.

FG Food Labs - amuse - oesters Voor de 5 gangen kregen we nog een tweetal amuses. Als eerste deze oesters met onder andere haringkuit, zeekraal en olijfolie. Ik had ooit jaren geleden een rauwe oester geproefd en was toen geen groot fan. Deze oester was klein maar fijn met een ziltige smaak en toppings die nog lekkerder maakten.

FG Food Labs - amuse - cannelés Deze cannelés met eendenlever mousse had ik al eens eerder op foto’s voorbij zien komen. Deze mini gebakjes zijn krokant en sticky van karamel aan de buitenkant en zacht van binnen. Bovenop een toefje eendenlever mousse. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet en het liefst had ik er hier nog 6 van gegeten. Wat zijn ze lekker!

FG Food Labs - gang 1 - Schelvis Onze eerste gang van het Chef’s menu. Schelvis met mossel, slierten venkel, prei, een krokantje van aardappel en daarnaast rauwe vis tartaar.

Perfect gegaarde vis en heerlijke groentes. Ik moet zeggen dat ik sowieso fan ben van alle groenten die we geserveerd kregen.

FG Food Labs - gang 2 - kabeljauw Kabeljauw met scheermes en verschillende bereidingen van pastinaak. Zelf ben ik wat minder fan van kabeljauw. Het is wat vissiger van smaak en wat zachter van textuur van bijvoorbeeld de schelvis die we eerder aten.

FG Food Labs - gang 3 - nitro cocktail Als derde gang kregen we de Nitro cocktail. Deze is onderdeel van alle menu’s en bestaat uit twee onderdelen. Een warm en een koud gedeelte. Je begint met de bereiding van het koude gedeelte. Per persoon krijg je een vijzel met daarin een aantal kruiden. Hierop wordt vloeibaar stikstof gegoten die de kruiden direct bevriest. Met de stamper maal je zelf de kruiden fijn, totdat de stikstof is vervlogen. Hierop krijg je een quenelle yoghurtijs. Deze meng je met de gevriesdroogde kruiden.

FG Food Labs - gang 3 - nitro cocktail Het warme gedeelte bestaat uit onder andere yam puree, bundelzwam en gefrituurde tofu. Het is de bedoeling dat je warm en koud met elkaar afwisselt.

FG Food Labs - gang 4 - livar buikspek Door naar de 4de gang en het hoofdgerecht. Livar buikspek dat 24 uur is gepekeld en daarna 24 uur zacht is gegaard. Daarbij 2 soorten saus, verschillende bereidingen van bloemkool en een stukje topinambour (aardpeer of Jeruzalem artisjok). Het Livar varken werd aan ons omschreven als een verwend varkentje uit Limburg en ik hield mij in en zei niet: “Net zoals ik.”

Het vlees was heerlijk zacht, maar misschien was ik nog wel grotere fan van de groentes. Topinambour had ik nog niet eerder gegeten en daar wil ik zeker zelf nog eens mee koken.

FG Food Labs - gang 5 - dessert Tenslotte het dessert. IJs met amarene en balsamico, amandelen, hangop en blancmange, een Frans dessert vergelijkbaar met Italiaanse panna cotta. Niet alleen erg mooi, maar ook een mooie afsluiting van alle gerechten.

Stefan haalde mij over om voor het 5 gangen menu te gaan. Ik was bang dat het mij nooit zou lukken om alles op te krijgen. Af en toe deelde ik wat met hem, maar niet erg veel. Er zat voldoende ruimte tussen de gangen zonder dat we erg lang moesten wachten. Het was voor ons precies goed getimed. Overall vond ik het een prachtige ervaring en gaande de avond was ik steeds meer op mijn gemak. Het werd ook steeds drukker in het restaurant. De service was prettig en licht formeel. Gaande de avond iets losser, maar misschien lag dit ook aan de spanning die ik in het begin voelde.

Het eten was geweldig en voor mij een bijzondere ervaring. Door omstandigheden ben ik een tijd niet zo vaak uit eten geweest en deze avond heeft mij een nieuwe impuls en zin gegeven om het weer vaker te doen.

Wat betreft het eten heb ik 1 kleine aanmerking. Los van het dessert vond ik alle andere gerechten vrij gezouten. Net niet tè, maar wel veel meer gezouten dan ik gewend ben. Vaak eet men thuis wat minder zout, maar ik vond het in dit geval echt duidelijk aanwezig.

FG Food Labs - koffie - petit fours Na afloop had Stefan nog wel trek in een bakkie pleur en vroeg een dubbele espresso, want helaas hadden ze geen filterkoffie beschikbaar. We vonden het best lang duren voordat hij zijn koffie kreeg, maar kregen snel door waarom. Want natuurlijk drink je hier niet even een kopje koffie. Dat wordt ook speciaal gemaakt. We kregen verschillende soorten petit four.

FG Food Labs - koffie - marshmallows En ook nog rokerig geroosterde marshmallows op een mini grill met echte kooltjes.

Geweldig om eens mee te maken en wellicht ben ik een beetje te enthousiast. Ik maak nooit wat mee! We zijn goed verzorgd en gingen voldaan naar huis.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

3 reacties op FG Food Labs

 1. 08-11-16 19:15

  Op een kruk zitend eten aan de bar?
  Dat doe ik in mijn stamkroeg ook.
  Ik ken deze tent, opgeblazen geneuzel.

  • 08-11-16 19:32

   Ieder zijn eigen ding. Ik weet niet of het je bedoeling is, maar je reacties vind ik overwegend negatief.

 2. 18-11-16 17:10

  Het ziet er allemaal prachtig uit! Ben er ooit wezen eten toen het nog Ivy was (was ook mijn eerste Sterren restaurant ervaring haha). Was toen ook al heel erg lekker!

  Leuk dat het je nieuwe inspiratie en zin heeft gegeven! 🙂

Reageer