Falafel met Hummus en Yoghurt dip

10 juni 2014

Falafel met Humus en Yoghurt dip Toen ik deze recepten bij Kayotic Kitchen voorbij zag komen wist ik dat ik ze eens moest proberen. Voorheen kocht ik falafel bij de supermarkt en wilde het wel een keertje zelf proberen te maken. Ik maakte er ook gelijk Kay’s hummus en yoghurt dip bij om deze samen met de falafel in een pitabroodje te eten.

Ik moet bekennen de pitabroodjes heb ik gekocht, maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken. Zie hiervoor bijvoorbeeld het recept van Es’ Factory.

Voor het maken van de falafel gebruik ik net zoals Kay een vleesmolen om de kikkererwten te malen. Er zijn ook recepten die een keukenmachine gebruiken, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

De drie recepten zijn een mooie basis om eventueel extra smaken aan toe te voegen. Ik zou zeggen probeer eerst het origineel en maak daarna je eigen variaties.

Ingrediënten:

Falafel:
2 cups gedroogde kikkererwten (gewassen en een nacht geweekt)
1 medium ui
2 grote knoflookteentjes
Bosje platte peterselie
1½ el bloem
½ tl bakpoeder
1½ tl zout
1 tl komijn
1 tl gemalen korianderzaad
¼ tl cardamon
¼ tl gemalen zwarte peper
¼ tl cayennepeper
Eenvoudige hummus:
1 blik kikkererwten 400gr
½ cup tahini
3 el citroensap
6 el ijskoud water
1 knoflookteentje
½ tl komijn
¼ tl cayennepeper
½ tl zout
Optioneel: extra virgin olijfolie en paprikapoeder
Yoghurt dip:
1 cup dikke (Turkse) yoghurt
1 knoflookteentje
1 el citroensap
Zout & peper
Gehakte platte peterselie
Extra virgin olijfolie
Extra’s:
Olie om te frituren
Pitabroodjes
Groenten voor in de pita bijv: sla, tomaat, ui en komkommer

De falafel

Neem 2 cups gedroogde kikkererwten en verwijder verkleurde en misvormde kikkererwten. Spoel ze goed af en zet onder een ruime laag water om minstens 10 uur te weken. Gebruik voldoende water, want de kikkererwten nemen een hoop vocht op.

Na het weken is het tijd om te malen. Voor de 1e maling gebruik ik een 8 mm plaat en voor de 2e maling een 4½ mm plaat.

Laat de kikkererwten goed uitlekken, hak de ui in grove stukken, maak de knoflook schoon en hak de peterselie even grof.

Haal nu de kikkererwten afwisselend met de ui, knoflook en peterselie door de molen. Je krijgt een vrij grof mengsel.

Nadat je alles op hebt gebruikt. Wissel je naar de 4½ mm plaat en haalt hier nog een keer het mengsel doorheen. Je zal zien dat het veel fijner wordt en mooier groen kleurt.

Neem een aparte kom en meng hier zout, gemalen komijn, gemalen korianderzaad, cayennepeper, zwarte peper en cardamon in. Voeg ook de bloem en bakpoeder toe en mix even goed door.

Strooi de specerijen en bloem over de gemalen kikkererwten en meng goed door met je handen.

Verhit de olie in de friteuse of frituurpan tot 180°C.

Je kan de falafelmix met bijvoorbeeld een ijsschep portioneren. Ik gebruikte een opscheplepel om ongeveer dezelfde hoeveelheden mengsel te pakken. Met je handen druk je het een beetje aan en vormt een klein burgertje.

Wanneer de olie heet genoeg is kun je de falafel afhankelijk van de grootte, in 4-5 minuten bruin en krokant bakken. Laat uitlekken op keukenrol. Zorg ervoor dat je niet te veel tegelijk frituurt, anders koelt de olie te snel af.

Falafel met Humus en Yoghurt dip

De hummus

Spoel de kikkererwten goed af, laat ze uitlekken en doe ze samen met het teentje knoflook in de keukenmachine.

Voeg ½ cup tahini toe, komijn, cayennepeper, citroensap, water en zout. Laat dit minimaal 5 minuten goed mixen tot een romig egaal mengsel. Doe in een kom en bewaar afgedekt in de koelkast.

Besprenkel de hummus voor het serveren met extra virgin olijfolie en wat paprikapoeder.

Falafel met Humus en Yoghurt dip

De yoghurt dip

Neem 1 cup dikke yoghurt. Ik koop Turkse yoghurt met 10% vet bij de Turkse supermarkt. Voeg hier 1 eetlepel citroensap en een geperst of geraspt teentje knoflook aan toe. Breng verder op smaak met peper en zout, versgehakte peterselie en wat extra virgin olijfolie bovenop.

Falafel met Humus en Yoghurt dip

Wij aten de falafel samen met de hummus en yoghurtdip in pitabroodjes. Daarbij hadden we ook nog rode ui, schijfjes augurk en komkommer. De falafel is net zo heerlijk in een wrap, als burgertje of als toevoeging aan een salade bijvoorbeeld.

Wanneer je een elektrische vleesmolen hebt zal het geheel wat sneller gaan. Ik gebruikte onze ouderwetse vleesmolen en dat ging prima. Het enige nadeel is dat de trechter van onze molen wat klein is. Dat maakt het voor de 2e maling wat lastiger.

Allemaal heerlijke recepten die het los van elkaar ook heel goed zullen doen op een picknick of barbecue. Thanks Kay! Wil je het proces stap voor stap zien, kijk dan op Kay’s website!

 •  
 •  
 •  
 • 14
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

11 reacties op Falafel met Hummus en Yoghurt dip

 1. 10-06-14 14:50

  Wat een heerlijke falafal lijkt me dit!
  Vooral met die heerlijke sausjes! MMM!
  Gave blog ook, een erg mooi sjabloon!
  Kijk ook eens op mijn blog, ik ben pas net begonnen!

  Groetjes,

  Emma

  • 18-06-14 16:52

   Dank je :). Het ontwerp en template/sjabloon van mijn site heb ik zelf gemaakt.

 2. 10-06-14 20:22

  Hmmm, falafel met hummus vind ik echt lekker, ik heb het alleen nog niet zelf gemaakt. Dit recept lijkt me heerlijk zelf te maken!

 3. 15-06-14 13:46

  Heerlijk hè, zelfgemaakte falafel? De eerste keer probeerde ik het met voorgekookte kikkererwten – één groot fiasco. Gelukkig weet ik nu beter, haha.

 4. 17-06-14 15:00

  Ik ga de kikkererwten vanmiddag voorweken om ze morgen te maken! Weet jij met hoeveel personen je hier van kan eten? Ik ben met 2 mannen!;)

  • 17-06-14 15:22

   Heb je er nog veel dingen bij? We hebben dit met z’n 2en gegeten, maar er was wel nog flink wat over. Per grote pita gebruikte ik 3-4 schijfjes. Hadden behalve de hummus en yoghurt dip geen extra gerechten. Als het echt hele grote eters zijn zou ik het maal anderhalf doen. 2 keer zoveel lijkt me toch iets van het goede.

   • 17-06-14 16:06

    Dankjewel! Ik ga denk ik voor nog wat groenten voor erbij!

 5. 18-06-14 22:32

  Wat een mooie site en geweldige recepten! Hummus is mijn lieveling bijgerecht/dip, net als met Falafel ben ik ermee gegroeid. Heb allebei toevallig ook op mijn blog.

  De foto’s zijn ook prachtig en goed belicht, complimenten!!

  Groetjes, Naomi

 6. 12-08-14 21:55

  Beste PJ,

  Mooie site met heerlijke gerechten. Maar effe een vraag, wat is de de inhoud van een cup?

  Alvast bedankt. Ik ga snel je Falafel met Hummus en Yoghurtdip maken.

  Groeten, Taco

  • 13-08-14 09:46

   1 cup is 240ml.

   Smakelijk eten alvast!

 7. Pingback: Griekse Pitabroodjes - Nombelina.com

Reageer