Experiment – Chirashi sushi

23 mei 2012

Sushi rijst met makreel, komkommer, avocado en tempura courgette Normaal gesproken is chirashi sushi (Chirashizushi) een kom sushi rijst met verschillende soorten sashimi en andere toppings. Omdat ik in de buurt geen goede vis beschikbaar heb, heb ik het op een andere manier geprobeerd. Uiteindelijk is het een combinatie geworden van chirashi sushi en de tempura maki van Hamachi.

Omdat ik het recept nog niet hebt geperfectioneerd, schrijf ik het nog niet helemaal uit. Met name de tempura is niet helemaal gelukt.

Onderin sushi rijst op smaak gebracht met sushi seasoning (rijstazijn, suiker en zout) met er bovenop stukjes gerookte markeel, reepjes komkommer en stukjes avocado. Daar bovenop wat mayonaise, teriyakisaus (Kikkoman) en tempura druppels.

De tempura maakte ik met courgette. De “druppeltjes” die ontstaan bij het frituren heb ik bewaard om het gerecht nog wat extra crunch te geven.

Sushi rijst met makreel, komkommer, avocado en tempura courgette Ik experimenteer meestal wanneer ik alleen eet. Dan zijn er ook geen slachtoffers bij eventuele misbaksels. Dit gerecht was redelijk goed gelukt, maar aan de tempura moet nodig worden gewerkt. Ik vond het beslag niet krokant genoeg en was wat te dun om de courgette heen. Volgende keer beter!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

12 reacties op Experiment – Chirashi sushi

 1. 23-05-12 20:23

  Er is ook een reden waarom Chirashizushi in een kom wordt geserveerd. Ik vind het erg knap als je vanaf een platte bord met je stokjes je bord binnen een uur leeg kan eten.

  In plaats van alles te snijden en op een hoopje te gooien, was het naar mijn mening (ook voor de presentatie) beter geweest om een kommetje rijst te gebruiken, met daarop eventueel de lange stukken gerookte makreel en lange stukken avocado. Vervolgens op een andere platte bord de gesneden komkommer en op een weer andere platte bord de tempura.

  Dan zou het er naar mijn mening meer Japans uitzien. Nu lijkt het net een Nasi gerecht.

  Suc6 + Groetjes

  • 23-05-12 21:28

   Tnx voor de tips, dat eten lukte overigens prima met stokjes :).

 2. 23-05-12 22:11

  Het ziet er anders zeer smakelijk uit!

 3. 23-05-12 22:11

  Nou het ziet er niet verkeerd uit! Ik krijg er trek van!

  • 23-05-12 22:31

   Vond het zelf ook niet verkeerd, maar smaken verschillen. Grappig, jullie hebben op precies hetzelfde moment gereageerd!

 4. 24-05-12 17:57

  Ziet er echt heerlijk uit!

 5. 26-05-12 15:23

  Lekker man! Ik vind de tempura er juist lekkerder uitzien dan wat ik elders vaak voorbij zie komen. Ik haat het als ’t beslag zo dik en alles afsluitend is.

  En cool, je eigen tenkasu gemaakt! 🙂

  • 26-05-12 16:08

   Tnx!! Ik wilde het ook niet echt dik er omheen, maar meer van die krokante frutsels eraan. Heb nog wat deeg er op proberen te druppelen, maar dat ging er niet aan hangen.

 6. 10-06-12 22:29

  Wat een goed idee om gerookte makreel te gebruiken! Die ga ik onthouden voor de volgende keer dat ik sushi wil eten 🙂

  • 11-06-12 08:42

   Zeker doen, wou dat ik er eerder op was gekomen :D.

Reageer