Edias Coffee

14 juni 2014

Edias Coffee Afgelopen periode leerde ik Edias Coffee en de mensen er achter kennen. Edias staat voor “Every Day Is A Saturday“, het gevoel van een heerlijk kopje koffie op zaterdag. Het doel: koffieliefhebbers meenemen op een ontdekkingsreis in de wereld van koffie.

Nederland is een land van koffiedrinkers. We hebben dan ook een lange traditie in koffie: het waren Nederlanders die de koffieplant via Ethiopië en Jemen naar Indonesië en Zuid-Amerika brachten. Maar ondanks die traditie kennen we koffie tegenwoordig vooral als een bruinig poedertje in een pad, cup of pod waarmee we een ronduit bitter drankje zetten en vervolgens opleuken met melk en suiker.

Inmiddels begint daar verandering in te komen. Met de opkomst van grote koffieketens en zelfs een festival dat volledig om het donkere drankje draait, leert het grote publiek koffie opnieuw kennen. En dat is wat Edias Coffee ook voor ogen heeft: mensen kennis laten maken met verse koffie van over de wereld.

Edias Coffee Inmiddels heb ik de eerste 2 koffies van Edias mogen proeven: een koffie uit Guatemala en een koffie uit Ethiopië. Ik noem uitdrukkelijk de herkomst van de koffie, omdat het land of zelfs de regio van herkomst (net als bij wijn waar dit aangeduid wordt met terroir) een eigen smaak geeft aan de koffie. Daarnaast levert Edias alleen koffiebonen die slechts een paar dagen van tevoren gebrand zijn. Op die manier kan je genieten van de optimale smaak.

De eerste koffie, uit de regio Nuevo Oriente in Guatemala, heb ik het meest uitgebreid kunnen proberen. Deze koffie heb ik als espresso, cappuccino, filterkoffie en AeroPress gemaakt. Volgens Edias bevat de koffie smaken van chocolade, noten en karamel.

Typisch voor koffies uit Midden- en Zuid-Amerika is de duidelijke smaak van donkere chocolade in de espresso met in de achtergrond iets van noten en een volle body. Als cappuccino helpt de melk om de karamel naar de voorgrond te halen.

Als filterkoffie en met de AeroPress is de chocolade in het begin ook erg duidelijk aanwezig. Maar naarmate de koffie verder afkoelt, komen de nootachtige smaken beter naar voren en geniet ik nog meer van de koffie.

Edias Coffee De tweede koffie komt uit Sidamo, Ethiopië. Over het algemeen behoort de koffie uit deze regio tot de allerbeste ter wereld en ook deze koffie van Edias stelt niet teleur.

Met de AeroPress maakt dit wederom een heerlijk “bakkie”, mede met de hulp de winnaar van de Amerikaanse AeroPress kampioenschappen. In tegenstelling tot de eerste koffie heeft deze meer fruitige smaken, iets dat veel Afrikaanse koffies gemeen hebben. Maar wat mij vooral opvalt is de kracht van de koffie, wat op het etiket waarschijnlijk als mokka aangeduid is.

Wil je ook iedere maand op reis meegenomen worden door de wereld van koffie, dan biedt Edias verschillende abonnementen aan, vanaf € 8,95 voor 250 gram tot € 28,50 voor 1 kg per maand. Ter vergelijking: voor de koffie die meneer Clooney aanprijst betaal je zo’n € 58 per kilo.

Aanvulling: Na een succesvolle start is Edias Coffee in februari 2015 verder gegaan onder de naam Inspire at home. Naast het abonnement met koffie uit een maandelijks wisselend land biedt Inspire at home ook specifiek abonnementen voor filterkoffie en espresso. Meer informatie over deze abonnementen en prijzen vind je terug op de website.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Sporadische auteur en technische nerd achter Nombelina.com. PJ’s partner in crime.

Reageer