Cronuts uit Rotterdam

8 september 2013

cronut1 De cronut is een ware hype. Oorspronkelijk komt het van een bakkerij uit New York, maar inmiddels verspreiden de klonen zich over de hele wereld. Ondertussen wordt er een poging gedaan om de naam cronut als merknaam te beschermen.

Maar wat is een cronut nou eigenlijk? De cronut is een kruising tussen een croissant en een donut. Kort gezegd is het gefrituurd croissant deeg in de vorm van een donut. Volgens de bedenker komt er echter meer bij kijken dan “normaal” croissant deeg.

Ik hoorde eerder al van een bakker in Zwolle die de cronut verkocht. Alleen is dit voor mij toch een beetje te ver om een gebakje te proeven. Maar wat blijkt nu? Er is een banketbakker in Rotterdam die ze nog ietsje eerder verkocht!

Banketbakkerij Winkelman verkoopt sinds begin juli op iedere zaterdag cronuts in hun winkel in Hillegersberg. Wees er snel bij, want ze zijn snel uitverkocht. Je kan ze ook reserveren en de cronuts van Winkelman worden ook bij Zoet & Zout aan de Pannekoekstraat in Rotterdam verkocht. De prijs in de banketbakkerij is € 1,95 per stuk.

cronut2

Hoe smaakten de cronuts?

Wij probeerden ze in de smaak chocolade en framboos. Bovenop zit er een gekleurd glazuur en binnen in zit er nog een creme met chocolade of frambozen smaak. Aan de buitenkant zit er ook nog een mix van suiker en kaneel.

Doordat de cronuts gefrituurd zijn en ook nog eens gehusseld in suiker en kaneel, vind ik ze qua smaak erg op Berliner bollen lijken. Het deeg is alleen niet zo zacht en luchtig als bij Berliner bollen. Het is wat steviger zoals je van croissants gewend bent. Er zou voor mij wat meer vulling in mogen en de smaken wat sterker. Vooral van de frambozensmaak kon ik weinig herkennen. Toch zijn de cronuts erg smakelijk en het is weer eens wat anders dan een stuk taart of ander gebakje.

Zou ik de cronuts nog eens kopen?

Zeker, maar ik zou er niet speciaal voor naar Hillegersberg gaan. Het is leuk ze eens geproefd te hebben, maar super bijzonder zijn ze niet.

De cronuts van Winkelman zijn op dit moment alleen op zaterdag te koop in hun banketbakkerij op de Freericksplaats 19 in Rotterdam of bij Zoet & Zout op de Pannekoekstraat 93a in Rottterdam. Zoet & Zout zit in Rotterdam centrum en is wellicht wat makkelijker te bereiken met het OV.

Heb jij de cronut al eens gegeten en wat vond je er van?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

16 reacties op Cronuts uit Rotterdam

 1. 08-09-13 16:38

  Nog niet gehad! Zou er zeker wel één willen proeven, maar ik ga er geen moeite voor doen. Mocht ik ze tegen komen, haal ik er één 🙂

  • 09-09-13 11:59

   Inderdaad iets om te proberen voor wanneer je het tegenkomt :).

 2. 08-09-13 16:42

  Ik heb er echt nog nooit van gehoord, maar ben wel erg bennieuwd! Croissant = lekker!!
  Donut = lekker!!!

 3. 08-09-13 17:30

  Wat leuk dat je ze hebt gevonden en voor de Nederlandse foodies hebt geproefd 🙂 Ben nu wel geneigd het bij de Berliner bol te houden. De cronut lijkt toch meer een tijdelijke hype te zijn? Of zou de “originele” cronut uit NYC echt zo onweerstaanbaar lekker zijn?

  • 09-09-13 12:01

   Ik zou het echt niet weten. Ik heb versies gezien, met nog meer soorten vullingen en toppings. In vergelijking zijn deze vrij eenvoudig.

   Ben dol op Berliner bollen, dus het is wel een lastige keuze :).

 4. 08-09-13 20:13

  Snel eens testen in Rotterdam. Ze zien er namelijk heel erg lekker uit;)

  • 09-09-13 12:03

   Benieuwd wat je er van vindt!

 5. 09-09-13 09:48

  Ze zien er wel heel erg lekker uit!

  • 09-09-13 12:03

   Yes :D. Best fotogeniek en de smaak is ook prima.

 6. 09-09-13 15:56

  WOW. Dit ken ik nog niet. Lijkt me wel super lekker, pfoe.

 7. 11-09-13 00:30

  We zijn erg benieuwd, en als we in Rotterdam zijn gaan we zéker testen!

 8. 15-09-13 18:28

  Ik denk dat dit te zoet voor me zou zijn (als er al een glutenvrije versie zou bestaan haha. Leuke uitdaging!)

 9. 16-09-13 16:39

  Geweldig PJ, ik ben zoooooo benieuwd hoe deze smaken, die ik in Berlijn heb getest was ook echt yummie! Groetjes van Meryem (van Yelp!)

  • 17-09-13 09:48

   Ben benieuwd hoe jij ze in vergelijking vindt!

 10. 27-10-13 21:10

  Hallo, geproefd en al eens gemaakt.
  Simpele versie ( met voorgemaakt croissantdeeg) als de moeilijke versie ( zelf deeg maken).
  Erg lekker en een leuk althernatief als je eens trek hebt in een althernatief. Aanrader op de brunchtafel!

  Groeten, Miranda Lemloc

Reageer