Courgette pannenkoekjes

23 mei 2011

Courgette pannenkoekjes
Courgette was altijd een groente waar ik niet zo dol op was. Vond het saai en flauw. Omdat ik meer verschillende groenten wilde uitproberen, is met een experimentje dit gerecht tot stand gekomen. Een eenvoudig receptje waarbij die “saaie” courgette en de Parmezaanse kaas elkaars smaken naar voren brengen.

Ingrediënten
1 Courgette
150 gram zelfrijzende bloem
1 Ei
200ml Melk
Vers geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
Peper/zout
1 teentje knoflook of een snufje knoflookpoeder
Zonnebloemolie of pindaolie om te bakken

Vaak meet ik hoeveelheden niet af en bij dit recept luisterd het niet zo nauw. Het belangrijkste is dat het beslag de goede dikte heeft. Voor het schrijven van dit recept heb ik alles bijgehouden en kan als maatstaf gebruikt worden. De hoeveelheid melk is de variërende factor, afhankelijk van de grootte van de courgette en de hoeveelheid vocht deze afgeeft aan het beslag.

Voorbereiding:
Snij de courgette in 3 stukken, snij deze in dunne plakken van ongeveer 4 mm en snij deze plakken in reepjes.
Courgette pannenkoekjes
Bak de reepjes op een middel hoog vuur in een beetje olie tot de courgette zacht is geworden. Duurt ongeveer 7 minuten. Kruid wanneer de courgette bijna klaar is met peper en zout naar smaak en de knoflook/knoflookpoeder. Laat dit afkoelen, hoeft niet geheel koud te worden.
Courgette pannenkoekjes

Tijd voor het beslag. Meng de bloem met het ei en de helft van de melk, tot je een dik beslag krijgt. Doe er wat extra melk bij wanneer het te dik is. Voeg de courgette reepjes toe. De courgette bevat nog wat vocht, dus het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe, totdat je een beslag hebt dat langzaam van een vork afdruipt. Voeg de Parmezaanse kaas toe.
Courgette pannenkoekjes
Courgette pannenkoekjes

Bakken:
Zet een pan op een laag tot middel hoog vuur en doe er een dun laagje olie in. Doe met een vork het beslag in de pan. Per pannenkoekje gebruik ik 2 tot 3 vorkjes. Met deze methode heb je goed gevulde pannenkoekjes, zonder te veel deeg. Hierdoor kan er aan het einde wat beslag overblijven.
Courgette pannenkoekjes

Wanneer je de pannenkoekjes niet te groot maakt zijn ze makkelijker om te keren. Zet het vuur niet te hoog anders worden de pannenkoekjes te snel bruin en blijft het deeg binnenin klef door de wat vochtige courgette. Afhankelijk van de grootte van de courgette en de grootte van de pannenkoekjes kun je 8 tot 12 pannenkoekjes maken.

Warm zijn deze pannenkoekjes het lekkerst om te eten. Je kan ze als snack met eventueel wat chilisaus eten of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een salade.

 •  
 •  
 •  
 • 15
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

7 reacties op Courgette pannenkoekjes

 1. 23-05-11 11:18

  Wat goed bedacht! Ziet er lekker uit:)

 2. 23-05-11 17:34

  Ik lust geen courgette, al ziet het er lekker uit.

  • 23-05-11 17:54

   Moest er voorheen ook niks van hebben. Meestal omdat de courgette dan eigenlijk nergens naar smaakte.

 3. 23-05-11 20:22

  Lekker! Wij roosteren courgette vaak en dan met wat kruiden erop en een pittig sausje 😀

  • 24-05-11 07:09

   Nomnom, heb je er een receptje van online staan?

 4. 11-12-14 09:08

  Lekker. Deze ga ik maken met pompoenpulp die ik over heb uit de slowjuicer. Dankje, heb er nu al trek in! 🙂

Reageer