Citroen maanzaad muffins

28 maart 2012

Citroen maanzaad muffins Sinds onze vakantie in Duitsland heb ik 2 zakjes maanzaad in m’n keukenkastje liggen. Ik wist niet echt wat ik er mee wilde maken. Na de succesvolle hartige muffin poging, ging ik op zoek naar een muffin recept met citroen en maanzaad.

Op de site van Wanna eat Some kwam ik niet alleen een recept tegen, maar ook iemand met hetzelfde maanzaad “probleem”. Ik heb de bereidingswijze iets aangepast, omdat ik heb geleerd van muffins in 1 kom maken en stug door blijven roeren.

Ingrediënten voor ongeveer 14 muffins:
200 gr bloem
2tl bakpoeder
Snufje zout
2 el maanzaad (zwart)
Schil en sap van 1 citroen
110 gr boter
225 gr suiker
2 eieren
200 ml melk
1 tl vanille extract

Zet de oven alvast aan op 190C en doe de muffin papiertjes in de vorm.

Vermeng de bloem in een ruime kom samen met het bakpoeder, maanzaad, citroenrasp en zout. Mix goed door met een garde. Ik doe alle droge ingrediënten al bij elkaar, zodat er later niet te veel geroerd hoeft te worden. Hierdoor blijven de muffins luchtig.

Gebruik voor het raspen van de citroen een fijne rasp en zorg ervoor dat je het witte van de schil laat zitten.

Smelt de boter op een laag vuurtje, laat deze niet bruin worden. Vermeng in een aparte kom de suiker met de gesmolten boter. Roer dit door met een garde, zodat de suiker door de boter wordt opgenomen. Voeg het vanille extract toe en het sap van de citroen. Meng weer goed door waarna je 1 voor 1 de eieren en de melk toevoegt. Klop tot een egaal mengsel.

Schenk de natte ingrediënten bij de droge en meng deze met zo min mogelijk slagen net door elkaar. Eventuele klontjes zijn geen probleem bij muffins.

Verdeel het beslag met 2 lepels over de vormpjes, die je tot ongeveer 2/3 vult.

Bak in het midden van de oven voor ongeveer 25 min. In mijn gasoven heb ik de muffins dit keer bovenin gezet, waardoor het ook maar zo’n 25 min duurde.

Citroen maanzaad muffins De muffins zijn redelijk zoet, dus ik zou er verder geen icing of iets dergelijks op doen.

Citroen maanzaad muffins Lekker zacht en fluffy van binnen met een goede citroensmaak. Deze worden zeker vaker gemaakt!

 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
Tags:

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

10 reacties op Citroen maanzaad muffins

 1. 28-03-12 15:07

  Ze zien er echt heerlijk uit! En maandzaadjes zijn trouwens ook erg lekker in een salade.

  • 28-03-12 15:49

   In een dressing bijvoorbeeld?

 2. 29-03-12 17:07

  die zien er zeker smakelijk uit!

 3. 26-05-12 14:11

  Hey,
  Is sesamzaad ook een goede vervanging in dit repcept voor het maanzaad?

  • 26-05-12 16:21

   Nee, zou ik persoonlijk niet doen. Sesamzaad is wat sterker van smaak(en smaakt gewoon anders) en lijkt me minder lekker in combinatie met de citroen.

   Ik zou dan gewoon het maanzaad weg laten en citroen muffins maken :).

 4. 18-12-15 16:17

  Hoi, moet er echt 225 gram suiker in of is dat een typefoutje? 😉

  • 18-12-15 16:28

   Ja, klopt al is het inderdaad erg veel :D. Het originele recept kan ik niet meer terug lezen, maar ik heb er ook eens een hele cake mee gemaakt.

   Het is al weer een hele tijd geleden dat ik deze heb gemaakt. Een volgende keer zou ik het wel met wat minder suiker uitproberen.

   • 18-12-15 16:35

    Dank voor je snelle reactie! Ik zie nu inderdaad ook dat dit recept van heel wat jaren geleden is. 😉 Dus er hoorde officieel zoveel suiker in? Ach, mij hoor je niet klagen, ik ben een enorme zoetekauw!

    • 18-12-15 17:02

     Ik ben bang van wel :D, maar ben ook niet ervaren genoeg met bakken om je een lagere hoeveelheid aan te raden. Ik heb meer zelfvertrouwen in het gewone koken. Bij bakken moet het altijd zo precies :).

Reageer