
Wanneer je net als ik gek bent van kookprogramma’s, dan kijk je waarschijnlijk ook wel eens naar MasterChef. Hierin zag ik regelmatig chocolade fondant terug komen, ook wel bekend als moelleux au chocolat, chocolate fondant, lava cakes en molten chocolate cake. Het lastige van de chocolade fondant is dat het midden lekker vloeibaar moet blijven. En dat is wat ik vaak mis zag gaan bij MasterChef.
Ik vond het best eng om er aan te beginnen, maar met mijn super de luxe oven en een goed recept moest ik best een eind kunnen komen, dacht ik. Van mijn eerste poging hadden jullie al een foto gezien in mijn artikel over Pasen. Deze was helaas niet vloeibaar genoeg, maar dat is te verhelpen door de fondant korter te bakken. Alleen vond ik de smaak nog niet helemaal goed.
Voor poging 2 maakte ik de moelleux van chocolade van Jeroen Meus die hij in Dagelijkse Kost maakte.
Ik maakte de chocolade fondant overigens niet in metalen ringen, maar in 4 ramekins.
- Voor 4 chocolade fondants:
- 100 gr pure chocolade (Ongeveer 70% cacao)
- 100 gr boter + extra om te beboteren
- 50 gr gezeefde bloem
- 100 gr suiker
- 4 eieren (2 hele eieren en 2 dooiers)
- Cacaopoeder om ramekins te bepoederen
- Extra materiaal:
- Spuitzak
- 4 ramekins
Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie. Roer na het smelten even goed door en laat een beetje afkoelen.
Doe 2 hele eieren en 2 eidooiers in een ruime kom. Voeg de suiker toe en meng met een hand- of standmixer tot een luchtig geheel. Zeef de bloem boven het mengsel en mix dit goed door elkaar.
Meng het boter-chocolademengsel door het eimengsel. Ik mix dit alles in mijn standmixer.
Giet alles in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast. Om alles makkelijker weg te zetten, doe ik mijn (wegwerp-)spuitzak in een maatbeker in de koelkast. Laat het mengsel een paar uurtjes in de koelkast opstijven.
Moelleux eet je warm uit de oven. Dus bak ze op het allerlaatste moment af.
Verwarm de oven voor op 210°C.
Beboter de ramekins en bepoeder ze met een beetje cacaopoeder. Zo blijven ze straks niet in het vormpje steken.
Verdeel met de spuitzak het mengsel over de 4 vormpjes.
Plaats de ramekins op een bakplaat en bak ze in 8 tot 10 minuten in het midden van de oven af.

Ik had mijn oven niet op hete lucht staan. Met 8 minuten waren de fondants nog een beetje vochtig van boven. Na 9,5 minuut haalde ik ze uit de oven.
Om de fondants makkelijker uit de vormpjes te krijgen kun je eventueel voorzichtig met een mesje langs de rand steken. Zet een bordje op de ramekins en keer ze om.
Vanaf 8 minuten zou ik de fondants in de gaten houden. Zijn ze van boven nog een beetje nat, laat ze er dan nog even in staan.

De fondants zijn lekker op zichzelf of met bijvoorbeeld een bolletje ijs en wat fruit.
9 reacties
Het water loopt me in de mond! Ik eet ze graag met frambozencoulis en verse frambozen
Nou, misschien was de smaak niet helemaal goed, ze zien er in ieder geval prachtig uit, toch? Overigens vind ik Jeroen Meus een geweldige kok, maar geen goede patissier. Zijn smaken zijn niet altijd in balans. Misschien moest je zelf maar een sleutelen, dan komt het vast goed.
Bij poging 1 was de smaak niet helemaal goed. Dit was poging 2 en die smaakte heerlijk :).
Maak me gek, wat ziet dit er hemels lekker uit. Ik ga je recept uitproberen :-)
Ben benieuwd wat jij er van vindt!
Ziet er ontzettend lekker uit!! Ik ga binnenkort maar eens in de keuken staan om een gluten- & lactosevrije variant te gaan maken!
Hmmm wat lekker!
Ik heb alleen wel een hetelucht oven, wat is dan de temperatuur en de tijd?
Mijn hetelucht oven heeft ook een “normale” stand, maar doorgaans moet de hetelucht stand zo’n 10 graden lager. Omdat ovens flink kunnen verschillen zou ik na 7-8 minuten de fondants in de gaten houden. De bovenkant moet niet nat zijn.
Mochten ze wat te lang gebakken hebben, dan smaken ze nog steeds goed. Alleen is de binnenkant niet zo vloeibaar meer. De volgende keer wat korter bakken.
Echt lekker, en een simpel recept! Bedankt!
De allerkleinste bolle kommetjes 8 cm (binnenwerks) uit de Jamie Oliver-serie van AH gebruikt; zo kwam ik op vijf porties met dit recept. 10 minuten op 200 C, en géén hete lucht.
De oventijd is heel erg afhankelijk van de gekozen verpakking; metaal=snel, aardewerk is zomaar een paar minuten langer, dun kunststof/porcelein/glas zitten er tussenin.
Het goed beboteren en bepoederen tot helemaal op/over de rand van de ramekins is héél belangrijk. Bij mij scheurde er toch eentje, want bleef even aan de wand hangen!