Chili Cheese Fries

19 november 2013

Chili Cheese Fries Chili cheese fries, friet met chili en kaas. Ik kan mij niet herinneren waar en wanneer ik dit gerecht voor het eerst tegenkwam. Waarschijnlijk via Instagram of pinterest. Friet overgoten met chili en geraspte kaas, al dan niet nog bestrooid met wat bosui en wat zure room.

Ik was erg benieuwd naar de combinatie. Niet alle foto’s van dit gerecht zien er even smakelijk uit, maar als frietenkoningin moest ik dit een keer geprobeerd hebben.

Mijn chili con carne is een variant van mijn Mexicaanse soep, met vergelijkbare ingrediënten.

Ingrediënten voor ongeveer 4-6 porties chili con carne:
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook fijn gehakt of geperst
250 gram gehakt (rund of half-om-half)
1 klein blikje tomatenpuree
1 blik zwarte bonen (400gr)
1 blik mais (300gr)
1/2 tl komijn
1 1/2 tl paprikapoeder
Chilipoeder of gemalen chili flakes naar smaak
500 gram passata (gezeefde tomaten)
1/2 kopje water of bouillon
Zout en peper
Vers geraspte jong belegen kaas of cheddar
1 of 2 bosuitjes in ringetjes
Neutrale olie om te bakken
Afgebakken of gefrituurde frietjes

Neem een stoofpan en bak in een beetje olie de ui glazig. Voeg de knoflook en gehakt toe en rul het gehakt tot het mooi gekleurd is en alle vocht is verdampt.

Bak eventjes de tomatenpuree mee om de puree te ontzuren. Voeg de uitgelekte bonen en mais toe. Breng op smaak met de komijn, paprikapoeder en chilipoeder of flakes.

Laat de specerijen even mee bakken en voeg de passata en het water of bouillon toe. Ik gebruikte een beetje kippenbouillon. Maak af met wat peper en zout en laat de chili op een laag vuurtje ongeveer een uur pruttelen met de deksel op een klein kiertje.

Roer af en toe en doe de deksel er helemaal op als er teveel vocht verdampt. De chili kun je ruim van tevoren maken.

Bak of frituur de friet, rasp de kaas en snijd de bosui in ringetjes.

Verdeel de friet over de borden, bedek met saus, kaas en uitjes naar smaak.

Chili Cheese Fries Stiekem was ik bang dat het toch zou tegenvallen. Vroeger was ik nooit een grote fan van bonen en kaas eet ik niet zo heel vaak, maar ik ben verkocht. Het is gewoon heerlijk! Een licht pittige saus met zachte smeltende romige kaas en frietjes die de saus een beetje absorberen.

Je kan het geheel eventueel afmaken met wat zure room, maar dat was voor mij helemaal niet nodig.

Lijkt dit gerecht je wat of heb je het zelfs al eens gegeten?

 • 1
 •  
 •  
 • 5
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

12 reacties op Chili Cheese Fries

 1. 19-11-13 14:27

  Oef, een soort friet kapsalon haha, maar dan culinairder. Lekker, vooral met veel kaas.

 2. 19-11-13 16:59

  Oooh jam, dat ziet er lekker uit! Stiekem ben ik dol op alles met friet. Homemade Kapsalon, (Chili) Cheese Fries en zelfs Poutine… Ik ga deze ook een keer proberen, comfort food voor een koude dag MET patat, hmm.

  • 20-11-13 10:37

   Poutine wil ik ook nog graag proberen, alleen jammer dat cheese curds zo lastig verkrijgbaar zijn. Dan misschien toch maar met mozzarella proberen.

 3. 19-11-13 18:12

  Ohh, dat ziet er echt super lekker uit! Komt op mijn to make lijstje 😉

 4. 19-11-13 22:13

  Ik krijg er trek van, terwijl ik niet eens van chili hou hahaha

 5. 19-11-13 23:54

  Mijn vriend houdt NIET van chili, maar door deze blogpost wil hij het een keer proberen. Omnomnom ik kan niet wachten 😀

  • 20-11-13 10:38

   Ik was ook nooit een grote chili of bonen fan. Ik denk dat de zwarte bonen toch ook wel het verschil maken, die zijn niet zo melig als bruine bonen vind ik.

 6. 20-11-13 18:48

  Zonet deze Chili cheese fries gemaakt en gegeten. Heerlijk, vooral dankzij de combinatie met de zure room.

  • 21-11-13 09:56

   Leuk om te horen Dirk!

 7. 17-01-17 09:27

  Hoi PJ,

  Jouw overheerlijke chili fries gaan we vanavond voor de 3e x eten! Super lekker maar wel n beetje machtig! Maar nu met dit koude weer worden onze buikjes weer goed gevuld! Ooit ontdekt bij Moviepark Duitsland, wilde het toen zelf gaan maken en ontdekte toen jouw site, dank je wel!

  • 20-01-17 14:12

   Wat leuk Esther! Echt comfort food dit :).

Reageer