Canelés of Cannelés de Bordeaux zijn kleine Franse gebakjes met rum en vanille. Van buiten hebben ze een krokante donkere korst en van binnen zijn ze lekker zacht en romig. Het beslag maak je 2 tot 3 dagen van tevoren, waarna je ze bij voorkeur bakt in koperen canelé vormpjes.
De koperen vormpjes zijn niet heel goedkoop. Een vorm van siliconen is voordeliger, maar volgens kenners zou deze een minder krokant laagje en daardoor minder lekker resultaat geven. De eerste keer dat ik canelés probeerde te maken heb ik de vormpjes vervloekt. Ik volgde nauwkeurig een recept en de cakejes wilden er gewoon niet uit komen!
Na het bakken moeten de canelés namelijk direct uit de vormpjes worden gestort. En natuurlijk wilden ze dit bij mij niet. Ik was bijna in staat om de vormpjes weer weg te doen. Totdat ik het toch nog een keer wilde proberen. In een ander recept dat ik vond kwam ik er achter dat je de vormpjes moet inbranden, zoals je dat bij sommige koekenpannen moet doen. Dit proces zal ik als eerste uitleggen, want er hebben dus meer mensen last van canelés die er niet uit willen komen.
Canelés vormpjes komen in verschillende maten. Die van mij zijn 4,5 cm in diameter. Omdat je de hete vormpjes moet invetten is het verstandig om goede ovenwanten te hebben.
Het voorbereiden van de koperen canelés vormpjes
Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie. Was de koperen vormpjes af en maak ze goed droog.
Vet de binnenkant van de vormpjes in met neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie. Zet ze op de bakplaat en bak ze 1 uur.
Haal ze uit de oven, keer de vormpjes om (opening naar beneden) en bak de vormpjes 15 minuten. Zet hierna de oven uit en laat de vormpjes in de oven afkoelen. Overtollig vet kun je nu met keukenpapier wegvegen.
Was de vormpjes niet meer af of je moet ze daarna weer opnieuw inbranden. Wanneer er aangebakken restjes in de vormpjes blijven zitten kun je deze in de oven laten verbranden, waarna je deze met keukenpapier kan wegvegen.
Canelés beslag
- Ingrediënten voor ongeveer 32 canelés:
- 500 ml volle melk
- 50 g boter
- 1 tl vanille extract
- 100 g bloem
- 250 g poedersuiker
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 60 ml rum
Doe de melk, boter en het vanille extract in een pannetje en breng al roerend tot aan de kook. Haal van het vuur een laat lichtjes afkoelen.
Neem een grote kom en doe er de bloem, suiker en zout in. Meng in een aparte kom de 2 eieren en 2 eidooiers met elkaar.
Doe de wat afgekoelde melk en de eieren bij de bloem en mix goed door elkaar met een garde. Doe dit snel, zodat de eieren niet gaan stollen. Je hoeft dit mengsel niet te kloppen, alleen goed doorroeren. Het is bij canelés beslag belangrijk dat je er geen lucht in klopt.
Schenk het beslag nu door een fijne zeef en roer er de rum doorheen. Dek het af en bewaar het minimaal 2 dagen in de koelkast. Ik bewaar het beslag in een afgedekte maatbeker, waarmee ik straks de canelés vormpjes makkelijk kan vullen.
Canelés bakken
Verwarm de oven voor op 240°C. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en zet er de koperen canelés vormpjes op. Smelt alvast boter om zometeen de vormpjes mee in te vetten.
Verwarm de vormpjes 5 minuten in de hete oven. Haal het beslag uit de koelkast en roer het voorzichtig door tot een gladde massa.
Haal de vormpjes uit de oven en smeer ze van binnen royaal in met gesmolten boter met behulp van een kwastje. Gebruik een ovenwant, want ze zijn erg heet.
Giet het beslag in de vormpjes en houdt 1 cm van de bovenkant vrij. Bak de canelés eerst 15 minuten op 240°C en zet daarna de oven op 190°C en bak ze verder voor 45 minuten.
Op het einde van de baktijd moet je de canelés direct uitstorten en op een rooster verder laten afkoelen.
Laat de vormpjes weer opnieuw voorverwarmen in de oven en ga verder met de volgende batch canelés. Vet ze iedere keer opnieuw goed in met gesmolten boter.
Laat de canelés helemaal afkoelen voor je ze eet. De buitenkant wordt dat lekker krokant, terwijl de binnenkant heerlijk zacht blijft.
Het recept dat ik hiervoor heb gevolgd is van Eat Little Bird. Daar vind je ook een methode om de canelés met een siliconen vorm te maken.
13 reacties
Zijn mooi geworden joh!
Dankjewel! Hopelijk kan ik mensen die er voor het eerst aan beginnen voor een hoop frustratie behoeden :D.
Wow, deze zien er heerlijk geslaagd uit in ieder geval! Yumm :)
Dankjewel!
Prachtig! Ik ben ook echt benieuwd hoe ze dan van binnen uit zien. Ik had er serieus nog nooit van gehoord. Wel echt cute en mooi ook, kan me nog niets voorstellen bij de smaak.
Dankjewel! Het is moeilijk te omschrijven, je proeft een beetje van de rum en dan een beetje vanille met een zoete krokante karamellaag aan de buitenkant. De binnenkant is smeuïg en niet droog zoals een gewone cake bijvoorbeeld. Helaas zijn ze kom je ze in Nederland niet zo veel tegen.
Ze zien er verrukkelijk en zo schattig uit…! ga ik gauw maken.
Kan ik ipv rum Calvados gebruiken?? heb het onlangs voor een appeltaart gebruikt en dacht misschien kan ik ze ook in dit Canelés (of Cannelés ;-) ) recept gebruiken.
Bedankt alvast voor jouw reactie, groetjes,
Naomi
Dankjewel! Omdat ik zelf niet drink heb ik er niet zo veel verstand. Ik zou het wel een experiment waard vinden. Als ik het goed heb smaakt het wat naar appel? Lijkt mij er ook goed bij passen.
Wauw! Wat zien die er mooi uit. Nog nooit gegeten, maar ik ben nu wel heel benieuwd geworden.
Ze zien er prachtig uit. Als ik de vormpjes ga kopen…. welke doorsnede van de vorm raad je me aan. Jouw versie lijkt me wat klein. Of zijn ze groot genoeg.
Ik vind het zelf wel een mooie maat, maar het is ook maar net wat je voorkeur heeft. Echt klein vind ik ze niet. Misschien in de winkel zelf kijken wat je een fijn formaat vindt?
Dat ziet er heel erg lekker uit, ik ga het zeker een keer proberen te maken! Kan ik in plaats van rum ook wat anders gebruiken? (ik drink geen alcohol)
Ik zou de hoeveelheid rum vervangen met extra melk dan heb je sowieso dezelfde hoeveelheid vloeistof.