
Butaton is een Japanse rijstbowl (donburi) gemaakt met varkensvlees. Deze variant uit Tokachi is gemaakt met speklapjes gebakken met een licht zoete sojasaus die op smaak is gebracht met gember en knoflook. Om het af te maken heb ik er een gepekelde eidooier op gedaan. Het pekelen van de dooier zorgt voor extra smaak en geeft de dooier een iets stevigere structuur. Hoe langer je de dooier pekelt, hoe steviger die wordt.
Mijn recept volgt dat van Aaron and Claire behalve het ingemaakte ei. Kijk op hun website en Youtube-kanaal voor nog meer lekkere recepten.
Ingrediënten voor deze Butadon
Rijst – donburi betekent letterlijk “kom”. Japanse donburi zijn rijst bowls getopt met vlees, vis of groenten. Voor dit gerecht gebruik je Japanse korte korrelrijst, die ook bekendstaat als sushirijst. In Japan wordt deze echter voor zo’n beetje alle rijstgerechten gebruikt. Ik gebruik Kuma koshihikari rijst die ik klaar maak in de rijstkoker.
Speklappen – ik gebruik dunne speklapjes voor dit gerecht, de “a la minute” uit de supermarkt. Als je normale dikte gebruikt bak je ze gewoon wat langer.
Mirin – een Japanse zoete rijstwijn. Te koop in de supermarkt of Aziatische supermarkt met Japans assortiment.
Sojasaus – Voor het gemarineerde ei gebruik ik een mix van lichte en donkere sojasaus. Hiervoor gebruik ik zowel lichte als donkere sojasaus van Pearl River Bridge. Te koop bij de Aziatische supermarkt.
Sake – Japanse rijstwijn. Te koop in de supermarkt of Aziatische supermarkt met Japans assortiment.
Hondashi – Dashipoeder waarmee je bouillon kan maken. Te koop in kleine portie zakjes in de Aziatische supermarkt met Japans assortiment. Ik gebruik een vegetarische hondashi. De meest voorkomende dashi die in Nederland te koop is, is Marumoto hondashi gemaakt met bonitovlokken en kombu. Als je deze niet kan vinden kun je het weg laten of vervangen met een snufje bouillonpoeder.
Methode
De gepekelde eidooier is optioneel, je kunt er ook voor kiezen om een gekookt ei of gebakken ei op de butadon te serveren.
Meng mirin samen met lichte sojasaus en donkere sojasaus. Doe de eidooiers hier voorzichtig in en laat minimaal 3 uur staan. Keer eventueel de eidooiers voorzichtig om met een lepel voor een gelijkmatig gekleurde dooier. Bij 3 uur zijn de dooiers nog een beetje vloeibaar. Hoe langer hoe steviger ze worden, hoe korter hoe vloeibaarder.
Maak de butadon saus. Hiervoor combineer je sojasaus, sake, mirin, suiker en hondashi in een pannetje samen met knoflook en gember. Laat dit kort pruttelen en haal van het vuur. Deze stap kun je ruim van tevoren bereiden.
Voor het afmaken van het gerecht zet je alvast de rijst op je gewenste methode op.
Bak de speklapjes in wat olie. Zorg dat ze gaar zijn en licht gekleurd. Je wil de speklapjes juist niet hard en uitgebakken hebben. Doe een paar lepels saus bij de speklapjes en bak dit even mee. Keer de speklapjes regelmatig, zodat deze aan beide kanten een mooi bruin laagje krijgt. Voeg eventueel extra saus toe voor een dikkere laag en meer smaak. Knip of snijd de speklapjes in hapklare stukjes.
Je kan de speklapjes eventueel van tevoren in hapklare stukjes snijden, maar ik vind het makkelijker om dit achteraf te doen. Ook gebruik ik 2 koekenpannen, zodat ik meer speklappen tegelijk kan bakken.

Benodigde materialen
- 1 of 2 grote koekenpannen
- Rijstkoker optioneel
- Steelpan
- Snijplank
- Koksmes
- Maatbeker
- Keukenschaar
- Keukentang
Van tevoren bereiden
De saus kun je ruim van tevoren maken, zelfs tot een paar dagen, als je deze gekoeld bewaart. De speklapjes zou ik op het laatste moment garen, omdat ze niet veel tijd nodig hebben. Wat betreft de gepekelde eidooiers, zou ik aanraden om ze maximaal in de ochtend op dezelfde dag te maken, maar let ook op hoe stevig je de dooiers wil hebben.

Meer recepten met speklappen
- Gua bao speklap met gochujang glaze en kimchi
- Pittige Koreaanse speklapjes
- Japanse ramen
- Broodje babi ketjap
- Gebakken rijst met sticky speklapjes

Butadon met gepekelde eidooier
Japanse rijst bowl met speklappen en een gepekelde eidooier
Ingrediënten
Butadonsaus
- 120ml (lichte) sojasaus
- 120ml sake
- 120ml mirin
- 2 el suiker
- 1/2 tl dashipoeder
- 3 cm stukje gember, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
Gepekelde eidooiers
- 4 eidooiers
- 100 ml mirin
- 5 el lichte sojasaus
- 2 el donkere sojasaus
Overige ingrediënten
- 600g dunne speklappen (a la minute)
- 2 el neutrale olie, bijv zonnebloemolie
- 2 bosui, in ringetjes
- 2 porties gestoomde rijst
Instructies
Begin met het maken van de butadonsaus en de gepekelde eidooiers.
Gepekelde eidooiers
Meng 100ml mirin samen met 5 eetlepels lichte sojasaus en 2 eetlepels donkere sojasaus. Scheid 4 eidooiers van het eiwit en laat voorzichtig in de pekel zakken. Laat dit 3 uur afgedekt in de koelkast staan. Halverwege kun je de dooiers eventueel omdraaien met een lepel om ze gelijkmatig te kleuren. Zie notities voor alternatieven.
Butadonsaus
Doe 120 ml sojasaus, 120 ml sake, 120ml mirin, 2 eetlepels suiker en 1/2 theelepel dashipoeder in een steelpan. Kneus 2 gepelde teentjes knoflook met de zijkant van een mes en snijd 3cm gember in dunne plakjes. Doe de knoflook en gember in het pannetje en breng alles al roerend aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen, haal van het vuur en verwijder de knoflook en gember.
Butadon
Verhit een koekenpan op medium-hoog vuur met 2 eetlepels neutrale olie. Bak de speklapjes naast elkaar in de pan tot ze licht gekleurd zijn. Afhankelijk van de hitte en hoe vol je pan is, bak je ze ongeveer 3-5 minuten per kant. Dit gaat het makkelijkst met 2 koekenpannen, omdat de speklappen naast elkaar moeten liggen om goed te bakken.
Snijd intussen de bosui in ringetjes.
Doe een paar eetlepels van de butadonsaus bij de speklappen en laat dit meebakken. De saus zal inkoken en een mooi laagje op de speklappen vormen. Keer ze regelmatig en voeg eventueel extra butadonsaus toe voor een intensere smaak en een dikker laagje.
Snijd of knip de speklappen nu in hapklare stukjes. Verdeel de rijst over 2 kommen, leg hier de stukjes spek op en maak af met bosui en een gepekelde eidooier.
Notities
In plaats van de gepekelde eidooier kun je een gebakken ei of gekookt ei erbovenop doen. Je kunt het ook helemaal weglaten. Serveer overgebleven eidooiers op rijst met sojasaus, furirake en een klontje boter.
Let op dat je de speklappen niet helemaal uitbakt. Je wil dat ze nog een beetje sappig en zacht blijven.
Vervang dashi met een 1/2 theelepel bouillonpoeder of laat het helemaal weg.
Aanbevolen materialen
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.