Brood zonder kneden

6 december 2010

Brood zonder knedenMijn eerste poging tot het maken van een “No knead” brood. Ik heb dit recept gevolgd, de meeste Amerikaanse recepten geven hoeveelheden aan in cup measures en die heb ik (nog) niet. Het originele recept stond in de NY Times.

Ingrediënten:
450 gr bloem
345 ml water
8 gr zout
1gr droge gist

Het Deeg

Doe alle ingrediënten in een vrij hoge grote kom en meng alles door elkaar. Ik gebruikte een lepel om alles door te roeren. Dek af met een plastic zakje en laat 18 uur staan (ja 18 uur :P).

Na 18 uur

Bestuif je werkblad met wat bloem en schraap het deeg op je werkblad. Besprenkel het deeg met een beetje bloem en vouw dubbel. Draai een kwartslag en vouw weer dubbel. Bedek met wat plastic folie en laat het kwartiertje rusten.

Na 15 minuten

Vorm het deeg in een bal. Het deeg is heel plakkerig, als je een beetje bloem op je handen doet blijft het wat minder plakken. Ik stopte het deeg terug in een schone kom bedekt met bakpapier bestuifd met bloem en deed er opnieuw een zakje omheen. Dit wijkt af van het origineel. Laat het 2 uur rijzen.

In de pan

Zet de oven een half uur voor het bakken aan op 230 graden en zet de gietijzeren pan er al in om goed heet te worden.

Probeer het deeg in 1 keer in de pan de laten ploffen. Wees voorzichtig, want de pan is echt gloeiend heet. Laat het brood eerst 30 minuten met de deksel op de pan bakken en daarna 15 minuten zonder. Ik had nog geen metalen knop voor mijn deksel en wilde niet mijn Creuset slopen. Ik heb de pan afgedekt met aluminium folie en dat werkte prima. Laat het brood na het bakken, afkoelen op een rooster.

Bij mij bleef het deeg alsnog aan het bakpapier plakken waardoor er redelijk wat deeg op het papier achterbleef. Volgende keer meer bloem gebruiken om het plakken te voorkomen. Hierdoor is het brood denk ik wat platter dan normaal geworden.

De textuur en de korst van het brood was geweldig. Harde korst van buiten, luchtig en een beetje chewy van binnen. Heb misschien wat weinig zout gebruikt in mijn brood, 8 gram kan ik met mijn analoge weegschaal moeilijk afmeten. Ik heb gewone bloem van de supermarkt gebruikt, misschien dat het resultaat met echt broodmeel nog beter is.

Brood zonder kneden

 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

7 reacties op Brood zonder kneden

 1. 07-02-11 18:39

  Ik las dit van de week al via één van mijn twitteraars, die maakte toevallig ook no knead bread. Ziet er erg lekker uit! Lijkt me echt lekker brood met een beetje kruidenboter/bij de barbecue etc.

  • 07-02-11 19:10

   Had vrijdag een no knead pizza versie geprobeerd, maar dat recept was niet zo’n groot succes. Deeg was veel te nat en was gewoon niet mee te werken. Smaakte uiteindelijk wel goed, maar ik moest meer het deeg smeren dan dat ik het een beetje kon uitrollen. Heb nog een andere versie van no knead pizza gevonden die ik nog een keer ga uitproberen.

   • 08-02-11 18:27

    Dat is wel jammer! Lijkt me overigens ook wel heel lekker als het goed lukt… lekker luchtige pizzabodem! 🙂

 2. 11-02-11 17:26

  Oh wat grappig dit, kende dit nog helemaal niet!

  • 11-02-11 17:43

   Lijkt een beetje omslachtig, maar je krijgt er wel heerlijk brood van. Het niet hoeven kneden is natuurlijk altijd fijn :P.

 3. 20-11-12 20:06

  Het brood is niet omslachtig, je moet alleen even plannen qua tijd en dan gaat het prima. Ik ken geen ander brood dat maar een paar minuten prep tijd heeft. Ik heb meer dan 100 van deze broden gebakken, mijn methode is iets anders dan de jouwe, en er heeft nog nooit een mislukking tussen gezeten, rijst altijd, en oogstrelend mooi!

  • 20-11-12 21:49

   Hoe die jij het? Heb het al een tijdje niet meer gemaakt, wordt weer tijd :).

Reageer