Bloggen

Jaren geleden toen ik nog mijn eerste online dagboek bijhield bestond de term bloggen nog niet. Hiervoor had ik een eigen CMS’je gebouwd om mijn site eenvoudig te kunnen updaten.

In de tussentijd is er een hoop veranderd. Na livejournal kwamen er verschillende blogging platforms zoals Blogger, Tumblr en WordPress.

WordPress is een blogging platform dat je ook zelf kan installeren bij een eigen host. Een groot voordeel hiervan is dat je alles naar eigen smaak kan inrichten. Een groot nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en backuppen van de site.

Hosting en domeinnaam

Voor een beginnend blog zou ik direct een eigen gehoste website + domeinnaam aanraden. Het verhuizen van een site van het ene platform, naar het andere kan nogal wat rompslomp met zich mee brengen. Ook is het zonde om weer opnieuw je vaste bezoekersgroep op te moeten bouwen, omdat je site is verhuisd.

Nombelina.com draait op WordPress en wordt gehost bij MediaTemple. Ik maak gebruik van het Grid WordPress PowerPack pakket dat geschikt is om meerdere websites op te draaien en geoptimaliseerd is voor WordPress.

Domeinnamen registreer ik bij Godaddy en TransIP.

Houdt je aan de regels!

Vergeet niet je aan de regels te houden. Bijvoorbeeld gebruik alleen je eigen foto’s en foto’s die je mag gebruiken. Op veel beeldmateriaal berusten auteursrechten. Wanneer je zonder toestemming deze foto’s gebruikt zou het wel eens kunnen gebeuren dat je hiervoor een boete moet betalen.

Zie je een foto die je graag zou willen gebruiken? Probeer dan de eigenaar of maker te achterhalen en vraag om toestemming. Of gebruik foto’s met een zogenaamde creative commons licentie. Bij deze licentie staat er wat je met de foto mag doen en onder welke voorwaarden deze gebruikt mag worden.

Vragen?

Deze pagina zal ik met nog meer blogging tips uitbreiden. Tot die tijd kun je mij via e-mail vragen stellen of inhuren om je blog in orde te maken.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.