Bloemkoolsoep met kervel en amandelschaafsel, een heerlijke romige soep die toevallig ook nog eens vegetarisch is. Lekker als maaltijd met wat brood of als voorgerecht. De kervel geeft een licht anijsachtige smaak en het amandelschaafsel een notige crunch.
Dit is weer zo’n gerecht dat eigenlijk niet voor mij gemaakt is, maar ik ben er dol op. Bloemkool ben ik pas sinds dit jaar echt gaan eten en soep is nooit een van mijn favorieten geweest. In eerste instantie maakte ik deze soep met kippenbouillon en topte ik deze met peterselie en krokant gebakken spekreepjes. Ook erg lekker, maar ik wilde graag een vegetarische versie maken. Deze vegetarische bloemkoolsoep doet zeker niet onder voor de versie met spekjes en Stefan vond hem zelfs lekkerder.
- Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 350 g bloemkool, in roosjes
- 250 ml groentenbouillon
- 250 ml slagroom, ongeklopt en ongezoet
- 250 ml water
- Handje kervel, fijngehakt
- Handje amandelschaafsel, geroosterd
- Olijfolie
- Peper en zout
Doe een handje amandelschaafsel in een droge pan en verhit deze op een medium vuur. Hussel af en toe en verwarm totdat het schaafsel mooi bruin goudbruin gekleurd is. Verwijder van de pan en bewaar tot het serveren van de soep.
Neem een stevige pan met een deksel en verhit hier een aantal eetlepels (olijf)olie in. Fruit de ui, totdat deze glazig en zacht is geworden. Je wil deze niet kleuren. Voeg de knoflook toe en bak even mee, totdat deze lekker geurt.
Voeg de bloemkoolroosjes samen met de groentebouillon en de slagroom toe. Breng zachtjes aan de kook en zet het vuur lager om licht te laten pruttelen. Zet de deksel op een kier en roer af en toe even door. Na ongeveer 20 minuten is de bloemkool gaar en helemaal zacht geworden. Test dit door de bloemkool in elkaar te drukken. Laat anders nog wat langer garen.
Voor het gladmaken van de soep gebruik ik een staafmixer. Maak de soep helemaal glad. Als je een blender gebruikt moet je dit heel voorzichtig doen. Doordat de vloeistof warm is zet deze heel erg uit en kan het bij een te volle blender eruit spatten. Vul tot maximaal de helft en zorg er voor dat de stop uit de deksel is gehaald om stoom te laten ontsnappen. Dek het gat in de deksel af met een theedoek tegen eventueel spatten.
De soep is nu vrij dik geworden. Zet de pan terug op het vuur en voeg water tot de gewenste dikte toe en breng op smaak met peper en zout. Ik gebruikte 250ml water voor een romige, voor mij niet te dunne of te dikke soep. Wellicht dat je wat meer of minder moet gebruiken naar je eigen voorkeur.
Om de bloemkoolsoep af te maken besprenkel je deze met de fijngesneden kervel en het geroosterde amandelschaafsel.
De soep kun je van tevoren bereiden en vlak voor het serveren nog even opwarmen.
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.
1 reactie
Ik heb gister van iemand verse bloemkool gekregen en was op zoek naar een lekker recept. Ik ga deze snel proberen Stefan en PJ :). Groetjes Lisette