Bloemkool, edamame en amandelen

20 september 2016

Bloemkoolcrème met amandelen, edamame en gefrituurde bloemkoolroosjes Bloemkoolcrème met amandelen, edamame en gefrituurde bloemkoolroosjes. Ik heb jaren geen bloemkool gegeten, omdat ik dacht dat ik het helemaal niet lekker vond. Daar ben ik nog niet zo lang geleden op terug gekomen. Het begon met geroosterde bloemkool met sriracha, waarbij ik in mijn eentje bijna een hele bloemkool kon opeten.

Dit gerechtje is aangepast van een George Calombaris recept. In het origineel gebruikt hij hele amandelen en verse erwtjes. Die erwtjes kon ik op dat moment niet kopen en daarom gebruikte ik sojaboontjes uit blik. Je kan natuurlijk ook je eigen favoriete boontjes of erwtjes gebruiken.

Ingrediënten voor ongeveer 2-3 personen:
1 ui, gesnipperd
300 ml slagroom
500 g bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes
Handje vol edamame, geblancheerd of uit blik of verse erwtjes
Handje vol amandel schaafsel
¼ tl gedroogde oregano
¼ tl zoutvlokken
¼ tl suiker
Olie om te frituren
(Olijf)olie om te bakken
1 el citroensap
2 el extra virgin olijfolie

Bloemkoolcrème

Fruit de ui in een beetje olie, totdat deze glazig is geworden. Voeg de room toe en de helft van de bloemkool. Laat zachtjes op laag vuur 10-12 minuten pruttelen met een deksel op de pan. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen en de bloemkool gelijkmatig te garen.

Laat de ui en bloemkool uitlekken en bewaar het kookvocht. Pureer de ui samen met de bloemkool in een blender, keukenmachine of met een staafmixer. Voeg eventueel wat kookvocht toe en maal tot een zachte crème of puree.

Boontjes, oregano zout, citroenolie en frituren

Als je verse erwtjes of boontjes gebruikt kun je die nu blancheren. Kook ze 1 minuutje, laat ze in koud water schrikken en laat uitlekken.

Laat alvast de olie voorverwarmen op 180°C.

Meng de oregano met het zout en suiker.

Meng het citroensap met de extra virgin olijfolie. Breng op smaak met een beetje oregano zout.

Rooster het amandelschaafsel in een droge pan, totdat deze mooi goudbruin gekleurd is. Bestrooi hierna met een beetje oregano zout.

Frituur de overgebleven helft bloemkoolroosjes, totdat ze mooi goudbruin zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met oregano zout. Let op dat bloemkoolroosjes goed droog zijn voor het frituren.

Verdeel de bloemkool crème over 2 borden. Met de achterkant van een lepel kun je deze mooi uitsmeren. Verdeel er de boontjes en de gefrituurde bloemkoolroosjes overheen. Maak het af met de geschaafde amandelen en de citroenolie. Serveer koud of op kamertemperatuur.

Bloemkoolcrème met amandelen, edamame en gefrituurde bloemkoolroosjes Een ontzettend lekker en licht gerechtje. Zachte crème met zoute en frisse smaken en verschillende texturen van de bloemkool, amandelen en boontjes. Serveer als voor of tussengerecht.

 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

4 reacties op Bloemkool, edamame en amandelen

 1. 22-09-16 12:57

  Ohh lekker!! Ik ben ook bloemkool vol aan het herontdekken, zeg maar niet meer in puur gekookte vorm aan het eten -aargh-.

  Ziet er heerlijk (en ook mooi) uit! Mooi bord ook..

 2. 24-09-16 11:14

  Mmm! Dit klinkt echt onwijs lekker! En wat een mooi bordje ook!

Reageer