Beenham, gebakken aardappelen, piccalilly en sla

6 mei 2013

Beenham met gebakken aardappelen, piccalilly en sla Tijd voor een wat meer alledaags receptje. AVG, maar dan toch even anders.

Ik weet niet of ik het wel echt een recept mag noemen. Het is vooral wat dingen combineren. Voor door de week, is het het makkelijkst als je wat gekookte aardappelen over hebt van de vorige dag.

Bij een aantal supermarkten heb je kleine beenhammetjes te koop die al dan niet gemarineerd zijn. Ik gebruik hiervoor een naturel beenhammetje. Je kan eventueel een gemarineerde kopen of je eigen smaken er aan toevoegen. Ik hield mijn beenham naturel. Van 1 beenham kun je met 2 tot 3 personen eten.

Ingrediënten:
Gekookte aardappelen
Naturel beenham van ongeveer 400gram
Sla
Dressing naar keuze
Piccalilly
peper/zout
Boter of olie om in te bakken
Optioneel 2 of 3 teentjes knoflook

Bak de beenham op een medium tot hoog vuur aan alle kanten aan in een beetje boter en/of olie. Zorg er voor dat alle kanten mooi gekleurd zijn. Je hoeft het hammetje niet helemaal te garen. Breng op smaak met peper en zout.

Leg de beenham in een ovenschaaltje en zet het in een oven op 190C voor ongeveer 45 minuten. Halverwege even keren en laat na de 45 min even rusten.

Bak in de tussentijd de aardappeltjes. In boter vind ik het lekkerst en op een vrij laag vuurtje. Zo krijgen de aardappeltjes de tijd om mooi te bakken, zonder dat ze hele donkere plekjes krijgen. Tijdens het bakken voegde ik 3 ongepelde teentjes knoflook toe, om een subtiele knoflook smaak af te geven. Strooi er tegen het einde nog wat zout over.

Breng de sla met de dressing op smaak en snijd de beenham in plakken. Serveer met de aardappeltjes en wat (zelfgemaakte) piccalilly.

De pittige zure piccalilly past perfect bij de licht zoute ham. Samen met de gebakken aardappelen en de sla is het een heerlijke zomerse maaltijd. In plaats van gebakken aardappelen zou een aardappelsalade ook lekker zijn.

De ham zou je eventueel ook de dag van te voren kunnen bereiden en opnieuw opwarmen of gewoon koud eten. De restjes zijn ook lekker voor op brood met eventueel een flinke dot piccalilly.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

3 reacties op Beenham, gebakken aardappelen, piccalilly en sla

 1. 06-05-13 12:24

  Lekker! Een ‘simpel’ avg gerechtje op een dag is ook zeker niet verkeerd af en toe!

 2. 06-05-13 14:16

  Nouik vind beenham lekker, maar vind het altijd n uitdaging lijken om zelf te maken. Voor mij dus een top receptje, alledaags is niks mis mee!

  • 06-05-13 19:55

   Een grote beenham zou ik ook niet zo snel zelf maken, maar zo’n kleintje is echt makkelijk te doen. Als je maar met 2 personen bent heb je ook niet heel veel over.

Reageer