Arancini – risotto balletjes

2 mei 2012

Arancini - risotto balletjes Arancini zijn Italiaanse gefrituurde rijstballetjes. Traditioneel zijn deze gevuld met een een tomatensaus met vlees, erwten en of mozzarella kaas. Ik wilde ze maken zonder te veel poespas en gebruikte restjes risotto van de vorige dag.

Ingrediënten:
Restjes koude risotto
Panko paneermeel of gewoon paneermeel
Olie om te frituren

De risotto die ik hiervoor gebruikte was een eenvoudige champignon risotto met een mix van verschillende soorten paddenstoelen, een uitje en Parmezaanse kaas. De koude risotto moet goed stevig zijn en aan elkaar blijven plakken.

Vorm met je handen balletjes iets groter dan een bitterbal. Rol door het paneermeel en laat de balletjes eventueel nog wat opstijven in de koelkast.

Mochten jouw risottoballetjes niet zo plakkerig zijn dan kun je ze door een geklopt eitje halen en dan door wat paneermeel.

Arancini - risotto balletjes

Frituur de balletjes op 180C voor een paar minuten tot ze goud bruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.

Arancini - risotto balletjes

Mag het eigenlijk geen recept noemen, want dat was het :P. Het frituren warmt de risotto op en deze wordt weer mooi smeuïg van binnen. Eenvoudige snack om de laatste restjes risotto op te maken.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

11 reacties op Arancini – risotto balletjes

 1. 02-05-12 13:40

  Dat ziet er leuk uit zeg! Ik kende dit nog helemaal niet, maar het lijkt me leuk om als hapje te serveren voor bijvoorbeeld de vegetarische gasten op een feest. Deze ga ik onthouden!

  • 02-05-12 14:23

   Kan heel goed :). Wel even informeren of ze wel Parmazaanse kaas eten (niet vegetarisch) of eventueel vervangen met een kaas die wel vegetarisch is.

   • 02-05-12 15:04

    Oh ja, dat is waar ook! Dat had ik eerder ergens gelezen, maar ik was het vergeten. Tegen die tijd maar even een bezoekje aan de kaasboer brengen dan, die heeft zoiets vast wel in z’n assortiment 🙂

 2. 02-05-12 20:17

  Wat een leuk en slim idee! Perfect om overgebleven risotto nog te gebruiken, want opnieuw opwarmen is niet zo´n succes…

  • 02-05-12 20:27

   Ik vind het vaak na een uurtje afkoelen al uitzien als iets waar je behang mee kan plakken :D.

 3. 03-05-12 21:05

  Ooh heerlijk! Handig om te doen met een restje risotto, ik vind ze echt lekker maar nog nooit zelf gemaakt, maar is dus eigenlijk simpel 🙂

  • 04-05-12 12:06

   Hey Nina! Mede door jouw artikel over Gizzi’s boek heb ik het nu ook :).

   Heb je ze al eens in een restaurant gegeten? Kom zelf niet vaak bij een Italiaan, maar heb ze nooit op de kaart gezien.

   • 05-05-12 11:34

    Hey,

    Oh leuk! Ik vind het echt een fijn boek! Ik heb ze in Rome gegeten een aantal keer en vond ze heerlijk. In Amsterdam heb ze ik ook gegeten bij Hostaria in de Jordaan en Pekelhaaring in de Pijp.
    Ik zie ze niet zo vaak op de kaart staan inderdaad.

 4. 12-03-15 20:50

  Oooh wat lekker!!!

  Liefs,

  Kim
  eatcleanqueen.nl

 5. 05-09-15 09:47

  Heerlijk recept! Ik heb kleine bolletjes mozzarella gebruikt als kernen en daar de risotto omheen gekneed. In plaats van paneermeel heb ik broodkruim (zak van de Xenos, Aziatische afdeling) gebruikt. Ging prima en was ook erg lekker!!!

  • 05-09-15 10:56

   Helemaal goed Romy! Ik had geen mozzarella in huis en maakte ze heel eenvoudig. Dat broodkruim heb ik hier ook gebruikt, het heet Panko :).

Reageer