Aardappelpuree en Stoofvlees Ovenschotel

29 januari 2014

Aardappelpuree en Stoofvlees Ovenschotel Dit keer een experimentje met een van mijn favoriete stoofschotels. Varkenskoontjes gestoof in bier met daar bovenop een laag aardappelpuree die ik in de oven een goudbruin licht krokant laagje geef.

Je kan hiervoor eigenlijk iedere stoofgerecht gebruiken dat je wil. Zorg er wel voor dat je stoofpotje niet te veel saus heeft, anders kan de aardappelpuree er in wegzakken.

Ingrediënten voor de gestoofde varkenskoontjes:
500 tot 750 gram varkenswangen
1-2 medium uien
2 kruidnagels
8-10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop
1 flesje oud bier
Kippenbouillon of water
1 el mosterd
Boter of olie om te bakken
Peper en zout
Optioneel: maizena
Ingrediënten voor de aardappelpuree:
600 gram gekookte aardappelen
Boter
Optioneel: melk
Peper en zout

Snipper de ui en snijd de varkenswang in bitesize stukjes.

Bak de uien goudbruin in een stoofpan. De varkenswang bak ik in delen in een aparte pan en voeg het hierna toe aan de uien.

Schenk een deel van het bier in de pan waar de varkenswang in is gebakken om de aanbaksels los te koken. Voeg deze samen met de rest van het bier in de stoofpan en voeg de kruidnagel, jeneverbessen, laurier en water of kippenbouillon toe. Voeg genoeg vocht toe, totdat het vlees net onder staat.

Breng aan de kook, voeg een eetlepel stroop toe (laat goed oplossen) en laat minimaal 3 uur op het kleinste vuurtje stoven met de deksel op een klein kiertje.

Roer om de zoveel tijd en voeg eventueel extra water toe wanneer de stoof begint aan te bakken.

Breng aan het eind op smaak met peper en zout, een eetlepel mosterd en eventueel nog wat extra stroop. Laat de mosterd even mee stoven, hierdoor wordt de saus nog wat dikker. Voeg eventueel in water opgelost maizena toe om de saus verder te binden, laat dit goed uitkoken.

Het stoofvlees kun je nu laten afkoelen en later samen met de aardappelpuree in de ovenschaal doen om opnieuw op te warmen.

Maak de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout. Meestal voeg ik alleen boter toe, maar afhankelijk van hoe kruimig je aardappelen zijn kun je voor extra smeuïgheid wat melk toevoegen.

Verwarm de oven voor op 190-200°C.

Doe wat van het stoofvlees in een ovenschaal. Vul deze niet te vol of met te veel van de saus. Verdeel hier de aardappelpuree over. Doe dit niet in grote hompen tegelijk, anders zakt de aardappelpuree te veel weg. Verdeel kleine beetjes puree over de stoofpot en strijk dit daarna tot 1 geheel met een vork.

Gebruik ook niet te veel van de puree anders kan je ovenschaal overlopen. Ik gebruikte in mijn lage ovenschaal 50/50 stoofvlees en aardappelpuree. Trek met een vork groeven over de puree. Het ruwe oppervlak wordt straks extra knapperig.

Bak in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten, of totdat je tevreden bent met het korstje op de aardappelpuree. Voor de zekerheid heb ik onder mijn ovenschotel ook nog een stukje aluminiumfolie gelegd tegen eventueel lekken.

Aardappelpuree en Stoofvlees Ovenschotel Een heerlijke combinatie en het krokante laagje zorgt voor wat extra textuur. De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor 2 flinke eters.

Het mooie ovenschaaltje is van Staub en is beschikbaar gesteld door Cook Avenue. Ik heb de 24cm versie met rood emaille aan de buitenkant.

Staub

 •  
 •  
 •  
 • 100
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

2 reacties op Aardappelpuree en Stoofvlees Ovenschotel

 1. 30-01-14 16:15

  Heerlijk winters gerecht lijkt me! Ziet er in ieder geval lekker uit.

 2. 15-02-14 21:40

  Lijkt me heerlijk!

Reageer