Aardappelkoekjes met Prei en Kaas

10 december 2014

Aardappelkoekjes met Prei en Kaas Het komt hier in huis regelmatig voor dat ik veel aardappelpuree of stamppot over houd. Ik kan het altijd zo moeilijk inschatten als ik piepers sta te schillen. Soms bakte ik de restjes de volgende dag op of probeerde ik er wel eens koekjes mee te maken. Een goede verhouding had ik er nog niet voor gevonden, totdat ik het recept van Just a Taste tegen kwam.

Met dit recept maak je heerlijke aardappelkoekjes van restjes aardappelpuree of stamppot. Dit keer gebruikte ik preistamppot. Naast de kaas heb ik geen extra zout of peper toegevoegd, omdat de stamppot al goed op smaak was gebracht.

Ingrediënten:
3 cups preistamppot of aardappelpuree, koud
1 ei
3 el bloem + extra om te bebloemen
50-75 g kaas, geraspt
Olie om te bakken

Wanneer je aardappelpuree gebruikt kun je er eventueel nog extra smaakmakers aan toevoegen zoals bijvoorbeeld nog wat gehakte bosuitjes.

Meng de stamppot of puree met het ei, 3 eetlepels bloem en de geraspte kaas. Ik gebruik hier een stamper voor, zodat alles goed met elkaar vermengt wordt.

Doe wat bloem op een bordje en zet alvast een pan op een middelgroot vuur met een laagje olie.

Neem wat van het stamppot mengsel en rol dit tot een niet te groot balletje. Druk het balletje plat tot een klein koekje met een dikte van ongeveer 1 cm. Mijn koekjes waren ongeveer 7 cm in doorsnede. Maak ze niet te groot anders heb je kans dat ze breken bij het omkeren.

Haal nu het koekje door de bloem, zodat er een dun laagje bloem op zit. Bak het koekje in een paar minuten per kant goud bruin.

Deze koekjes kun je makkelijk van te voren bakken en in de oven opnieuw opwarmen.

Aardappelpuree of stamppot kan in dikte variëren. Voeg extra bloem toe wanneer het mengsel nog wat te nat lijkt. Doe dit door 1 extra eetlepel bloem per keer toe te voegen.

 • 3
 •  
 •  
 • 219
 •  
 •  
Tags: , , , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

9 reacties op Aardappelkoekjes met Prei en Kaas

 1. 10-12-14 14:53

  Goed idee! Meestal als onze restjes genoeg zijn doen we het op een diepvries bord en in de vriezer, maar als het niet genoeg voor een maaltijd is gooien we het vaak weg. Op deze manier kun je de aardappelen toch nog gebruiken.

 2. 10-12-14 21:08

  Oh wat een goed idee!

 3. 11-12-14 08:11

  Goed idee en het ziet er super lekker uit zeg!

 4. 14-12-14 09:55

  Ben dol op dit soort pannekoekjes! Ik gebruik zelf Parmezaanse kaas. Voor de Aziatische variant gebruik ik chinese kool/paksoi en gember/knoflook door de puree.Je kan eindeloos blijven combineren. Leuke post!

 5. 14-12-14 23:38

  Ziet er onwijs lekker uit & super goed idee!

 6. 24-04-15 13:37

  Wat een goed idee zeg! Meestal gooi ik de restjes weg omdat ik niet weet wat ik er anders mee moet.

 7. 11-04-16 19:08

  Lekker! Ik heb er geraspte fetakaas en ringetjes groene olijf doorgedaan. Ook heerlijk!

 8. 09-01-18 16:16

  Ziet er lekker uit, maar hoeveel gram is 3 cups?

  • 10-01-18 11:37

   Dat verschilt per aardappelpuree/stamppot. Je kan het in een maatbeker afmeten. 1 cup is 240ml dus ongeveer 720 ml. Het luistert niet heel nauw. Als je meer of minder hebt dan kun je daar de hoeveelheid bloem naar aanpassen.

Reageer