2 x koekjes met chocolade

20 april 2017

koekjes met chocolade Ik ben de laatste tijd een beetje in de ban van het bakken. Het helpt als de eindresultaten lukken en erg lekker zijn. Dit keer heb ik een recept van Donna Hay als basis gebruikt voor deze koekjes met chocolade. In plaats van chocolade druppels of chips heb ik repen chocolade in stukjes gesneden.

Voor de 2 smaken gebruik ik Tony Chocolonely karamel zeezout en Cote d’Or puur met hazelnoten. Beiden vind ik erg lekkere smaken, maar je kan natuurlijk je eigen favoriete reep chocolade gebruiken.

Ingrediënten 2×12 koekjes:
200g koude boter, in kleine blokjes
175g lichte basterdsuiker
165g witte (kristal)suiker
1 tl vanille extract
2 el melk of karnemelk
1 ei
300g bloem
¼ tl bakpoeder
¼ tl baksoda
¼ tl zout
150g Tony Chocolonely karamel zeezout, in kleine stukjes
150g Cote d’Or puur hazelnoot, in kleine stukjes

Voor dit recept gebruik ik mijn Kitchenaid standmixer met de platte klopper. Ik vermoed dat het uiteindelijke deeg wat te zwaar zal zijn voor een handmixer. Wanneer je toch een handmixer gebruikt zou ik de bloem met een spatel er goed door mengen.

Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de boter samen met de 2 soorten suiker in een mengkom en mix op lage snelheid, zodat het met elkaar vermengd raakt. Zet daarna de mixer op medium snelheid en klop het mengsel in ongeveer 8 minuten tot een romig en licht gekleurd geheel. Haal af en toe een spatel langs de rand van de kom, om alles goed met elkaar te laten vermengen.

Voeg de vanille, melk en het ei toe en mix 2 minuten tot een licht en luchtig geheel.

Zeef de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout en voeg toe aan het botermengsel. Bij gebruik van een handmixer doe je deze stap met de hand. Meng alles goed met elkaar.

Verdeel het deeg nu over 2 kommen en meng per kom er de verschillende smaken chocolade met een spatel doorheen. Ik deed dit heel precies en heb het deeg gewogen.

Neem een ruime eetlepel van het deeg en rol deze tot een balletje. Leg 6 balletjes op ruime afstand van elkaar op de bakplaat en bak de koekjes in 12 tot 14 minuten gaar. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes er nog even 5 minuten op liggen. Laat ze daarna verder afkoelen op een rooster. Ga zo door met de rest van het deeg.

koekjes met chocolade Per smaak maakte ik 12 koekjes en bakten ze perfect gaar in 14 minuten. Hou de koekjes op het einde van de baktijd in de gaten. Wanneer de koekjes uit de oven komen zijn ze nog een beetje zacht en zakken ze nog een beetje in. Bij het afkoelen worden ze steviger.

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

  •  
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer