Zuurkoolkroketten uit Zuur

24 januari 2017

Zuurkoolkroketten Het duurde even maar hier dan eindelijk het recept van de zuurkoolkroketten uit Zuur het boek van Bas Robben.

De afgelopen maand zijn Stefan en ik druk bezig geweest met onze verhuizing en daar kwam flink wat bij kijken. Eindelijk terug in Rotterdam in een veel grotere en mooiere woning. Hopelijk kan ik jullie daar binnenkort wat meer van laten zien, want we zijn nog bezig om het onze eigen plek te maken.

Maar dan nu terug naar de zuurkoolkroketjes. Het recept van Bas heb ik voor ons tweeën gehalveerd. Hiermee maak je 10 flinke kroketten in plaats van 20. In de koelkast had ik nog een mooi stuk gerookt spek liggen. Deze heb ik in kleine reepjes gesneden en uitgebakken. Voor een vegetarische versie laat je de spekjes gewoon weg.

Bas serveert de kroketten met een zelfgemaakte mayonaise gemend met gin. Deze heb ik achterwege gelaten, omdat ik alcohol slecht verdraag. Je kan de kroketten ook met mosterd of gewone mayonaise serveren.

Ingrediënten voor 10 kroketten:
250 g licht kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
50 g boter + extra om te stoven
250 g zuurkool
4 eieren
50 gram bloem
250 g panko
Peper en zout
Optioneel: reepjes uitgebakken gerookt spek
Optioneel: Mosterd of mayonaise om te dippen

Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat ze even uitdampen. Stamp de aardappelen samen met de 50 gram boter tot een puree.

Stoof de zuurkool in een klein klontje boter voor ongeveer 5 minuten. Laat het overgrote deel van het vocht verdampen, zodat je krokettenmengsel niet te nat wordt.

Spatel de zuurkool en eventueel de uitgebakken spekjes door de aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout. Meng er daarna een ei doorheen. Schep het geheel in een ovenschotel en laat het helemaal afkoelen in de koelkast.

Zet 3 schaaltjes neer: eentje voor de bloem op smaak gebracht met peper en zout, eentje voor de drie geklutste eieren en eentje voor de panko.

Haal de ovenschotel uit de koelkast en kerf het krokettenmengsel in 10 gelijke delen.

Maak je handen vochtig en vorm een deel van het mengsel tot een kroketje. Haal deze door de bloem, vervolgens door het ei, dan door de panko, nogmaals door het ei en als laatst nogmaals door de panko.

Door de dubbele paneerlaag worden de kroketten extra krokant.

Verhit de olie tot 180°C en frituur de kroketten in 4 tot 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Overgebleven kroketten bewaar ik gepaneerd en niet gefrituurd in de vriezer. Ik bewaar ze in bakjes en houd de kroketten uit elkaar met een stukje folie, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Omdat de kroketten vrij stevig zijn, moet je er vanuit de vriezer iets meer werk van maken. Verwarm de olie voor op 180°C en verwarm de oven voor op 175°C.

Frituur de kroketten direct vanuit de vriezer 4-5 minuten of totdat ze goudbruin gebakken zijn, laat uitlekken op keukenpapier, leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en laat ze zo’n 10 tot 15 minuten doorwarmen in de oven.

Serveer de kroketten als bijgerecht of snack samen met wat mosterd of mayonaise.

Op de foto bovenin dit artikel zie je versgebakken kroketjes en hier onder de kroketjes vanuit de vriezer. Beiden net zo lekker!

  • 5
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer