Zelfgemaakte bapao

21 juni 2013

BapaoDoor Tessa werd ik geïnspireerd om een keer zelf bapao te maken. Één keer eerder had ik een poging gewaagd, maar dat was niet een groot succes. Ik besloot om het originele recept van Ellen te gebruiken met een paar aanpassingen.

Bapao Ik maakte 16 iets grotere bapao, gebruikte kippengehakt en wat minder vijfkruidenpoeder.

Ingrediënten voor het deeg – 16 bapao:
175 gr lauwwarm water
7 gr gedroogde gist (1 zakje)
1 el suiker
2 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
375 gr bapao meel of gewone bloem (ik gebruikte gewone bloem)
Ingrediënten voor de vulling:
400 gr kippengehakt
1 medium ui fijngesneden
1-2 teentjes knoflook, fijngesneden
3 bosuitjes fijngesneden
2 el hoisinsaus
2 el sojasaus
2 el oestersaus
2 el honing
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el mirin (Japanse rijstwijn)

Ik heb net als Ellen mirin gebruikt, maar je kan ook Shaoxing, Chinese rijstwijn gebruiken of droge sherry. Shaoxing lijkt mij traditioneler bij de rest van de ingrediënten.

Bij het recept van Ellen kun je ook foto’s zien van de verschillende stappen.

Los de gist op in het lauwwarme water. Voeg de suiker en neutrale olie toe.

Meng het gist mengsel door de bloem met een vork, totdat al het vocht is opgenomen. Kneed hierna een aantal minuten tot een glad geheel. Wanneer je een vinger een beetje in het deeg duwt en deze licht terug veert, is het deeg goed gekneed. Vorm een bol en laat dit afgedekt in een ruime kom voor een uurtje rijzen. Ik gebruik een grote kom met een plastic zak er omheen.

Maak intussen de vulling. Rul het gehakt gaar in een beetje neutrale olie. Zorg voor kleine stukjes gehakt, zodat je de bapao makkelijker kan vullen. Bak de ui, knoflook en bosui mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe, laat even mee bakken totdat het meeste vocht is verdampt. Laat daarna afkoelen.

Knip bakpapier tot 16 vierkantjes van ongeveer 6×6 cm. Deze zorgen ervoor dat de bapao niet in de stomer blijven plakken.

Kneed het gerezen deeg even goed door en maak er 16 gelijke bolletjes van. Ik maak de bolletjes door één lange reep van het deeg te maken. Deze doormidden te snijden. De 2 delen naast elkaar te leggen en dit verder tot 16 stukjes te snijden.

Rol de balletjes uit tot dunne rondjes. Gebruik eventueel een beetje bloem tegen het plakken, maar dit had ik zelf niet nodig. Het deeg is soepel en niet plakkerig.

Met de hand maak ik de rand van de deegrondjes nog ietsje dunner. Zodat het deeg door het samenvouwen niet extra dik wordt.

Doe 1 tot 2 eetlepels van de vulling op het midden van het deeg. Hou ongeveer 2,5 cm van de rand vrij. De vulling mag een beetje opgehoopt.

Je kan de randjes naar elkaar toe brengen of zoals ik deed, stukje bij stukje dichtknijpen. Dit filmpje laat de techniek duidelijk zien: http://www.youtube.com/watch?v=V3FYCE5DHH4. Ik heb nog flink wat oefening nodig.

Leg de bapao op een stukje bakpapier en laat zo’n 20 minuten rusten. Ik bedekte ze losjes met wat plasticfolie.

bapao Stoom de bapao voor 20 minuten in een bamboestoommandje of zoals ik deed in een elektrische stomer. Ik heb een elektrische stomer met 2 verdiepingen en kon zo’n 8 bapao per keer stomen.

Hou voldoende ruimte tussen de bapao, want ze worden ietsje groter.

Laat de bapao een beetje afkoelen en serveer ze eventueel met een beetje chilisaus.

Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze ook prima invriezen. Opwarmen kan in de stomer of in de magnetron.

bapao Deze keer was het bapao maken zeker een succes! In plaats van 1 eetlepel vijfkruidenpoeder, gebruikte ik een halve. In combinatie met het kippengehakt was dit nog best sterk. 1 theelepel zal precies goed zijn. Proef de vulling dus even voor je deze laat afkoelen.

Dank aan Ellen voor het recept! Ik ga zeker vaker bapao maken. Mijn volgende gaan een experiment worden met een vulling van speklapjes!

 •  
 •  
 •  
 • 10
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

37 reacties op Zelfgemaakte bapao

 1. 21-06-13 11:16

  Supersamenwerking eigenlijk tussen PJ, Ellen en Tessa. Dit staat nog steeds op mijn to do… Heerlijk!

  • 21-06-13 11:31

   Doen! Ik was een beetje bang voor het deeg, maar deze was ontzettend fijn om mee te werken. Wat stevig bij het kneden, maar ontzettend soepel na het rijzen.

 2. 21-06-13 11:18

  Die moet ik ook maar eens proberen. Wij hebben hier een Toko in het winkelcentrum die heeft ze zo lekker. Maar daar was vorig jaar de smaakpolitie op bezoek geweest! Je raadt het al, toen ik daar de keuken had gezien met het commentaar van de smaakpolitie, durf ik ze daar dus niet meer te kopen! Dus maar een keer zelf aan de bak!

  • 21-06-13 11:36

   Echt horror als je sommige dingen ziet.

   Ondanks dat het wel wat tijd in beslag neemt vond ik deze heel fijn om te maken.

   Doordat ik er laat achter kwam dat ik geen gist had, had ik eerst de vulling gemaakt en de dag erna het deeg en de bapao. Scheelt toch ook weer.

 3. 21-06-13 11:32

  Ik ben echt dol op bapao, ga dit dus zeker eens proberen!

  • 21-06-13 11:39

   Laat weten wat je er van vond!

 4. 21-06-13 14:35

  Wauw, wat zijn ze mooi gelukt zeg! Ja ik vind 5 spice ook vaak overheersen en dat is dan zonde.

  Ik heb mijn kipbapao ook in 2 dagen gemaakt hoor. Je bent toch langer bezig dan je denkt. Met name met het deeg gedeelte.

  Maar zoals jij ze gevouwen hebt daar moet ik nog flink op oefenen!! hahaha.

  • 21-06-13 15:27

   Mijn eerste poging had ik ook zo gedaan, dus ik begreep het idee wel. Dat filmpje laat het nog ietsje beter zien. Geen idee hoe ik zo’n mooi rondje in het midden moet krijgen :D.

 5. 21-06-13 14:41

  Zien er mooi uit! Ik heb ze maar één keer gegeten, echt lekkere dan. Wel een keer van iemand een hapje geproefd van zo’n supermarkt ding, maar die was dus echt vreselijk. Misschien moet ik me er binnenkort ook maar aan wagen!

  • 21-06-13 15:28

   Heb ook maar 1 keer echt lekkere gehad. Echt een keer proberen!

 6. 21-06-13 18:30

  Wat ziet dit er lekker uit PJ! <3

 7. 21-06-13 21:02

  Wauw. Ik heb een stoompan nodig haha.

  • 23-06-13 13:25

   Die stoommandjes werken ook prima, maar ik heb ze eigenlijk niet nodig met mijn apparaat.

 8. 22-06-13 10:13

  Die zien er mooi uit! Ik heb laatst voor het eerst bapao broodjes gemaakt samen met Esmee…. Die waren ook verbazend lekker eigenlijk, want die broodjes die je kunt kopen vind ik eigenlijk niet te kachelen…. 🙂

  • 23-06-13 13:27

   Inderdaad! Had ze heel lang niet gekocht en een tijd terug toch weer eens geprobeerd. Gelijk weer van genezen!

   Welke vulling hadden jij en Es’ gemaakt?

 9. 27-06-13 07:25

  Die zien er goed uit!

 10. 27-06-13 21:03

  Hmm, zelf babao maken, wat heerlijk! Ik eet wel eens zo’n voorverpakt geval, maar ik heb dan altijd het idee dat ik hondenvoer zit te eten….

  • 27-06-13 21:37

   En toch iedere keer weer intrappen hè? Ik ken het. Broodje is vies en de vulling ook zo smerig vaak.

 11. 10-07-13 11:15

  Nyuuu zo yummyy!! ;o; Zoals ik net al op twitter zei; ik ga dit ook eens proberen XD

  • 10-07-13 11:24

   Dank je! Leuk blog en leuk om te zien wie er achter dat Twitter account zit :).

 12. 26-07-13 11:17

  Ik heb ook eens bapoa’s gemaakt, OHMYGOD wat ENORM veel werk. Ik maak liever risolles 😀

  • 26-07-13 11:20

   Dat lijkt mij pas een werk! Maar wel erg lekker :). Vind de bapao erg mee vallen, waarschijnlijk ook omdat ik het over 2 dagen verspreidde.

 13. 24-03-14 06:36

  De bapao die ik maak zijn mooi glad van vorm. Want het oog wilt ook wat.

  • 24-03-14 07:52

   Wat zeg je dat aardig :). Chinese bapao zijn traditioneel niet glad, mijn vouwtjes hebben inderdaad wat oefening nodig.

 14. 16-04-14 12:53

  Vorige week geprobeerd, eerst uitgevogeld hoe te stomen in de magnetron en toen aan de slag.
  Ik vond ze Super !!
  Smaken bijna net zoals van de toko.
  Vond ze alleen een beetje klein, volgende worden zeker iets groter.

  • 16-04-14 13:02

   De laatste keer dat ik bapao maakte, heb ik er 12 gemaakt van dit deeg. Dan zijn ze nog iets groter, met een wat dikkere laag brood er omheen. Ik heb de link van het filmpje aangepast :). Wanneer je op youtube op baozi zoekt, kun je nog veel meer vinden.

 15. 16-04-14 12:54

  O ja, jammer dat het filmpje van het vouwen niet meer te zien is.

 16. 20-05-14 22:05

  Hey PJ,

  bedankt voor het recept!

  Ik heb een vraagje ivm het deeg. Hoe lang zou je dat vooraf maken? Ik maakte het enkele dagen terug, ik liet het deeg een uurtje rijzen, was perfect!
  Kan je het deeg bijvoorbeeld een dag op voorhand maken en op kamertemperatuur bewaren? Of zou de werking van de gist dan afnemen en het bolletje klef worden…

  Hm, misschien moet ik het gewoon eens testen 🙂

  Was je vulling koud toen je die in het bolletje deed? Of had je die terug opgewarmd?

  Bedankt!

  • 21-05-14 09:52

   Je kan het deeg niet van te voren maken. Na een bepaalde tijd is gist uitgewerkt en wordt het deeg alleen maar platter. Soms wordt gistdeeg in de koelkast bewaard om het gistingsproces te vertragen, maar hier heb ik geen ervaring mee.

   De vulling doe ik koud in het deeg.

 17. 24-05-14 19:23

  Hoi allen ,
  Ik heb diverse soorten bapao gemaakt,( noord China , midden, en zuid China .
  Deeg is door warmte per streek minde of meer rijzend maar je kunt eigenlijk alle soorten deeg maken ( bijv brood deeg, oliebollen mix, ..) maak t niet te nat, voor het rijzen deeg in drukken en dit moet weer terug veren tot oorspronkelijke vorm. Het deeg moet ongeveer 2a2.5 zijn oorspronkelijke grote hebben bereikt. Maak je handen koud voordat je begint te vullen. Vulling in noord China gebruiken ze veel een soort groene ui, gemend met fijn gesneden gehakt, of bleek selderij, puur met peper en zout afgemaakt. Gehakt heeft door snijden een ander vorm en smaak, vis of kip wordt tevens veel gebruikt of garnalen. De groente moet weinig vocht bevatten. Dit kan men bereiken door de groente in een schone thee doek te wringen. Alle vullingen ongeveer 10 a 15 graden bereik je de beste verwerking en ook dat t deeg niet vaster wordt om de vulling. Er kan op de stapel rieten mandjes diverse soorten bapao tegelijk stomen, per laag een natte doek leggen, dit voorkomt dat de bapao smaak zich vermengt met de boven liggende laag. Maar natuurlijk is t beste alles apart te stomen, door Chineese rijst wijn te gebruiken wordt het vlees malser. Bij vetter vlees een paar drupjes vinegar doet wonderen. Kruiden kun je naar smaak toevoegen , maar bapao is meestal niet sterk gekruid. Deze lekkernij kun je smorgens in vele straten krijgen en wordt meestal gezien als een ontbijt.

 18. 09-03-16 10:45

  Bedankt voor dit recept! Ik ga het zaterdag proberen.
  Als vulling wil ik char siu proberen..

  Ik ben Indo/Amerikaans en bij ons in de familie staat eten (zeer)hoog in het vaandel met dit recept heb ik misschien wel een nieuwe klassieker onteketend voor op verjaardagen/andere vieringen 🙂

  Gr,
  Jennifer

  • 09-03-16 11:12

   Leuk Jennifer! De pasteitjes en gevulde aardappelkroketten vind ik ook erg lekker als snack :).

 19. 15-12-16 07:36

  Supergaaf zeg! Ik wil dit graag met de kerst maken. Maar om te voorkomen dat ik de halve dag nog in de keuken sta had ik bedacht om ze van de voren te maken en rauw in te vriezen, zou dat kunnen??
  Groetjes

  • 15-12-16 07:57

   Dat denk ik niet. Je kan ze beter helemaal af maken en ze opnieuw warm stomen wanneer je ze wil eten.

 20. 24-05-17 14:25

  Zelf heb ik een nieuwe elektrische stoomkoker. Hoe lang moeten de bapao’s daarin??? Zie overal dat het kan in zo’n koker, maar zie geen stoomtijden.

  • 24-05-17 14:36

   Net zo lang als een bamboe mandje. 20 minuten. Of bedoel je bapao die je kant en klaar hebt gekocht?

Reageer