Welsh Cakes gemaakt met speltbloem

17 maart 2015

Welsh Cakes Welsh cakes zijn in de pan gebakken koekjes uit Wales. Ze zijn gemaakt van bloem, rozijnen en eventueel kruiden zoals kaneel en nootmuskaat. Qua ingrediënten en werkwijze lijken ze een beetje op scones en worden meestal naturel gegeten.

Net als bij scones wrijf je de boter tussen je vingers door de droge ingrediënten, maar in plaats van in de oven bak je deze koekjes in de pan. Omdat ik nog een zak speltbloem had liggen heb ik die gebruikt. Je zou de speltbloem kunnen vervangen met gewone tarwebloem.

Ingrediënten voor ongeveer 15 stuks:
225 g speltbloem
3 tl bakpoeder
½ tl speculaaskruiden of kaneel
75 g suiker
110 g boter, koud
110 g rozijnen
1 ei
Optioneel: klein beetje melk
Extra boter om te bakken

Meng de speltbloem, bakpoeder, speculaaskruiden en suiker goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf deze tussen je vingers door het bloemmengsel.

Wanneer alle boter door het mengsel is verwerkt, lijkt het een beetje op broodkruim. Mix nu de rozijnen er door en kluts het ei. Meng het geklutste ei door het deeg en breng bij elkaar. Mijn mengsel had geen extra melk nodig, maar wanneer het wat te droog is kun je hele kleine beetjes melk toevoegen.

Kneed het mengsel kort tot een egaal deeg. Bebloem je ondergrond en rol het deeg tot ongeveer 1 cm dik uit. Steek de Welsh cakes uit met een ring van zo’n 7 cm doorsnede.

Warm een koekenpan met een klein beetje boter op een laag tot medium vuur en bak de Welsh cakes 3 minuten per kant. Veeg de pan schoon tussen de batches door en doe er opnieuw een beetje boter in.

Welsh Cakes Bestrooi de Welsh cakes eventueel met suiker of serveer ze met wat jam. Warm en koud lekker om te eten.

Recept aangepast van Milly Makes Mean Cakes.

Op dit moment staat bloggen even op een laag pitje. Door drukte en wat stress doe ik het wat rustiger aan. Hopelijk blijven jullie van mijn site koken of komen jullie later weer terug!

 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

4 reacties op Welsh Cakes gemaakt met speltbloem

 1. 17-03-15 15:55

  Klinkt goed!

 2. 18-03-15 08:27

  Ziet er lekker uit! Wij eten ze graag ook met clotted cream en aardbeien ♡

 3. 07-04-15 10:56

  Mmm. ziet er lekker uit!

 4. 24-04-15 13:46

  Ik heb deze koekjes vorige week gemaakt maar vind ze zonder iets zoets een beetje flauw.

Reageer