Torikatsu met rijst en coleslaw

1 mei 2013

Torikatsu met rijst en coleslaw Misschien heb je wel eens gehoord van Tonkatsu een Japans gerecht dat je nog het beste kan vergelijken met een varkensschnitzel. Torikatsu is de kip versie van dit gerecht.

In plaats van het paneermeel zoals we het hier kennen, gebruiken de Japanners panko. Panko is ook een soort paneermeel, maar is veel groter en grover van structuur. Het doet een beetje denken aan geroosterd en geschaafd broodkruim. Panko kun je kopen bij de toko, sommige Jumbo’s en bij de Xenos.

Torikatsu met rijst en coleslaw We aten de torikatsu of chicken katsu met wat gestoomde rijst, coleslaw en een saus die heel erg lijkt op de originele tonkatsu saus.

Het recept voor de torikatsu

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kipfilets
Bloem (2 tot 3 eetlepels)
1 ei
Panko
Neutrale olie om in te bakken
HP Sauce of tonkatsu saus
Kewpie of gewone majonaise

Snij eventuele peesjes van de kipfilet. Zelf heb ik het haasje van de kipfilet afgesneden, omdat ik dit wat mooier vond. Deze heb ik overigens ook gepaneerd en mee gebakken.

Neem drie borden of brede kommetjes. Doe in 1 de bloem, in de ander een geklopt ei en in de laatste de panko.

Haal de kipfilets eerst door de bloem en klop een beetje af. Haal daarna door het ei en vervolgens door de panko.

Verhit in een kleine koekenpan een flinke laag olie. Je wil dat de kip tot de helft in de olie zit en niet helemaal onder staat. Zoals ze in het Engels “shallow fry” noemen in tegenstelling tot een “deep fry”.

Shallow fry de kip, om en om, op een medium vuurtje totdat deze gaar en goudbruin is. Laat uitlekken op wat keukenpapier en snijd in reepjes.

Torikatsu met rijst en coleslaw Serveer met wat gestoomde rijst, groenten naar keuze en een beetje tonkatsu of HP sauce met een beetje Japanse of gewone mayonaise.

Tonkatsu saus wordt ook wel Japanse Worcestershire saus genoemd. HP sauce, ook wel brown sauce genoemd, lijkt hier heel erg op. Tonkatsu saus kun je vinden bij de toko en HP sauce is tegenwoordig in de meeste supermarkten wel te vinden.

Het recept voor mijn coleslaw kun je hier vinden: http://nombelina.com/coleslaw/.

Heb jij wel eens Torikatsu of Tonkatsu gegeten? En ga je het een keertje zelf maken?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

5 reacties op Torikatsu met rijst en coleslaw

 1. 01-05-13 10:57

  Ziet er heerlijk uit!

 2. 05-05-13 16:12

  Dit vind ik altijd zo lekker! Misschien ook maar eens zelf maken.

 3. 18-05-13 16:38

  Oeh, dit klinkt lekker! Panko heb ik laatst gekocht bij Xenos en ik was nog op zoek naar recepten waarin ik het kon verwerken, dus ik ga deze week lekker aan de slag met de kip. Heb er nu al zin in 😉

  • 18-05-13 18:38

   Smakelijk alvast! Door de bloem zou je eventueel extra kruiden of specerijen kunnen doen, om een extra smaakje te geven.

Reageer