Tefal Actifry Mini review

12 december 2013

Tefal Actifry Mini Ik mocht de Tefal Actifry Mini uitproberen en eerlijk mijn mening geven. Mooi, ik was namelijk erg nieuwsgierig naar het apparaat, maar ben ook erg kritisch als het aankomt op bijvoorbeeld frietjes.

Ten eerste wat meer informatie over de Tefal Actifry. Het is een zogenaamde airfryer waarmee je met lucht en een klein beetje olie kunt “frituren”. Kort gezegd lijkt het meer op een heteluchtoven met een draaiarm. De draaiarm zorgt er voor dat de inhoud gelijkmatig wordt verhit.

Hoewel ik de mini versie probeerde, is deze nog vrij groot. Hij wordt aangeraden voor 1 tot 2 personen en kan bijvoorbeeld zo’n 600 gram friet in één keer maken.

Voor het eerste gebruik heb ik alles uit elkaar gehaald en afgewassen. De bovenste kap kan er helemaal af. De pan kan eruit en de draaiarm kun je los klikken. Verder zit er nog onderin een filter die je ook kan verwijderen en afwassen.

Na alles weer in elkaar te hebben gezet vulde ik de pan met water en heb de Actifry een half uurtje laten draaien. Dit wordt aangeraden om de “nieuw” geuren te laten verdwijnen. En inderdaad dit eerste half uur ruikt het een beetje vreemd, maar daarna heb je er geen last meer van. Om hem aan te zetten stel je met een plus en min knop de tijd in en met een andere knop gaat hij aan of uit.

Tefal Actifry Mini - friet Als eerste moest ik natuurlijk frietjes proberen. Smaken deze als gefrituurd? Nee, ze worden lekker krokant en smaken goed, maar je kan ze het beste vergelijken met zelfgemaakte friet uit de oven. De buitenkant wordt wel krokant, maar is ook iets taaier dan wanneer je het frituurt.

Toch vind ik het voor friet alleen al een aanrader. Je verbruikt minder olie, namelijk 1 eetlepel op 600 gram verse friet en je hoeft niet om de zoveel tijd de olie te verversen.

Als je friet uit de diepvries koopt hoef je volgens de instructies helemaal geen olie te gebruiken, omdat deze al voorgebakken zijn en nog wat vet bevatten.

Verse frietjes zijn in 20 tot 24 minuten klaar. Dit lijkt misschien lang tegenover gefrituurd, maar je hoeft niet voor te bakken. En terwijl de frietjes staan te bakken kun je ook andere dingen doen. De timer gaat vanzelf uit en geeft een piepje wanneer hij klaar is.

Zoete aardappel friet heb ik er ook in gemaakt. Deze worden wat sneller bruin, maar worden niet zo krokant. Iets wat met zoete aardappel sowieso wat lastiger is.

Tefal Actifry Mini - snacks Wat is een frituurpan zonder snacks? Eigenlijk eten we die niet zo vaak uit de eigen frituur, maar ik was wel benieuwd of de Actifry ook op deze manier de friteuse kon vervangen. Wat mij betreft niet. Hierboven zie je een mix mini snacks, frikandellen, kipnuggets, bamihapjes en bitterballen. De bamihapjes en bitterballen bleven aan de buitenkant vrij slapjes en de frikandellen ploffen een beetje. Bij een tweede poging snacks bakken waren ook wat bamihapjes gesneuveld.

Op de verpakking van de snacks stond overigens dat deze ook geschikt zijn voor een airfryer. Via reviews heb ik gezien dat mensen snacks bakken zonder de draaiarm. Alleen lijkt mij dat de snacks niet gelijkmatig worden verhit en continue zelf omdraaien vind ik geen optie.

Voor de grotere versie is een snackmandje beschikbaar. Deze zet je in het apparaat in plaats van de draaiarm. Misschien dat dit betere resultaten geeft.

Omdat je de Actifry eigenlijk meer een soort oven is, kun je het gebruiken voor meerdere gerechten dan alleen gefrituurd voedsel. Zo zou je er volgens het recepten boekje bijvoorbeeld ook goulash, boeuf stroganoff en soep in kunnen maken. Persoonlijk gebruik ik daar liever een pan voor.

Wel was ik erg benieuwd naar de kippenvleugeltjes. Ik kwam een recept tegen van David Lebovitz. Waarin hij een recept van Maangchi heeft aangepast voor de Actifry.

Tefal Actifry Mini - kip Het begon met veel scepsis. Ik halveerde de vleugeltjes, maakte het beslag en vroeg mij af waar ik mee bezig was. Ik stopte de vleugeltjes in de Actifry en probeerde deze zo min mogelijk vies te maken. Toen ik het apparaat inschakelde dacht ik, oh nee! Door het draaien raakte zo’n beetje heel de pan besmeurd met het beslag. Toch liet ik het apparaat zijn gang gaan. Na een tijdje ging ik weer kijken en op miraculeuze wijze had het draaien en verhitten zijn werk gedaan. Het meeste beslag zat weer aan de kip en deze begon mooi bruin te worden. Het vet van het kippenvel was ook mooi aan het “sizzelen”. Na 35 minuten waren ze klaar. Er zat alleen een beetje aangekoekt beslag aan de draaiarm.

Het nadeel van dit recept is wel dat wat kruimeltjes van het beslag door de Actifry vliegen en ook onder de pan terecht komen. Een beetje een rotzooitje, maar de vleugeltjes waren heerlijk krokant en sappig.

Tefal Actifry Mini - kip Ik heb de vleugeltjes niet nog door een karamel mengsel gehaald, maar serveerde ze bij gebakken rijst samen met wat chilisaus.

Ik heb de vleugeltjes ook een keer gemaakt door ze in gekruid bloem te husselen en daarna de bakken in de Actifry. Dat gaf en vergelijkbaar effect, maar met een wat dunner en niet zo krokant korstje.

Mijn eindoordeel voor de Tefal Actifry.

De Actifry heeft mij positief verrast. Met name de frietjes, waarbij ik heel kritisch ben, waren erg geslaagd. Voor het gebruik van snacks zou ik hem eigenlijk helemaal niet gebruiken.

Voor het gebruik van andere gerechten zal hij niet snel mijn potten en pannen vervangen. Hierdoor heb ik toch liever zelf de controle. Verder is hij heel makkelijk in gebruik, makkelijk uit elkaar te halen en snel schoon te maken.

Doordat hij hete lucht blaast, maakt het apparaat redelijk wat geluid. Hier was ik overigens vrij snel aan gewend.

Het allergrootste minpunt vind ik toch de prijs. Rond de 160/170 euro vind ik toch een flinke aanschaf. Voor iets wat ik zelf voornamelijk voor friet zou gebruiken. Toch moet je de prijs niet te veel vergelijken met die van “gewone” friteuses, zeker niet wanneer je hier ook andere gerechten in wil maken. Verder zul je een flinke hoeveelheid olie besparen, maar knappere koppen zullen moeten uitrekenen hoe snel je dat terug hebt verdiend.

De Tefal Actifry Mini heeft een adviesprijs van € 169 en tot en met 12 januari 2014 geeft Tefal 30 euro retour.

Meer informatie en de verschillende modellen vind je op de Tefal website.

Dit product heb ik ontvangen voor review.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

12 reacties op Tefal Actifry Mini review

 1. 12-12-13 13:17

  Tja, kan je beter gewoon een normale friteuse kopen.. Heb me er ook weleens in verdiept en de enige positieve meningen erover waren denk ik van mensen die hun miskoop goed wilde praten. Voor de rest vrijwel alleen maar negatieve beoordelingen over het algemeen. Frituren hoort in olie/vet 🙂

  • 12-12-13 13:20

   En dan nog het liefst in ossewit :).

   Het is jammer dat het als friteuse naar voren wordt gebracht, want dan hebben mensen toch een andere verwachting ervan.

 2. 12-12-13 13:48

  Ik heb de mijne al vanaf dat ze net op de markt waren. Ik maak er vaak aardappelballetjes of schijfjes in uit de diepvries en dan heb je echt geen olie nodig. Je hebt van Aviko twisted fries die lekker gekruid zijn, die vind ik dus alleen maar lekker in de actifry omdat de smaken veel meer bewaard blijven.

  Ik maak er mijn eigen granola in en ook “prutjes” voor bij rijst en pasta. De mini frikandellen ontploffen maar blijven ook beter van smaak.

  Onlangs ontplofde mijn oude en hebben wij een nieuwe aangeschaft met snackmandje. Nou dat is echt zonde! Bitterballen blijven nog steeds zacht en lopen leeg. Ook moet je ze zelf tussendoor draaien voor een egale verkleuring (voor zover dit lukt)

  Tsjah ze zijn wel duur, maar dat vind ik met meer fijne apparaten.

  • 12-12-13 13:51

   Aardappelproducten uit de diepvries heb ik nog niet getest, maar wil ik wel nog een keer doen. Heb je al eens pomme duchesse uit de vriezer geprobeerd? Vraag me af of die ook verplet worden.

   Jammer dat het snackmandje ook geen uitkomst biedt en fijn dat je dat hier vermeld :), tnx!

  • 16-10-14 21:01

   Als je alle flessen olie optelt die je niet hoeft te kopen….dan is de pan echt niet duur! Ik ben er erg blij mee.

 3. 12-12-13 13:53

  Ik denk dat de pomme duchesse ook purree worden, aardappelballetjes kan wel, ze zullen alleenn iet allemaal rond zijn.

  Ik gebruik hem puur omdat het minder vet is, het niet zo stinkt en makkelijk schoonmaakt. Voor Granola is het trouwens echt IDEAAL gaat zelfs sneller als in mijn oven 🙂

 4. 12-12-13 15:42

  Omdat de smaken bewaard blijven.. al die leuke marketing slagzinnen die de klant moeten verleiden om VEELSTE veel geld uit te geven aan een onzin apparaat. Sorry, maar dat is de reinste onzin.. Enige wat het doet is voedsel uitdrogen. Heb een aantal dingen uit zo’n actifry mogen proeven en no way dat dit maar enigszins in de buurt komt van mijn 195 graden hete frituurtje.
  Consumentenbond heeft het apparaat getest: De friet uit de friteuse bevatten 15% vet en uit de Actifry 5%. Hier nog wat meningen:

  http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/ervaring-actifry-tefal.17552

  Lijkt wel alsof ik een hetze voer oid, maar 170 euro vragen voor dit stuk plastic kan ik me wel een beetje aan ergeren.. voor 170 euro kan je veel leukere en handigere keukenspulletjes kopen.

  • 12-12-13 16:32

   Ik ben er niet zo negatief over, maar andere meningen mogen zeker gedeeld worden. Denk wel aan je hart! 🙂

 5. 11-09-15 18:48

  hoi, weet iemand hoe ik dat staafje weer los krijg van het snackmandje? Ik heb het erop geklikt om het hete mandje eruit te halen maar als je het met staafje erop weer terug plaatst, gaat de deksel niet meer dicht.
  Wie kan me helpen, alvast bedankt!

  • 11-09-15 19:34

   Ik denk dat je het beste bij Tefal kan informeren. Ik heb zelf geen ervaring met het snackmandje en ik denk niet dat je hier snel een reactie van iemand anders zal krijgen.

  • 12-09-15 15:24

   Hoi
   je moet het een beetje scheef wegdrukken.
   lijkt of je grof geweld moet gebruiken maar kan tegen een stootje.

 6. 08-07-16 16:21

  Na aankoop helaas pas de vele slechte recensies gelezen. Onderdelen snel stuk en spontaan in de brand vliegen. Miskoop vd eeuw. Duurt 40 min voordat de patat klaar is en vervolgens niet lekker en allemaal stuk. Je zal een gezin van 4 pers hebben of visite. Je mag er wel een avondje voor uittrekken. Groente niet gaar. Vreselijk. Snel op marktplaats gezet zoals vele anderen.

Reageer