Slow Cooker Roti Kip à la Kay

22 oktober 2013

Roti kip Van Kay kreeg ik heerlijke Surinaamse masala en dan kan ik natuurlijk niet anders dan een keer “Roti” maken. Stiekem is de roti in het gerecht de pannenkoek waarmee je alles opeet, maar in de volksmond is roti het hele gerecht geworden. Het kip gerecht wordt ook wel masala kip genoemd.

Ik was wel benieuwd hoe dit gerecht uit de slow cooker zou werken en gebruikte Kay’s Roti Chicken Crock-pot Edition recept. Voor de rotiplaat gebruikte ik ook haar recept.

Voor ons tweeën gebruikte ik wat minder ingrediënten dan het originele recept. Daarnaast had ik er ook nog zelfgemaakte gebakken banaan en pindasaus bij.

Ingrediënten:
350 gram kipfilet, in stukjes
300 gram sperziebonen (of eventueel kousenband), schoongemaakt
350 gram aardappelen, geschild en in stukjes
1 grote ui, gesnipperd
1 halve rode chili, fijn gesneden (bewaar de rest voor de rotiplaat)
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 1/2 El Surinaamse Masala
1/4 tl gemalen komijn
1 El tomatenpuree
1 kippenbouillonblokje of een schepje kippenbouillonpoeder
1 cup water (+ 1/2 cup voor meer saus)
3 El neutrale olie (bijv zonnebloemolie)
Zout en peper naar smaak

Het makkelijkst was voor mij om alles eerst schoon te maken en te snijden, voordat ik begin met het bakken van de ingrediënten. Alles gaat uiteindelijk in 1 pan, ik gebruikte een wok voor het aanbraden. In sommige slowcookers kun je ook gewoon op het fornuis aanbraden, let er wel op dat dit mogelijk is!

Verhit de olie in de wok en bak de stukjes kip lichtjes bruin. Voeg de ui, chili en knoflook toe en bak totdat de ui glazig is.

Voeg de masala, komijn, tomatenpuree en het verkruimeld bouillonblokje toe. Laat de tomatenpuree even ontzuren, door dit even mee te bakken. Voeg nu de aardappelen en sperziebonen toe. Mix goed door en zorg dat de aardappelen goed met de specerijen zijn bedekt.

Doe alles in de slow cooker. Ik deglaceerde de wok met de cup water en deed deze daarna ook in de slow cooker. Zet de slow cooker nu op low en laat die 5 tot 7 uur zijn werk doen, totdat de aardappelen gaar zijn en de saus dikker is geworden. Breng op smaak met peper en zout en serveer met rotiplaat of tortillas.

Het recept voor de rotiplaat die ik erbij maakte vindt je hier: http://www.kayotic.nl/blog/roti-chicken. Daar staat tevens het recept voor roti zonder slow cooker. Rotiplaat kun je eventueel ook bij sommige toko’s kopen, daar vindt je ze meestal in de vriezer.

Voor de bakabana, gebakken banaan gebruikte ik dit recept: http://www.osopatu.nl/surinaamse-recepten/bakabana/. Heel simpel en lekker. Ik gebruikte overigens echte bak bananen. Die vind je soms in de supermarkt of bij de toko. Van die grote bananen met zwarte schil. Koop niet de groene, want die zijn veel te hard.

De pindasaus maakte ik met pindakaas met stukjes pinda, wat tomatenpuree, knoflook, ketjap, tomaat sambal en wat water.

Roti kip De roti was echt heerlijk. Ik denk dat we hier met 3 tot 4 personen van hadden kunnen eten. Zeker met de gebakken banaan erbij. Voor wat extra pit had ik er ook nog sambal en chutney van Lekker Bekkie erbij gekocht. Gebruik met mate, want het was behoorlijk heet!

De slow cooker die ik gebruikte komt van Fonq en is op dit moment in de aanbieding voor € 62,10. Je kan er ook terecht voor allerlei andere soorten pannen en kookaccessoires.

 • 66
 •  
 •  
 • 584
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

13 reacties op Slow Cooker Roti Kip à la Kay

 1. 22-10-13 14:09

  Heerlijk hoor. Ik heb nog geen 1x roti in m’n slowcooker gemaakt. Moet ik toch eens doen. Nu staat hij bij mij ook aan. Had er vannacht rode kool in gedaan en nu zitten er karbonaatjes in. Ruikt heerlijk.

  Ben super blij ‘m toentertijd aangeschaft te hebben.

  • 22-10-13 14:51

   Ik heb een keer rode kool proberen te maken in een gewone pan. Had er het geduld niet voor. Duurde zo lang en smaakte niet lekker. Ik hou je blog in de gaten :).

 2. 22-10-13 22:16

  Laat ik nu pas ook een Crock pot gekregen hebben. Dit ga ik zeker maken. Nu alleen nog op zoek naar de masala. Lijkt mij super lekker.

 3. 24-10-13 00:09

  Oooo lekker!!, nu had ik me al voorgenomen om mijn slowcooker vaker te gebruiken dus dit lijkt me helemaal perfect!!

 4. 24-10-13 00:39

  Ohhhh nu wil ik al helemaal een slowcooker, als ik zo zie wat je er allemaal mee in kan maken.
  Ik ga de gebakken banaan zeker maken, roti is niet zo mijn ding..

 5. 31-10-13 11:41

  Belangrijkste tips die ik kreeg van een surinaamse vrouw voor het maken van Kip Masala:

  1. Gebruik NOOIT olijfolie, echt neutrale olie gebruiken!
  2. Koop goede masala, te koop bij oa de trpische supermarkten of anders online.
  3. Gebruik kouseband en geen spersiebonen.

  Maak het zelf regelmatig. Roti zelf is altijd wel erg bewerkelijk met de aardappel/djiera vulling. Maar wel het lekkerst natuurlijk!

  • 31-10-13 12:28

   In kookprogramma’s zie ik ze wel eens olijfolie gebruiken in Aziatische gerechten. Dan krijg ik wel even de rillingen.

 6. 11-12-15 21:35

  Bedankt voor dit recept! ga het zondag proberen, voor het eerst in de crock pot.

 7. 18-05-17 19:02

  Het zit er bij mij ook in. In de Russel hobbs . Alleen 3x de hoeveelheid als hierboven vermeldt. Daarnaast hebben we cocosolie gebruikt, hopelijk is dat wel goed. Enige fout dat ik er teveel water bij heb gedaan denk ik. 200ml totaal. Goed we gaan het zien. Een sperziebonen gebruikt. Volgende keer maar met kousenband!

  • 14-11-17 11:12

   Ik heb er nog heerlijk gekookte eieren in gedaan. De massala trekt er dan heerlijk in

 8. Pingback: Roti kip massala – Slowcooker zonder pakjes en zakjes

 9. 08-10-18 16:53

  Ik heb dit recept vandaag proberen te maken, maar het is niet goed gelukt. Na 7 uur in de slowcooker zijn de (stukken) aardappelen nog keihard and de boontjes beginnen veel te zacht te worden. Heb net het originele recept gecontroleerd en blijkt dat je in jouw versie vergeten bent te zetten dat je, na het toevoegen van aardappelen en boontjes, de pan nog 20 minuten op laag vuur moet laten staan voor je het in de slowcooker doet! Zodat de aardappelen gaar worden. Beetje jammer dat je zo’n belangrijke stap niet in je vertaling vermeldt.

Reageer