Scones met Scoontjesroom

30 april 2014

Scones met Bramenjam en Scoontjesroom Bij scones denk ik automatisch aan clotted cream. Het is een soort dikke room die wordt gemaakt door verse volle melk voor lange tijd zachtjes te koken, de stukken room die boven komen drijven is de clotted cream.

Een tijdje terug kwam ik er achter dat er ook een Nederlandse variant was, maar omdat ik deze niet in de buurt kon kopen was ik hem alweer vergeten. Totdat er via Twitter een discussie over clotted cream ontstond. Wat blijkt, de Nederlandse clotted cream met de naam Scoontjesroom was te koop dichtbij het ouderlijk huis van mede foodie Margriet van Overeten.com. Margriet, die op haar beurt niet ver bij mij vandaan woont, nam een potje voor mij mee. Ik was ontzettend benieuwd.

Mijn favoriete merk is Rodda’s, een zachte boterige romige clotted cream. De clotted cream die eerder eens bij de Jumbo in flesjes kocht vind ik vrij smakeloos. Ik hoopte dat de scoontjesroom nog lekkerder zou zijn, want het idee van een mooi lokaal geproduceerd product juich ik alleen maar toe.

Scoontjesroom Wat zit er in de scoontjesroom? Alleen maar melk en geen andere toevoegingen. Op het moment dat ik scoontjesroom kreeg was hij 5 dagen eerder geproduceerd. Doordat er geen toevoegingen in zitten is de houdbaarheid wel wat beperkt. Binnen 2 weken moet de room op.

En dan de smaak. Clotted cream kun je het beste even op temperatuur laten komen, dan is hij wat zachter en komen de smaken beter naar voren. De scoontjesroom was lekker romig met een lichte botersmaak. Qua smeerbaarheid wel wat steviger dan bijvoorbeeld Rodda’s. We vonden hem heerlijk al heeft Rodda’s voor mij nog een lichte voorkeur. Stefan vond de scoontjesroom misschien nog wel lekkerder. Het grote pluspunt vind ik dat de scoontjesroom van Nederlandse bodem is. Het grote minpunt hij vooralsnog alleen bij Landwinkel De Kastanjeboom te koop is in Bunschoten-Spakenburg

Ik hoop dat De Kastanjeboom hun producten ook elders te koop gaat aanbieden. Gelukkig kan Margriet af en toe een potje meenemen, maar als haar verhuisplannen door gaan wordt het een stuk lastiger om aan de scoontjesroom te komen.

Hieronder zal ik opnieuw mijn scones recept met jullie delen. Dit keer gebruikte ik iets minder yoghurt, voor een wat minder plakkerig deeg.

Voor de scones:
280 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram (riet) suiker
10 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
80 gram koude boter
1 groot ei
1 zakje vanille suiker of 1 tl vanille extract
3 eetlepels yoghurt

Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Snijd de boter in stukjes en doe dit bij de droge ingrediënten in een ruime kom.

Wrijf de stukjes boter samen met de droge mix tussen je vingers door, totdat alle stukjes boter zijn verdwenen. De mix lijkt nu een beetje op zachte broodkruimels.

Maak een kuiltje in het midden en breek er een ei in, voeg de yoghurt toe en meng door elkaar. Werk langzaam aan naar buiten toe, tot al het vocht door het broodkruim is geroerd. Ik gebruik een tafelmes om alles losjes door elkaar te roeren. Gebruik nu je handen om alles tot een geheel te kneden. Kneed niet te lang, maar zorg er voor dat alles wel goed aan elkaar blijft zitten.

Rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm. Gebruik een ring om het deeg uit te steken. Recht naar beneden drukken en niet draaien! Voeg af en toe het deeg samen om opnieuw rondjes uit te steken. Met dit deeg maak ik ongeveer 8 scones.

Scones Leg de scones op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Scones Hierboven zie je hoeveel ze nog rijzen in de oven. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Scones Tadaa! Serveer met jam of lemon curd en natuurlijk wat clotted cream.

Ook Margriet heeft over de clotted cream geschreven, het verslag vind je op haar website. Bedankt Margriet voor het meenemen van de scoontjesroom!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

4 reacties op Scones met Scoontjesroom

 1. 30-04-14 14:10

  Klinkt goed. Alleen idd jammer dat het niet makkelijk te verkrijgen is.

 2. 30-04-14 14:12

  Ziet er heerlijk uit! Altijd lekker scones en leuk dat de clotted cream uit Nederland komt. Ik zal eens gaan kijken bij onze Landwinkel.

 3. 30-04-14 18:01

  Helaas is Bunschoten ook voor mij niet om de hoek, maar zodra ik er een keer in de buurt kom neem ik zeker de scoontjes-room mee daar. En waarschijnlijk de helft van de winkel, want ik kan me nooit inhouden. Vooral ook leuk dat het een echt Nederlands product is van verse melk.

 4. 01-05-14 10:32

  Dat ziet er echt verrukkelijk uit! Ik hou van scones en scones houden van mij.

Reageer