Review en Winactie: Greek

12 augustus 2016

Greek - Uit de keuken van George Calombaris Greek is het nieuwste boek van George Calombaris die je vast wel kent als één van de juryleden en presentators van de Australische MasterChef. Ik kreeg een exemplaar om te reviewen en mag ook een exemplaar via mijn website verloten.

De inhoud

Het boek begint met een aantal woorden van mensen die een grote rol hebben gespeeld in het leven van George. Hieronder Marco Pierre White, Antonio Carluccio en Heston Blumenthal. In zijn introductie verteld George wat meer over zichzelf. Het koken leerde hij niet van zijn moeder of oma, want de kinderen mochten niet eens in de keuken komen. Toen hij nog op school zat begon hij als bordenwasser in een restaurant en liep daar later zijn stage. Pas als chef-kok hervond hij zijn liefde voor de Griekse keuken. Met dit boek wil hij zijn interpretatie van modern Grieks eten laten zien. “Het eten moet in de allereerste plaats lekker zijn, maar ook toegankelijk en soms moet het de kok ertoe bewegen dat hij net iets verder gaat, moed vat en nieuwe dingen probeert.” Helemaal mee eens!

Hier onder vind je de verdeling van de recepten in het boek. Bij de basisrecepten moet je denken aan pitabroodjes, mayonaise, bouillon en zelfs filodeeg.

Greek - Uit de keuken van George Calombaris

Favorieten

Ik laat later zien wat ik heb gemaakt, maar er zijn nog een flink aantal andere recepten die ik uit het boek wil maken. Zo ben ik erg benieuwd naar de pita’s (pagina 289) van George die ik dan graag met de courgettekeftedes met bulgursalade (pagina 106) wil eten. Als variatie daarop wil ik ook nog de pitabroodjes met kofta, munt en citroenyoghurt (pagina 146) proberen.

Voor de pasticciokroketten (pagina 156) mag je mij denk ik ook wel ’s nachts wakker maken. Pasticcio is een Grieks pastagerecht wat een beetje lijkt op een mengeling tussen macaroni in tomatensaus en lasagne.

De geroosterde wortels met geklopte feta en geroosterde walnoten (pagina 195) klinkt ook goed als een mooi voorgerecht.

Doe daarna het geroosterde varkenvlees met toursi en tirokafteri (pagina 118) als hoofdgerecht of eventueel de beef short-rib met rode ui salade en mierikswortel tzatziki (pagina 122). De toursi is ingemaakte bloekool, wortel en bleekselderij en de tirokafteri is een pittige dip gemaakt met geroosterde paprika, chilipeper en feta.

Wat heb ik gemaakt

Greek - Uit de keuken van George Calombaris Pasticcio (pagina 79) een pastagerecht gemaakt met een rode pastasaus met vlees en bechamel die daarna nog even de oven gaat. Pure comfortfood en ontzettend lekker! Ik had wat problemen met de oventijd en temperatuur. Ik kwam er via een Engelse versie van dit recept achter dat de oven eigenlijk op hetelucht-stand moest in plaats van conventionele warmte. Hierdoor heeft de pasticcio wat langer in de oven gezeten dan aangegeven. Geen probleem en nog steeds een heerlijk gerecht.

Greek - Uit de keuken van George Calombaris Bloemkool met amandelen en citroen (pagina 202). Het originele recept wordt gemaakt met verse doperwtjes en erwtenscheuten. Die had ik zo gauw niet voor handen en heb deze vervangen met sojaboontjes. Het gerecht bestaat uit een zachte bloemkoolcrème, gefrituurde bloemkool, geroosterde amandelen, sojaboontjes en een dressing van citroensap en olijfolie. Een heerlijk licht gerecht, dat makkelijk is om te maken.

Greek - Uit de keuken van George Calombaris Patates tiganites met feta en geroosterde knoflookolie (pagina 138). Deze frieten zijn zo ontzettend lekker! Ik kan niet wachten om het nog een keer te maken. Volgens het originele recept kook je de frieten 3 keer, maar omdat ik niet genoeg ruimte heb ik de koelkast heb ik ze traditioneel 2 keer gefrituurd. Na het afbakken hussel je de frieten door wat oregano en geroosterde knoflookolie. Hierna kruimel je de feta er overheen. Ik deed er ook nog een klein beetje citroensap overheen. Bij deze friet heb je geen sausjes nodig.

Mochten jullie interesse hebben in mijn versie van de bloemkool en friet recepten, laat het mij dan weten. Dan zal ik die nog een keertje publiceren.

Een mooi boek vol heerlijke recepten en prachtige foto’s. Geen stereotype Griekse gerechten zoals we die hier bij de Griek vinden. Geen overdaad aan vlees, maar gevarieerd met genoeg interessante gerechten met verschillende groentes. Elementen van recepten kun je goed combineren met anderen, want soms bestaat 1 gerecht uit een aantal kleinere recepten.

En dan kom ik eigenlijk bij het ene grote nadeel van het boek. Er is bij de vertaling iets misgegaan, waardoor er bij een groot deel van de recepten dat gebruik maakt van een oven niet vermeld staat dat deze op hetelucht moet staan. Als je geen oven hebt met hetelucht functie moet je er rekening mee houden dat je de oven ongeveer 20 graden hoger moet zetten. Ik heb contact gehad met de uitgeverij en zij hebben voor mij kunnen checken welke recepten wel of niet kloppen. Het recept op pagina 32 voor knapperig platbrood is het enige recept waarbij de temperatuur aanduiding is gegeven voor conventionele warmte. Hou hier dus rekening mee, wanneer je iets uit dit boek maakt.

Greek – Uit de keuken van George Calombaris
Auteur: George Calombaris
Prijs: € 29,95
ISBN: 9789461431479
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Winactie: hoe doe je mee?

– Laat onder dit artikel in een reactie weten dat je meedoet. Vul hierbij een geldig e-mailadres in, zodat ik contact met je kan opnemen.
– Dubbele deelnames worden gediskwalificeerd.
– Bij geen reactie van de gekozen winnaar wordt na 2 weken een nieuwe winnaar gekozen.

Niet verplicht maar wel leuk:

– Volg Nombelina’s Foodblog via Facebook, Twitter of Bloglovin of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kan meedoen tot en met donderdag 18 augustus 2016, 12:00 uur! De winnaar krijgt persoonlijk bericht via e-mail. Deze winactie is alleen voor verzending binnen Nederland.

De winactie is gesloten en de reacties zijn uitgeschakeld.

Via Random.org heb ik een nummer gekozen. En de bijbehorende reactie is van Niki. Gefeliciteerd en hou je mailbox in de gaten!

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer jij iets koopt via deze link, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

Tags:

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

39 reacties op Review en Winactie: Greek

  1. 12-08-16 13:10

    Oehh de recepten zijn wel om van te watertanden. Jammer dat de oventijden niet klopten maar gelukkig je gerecht alsnog goed gelukt!

    Ik doe heel graag mee met deze winactie, het lijkt me een fijn boek om uit te koken voor familie en vrienden:)

  2. 12-08-16 14:23

    Oeh, het klinkt allemaal erg lekker! Ik doe graag mee.

  3. 12-08-16 15:01

    Aoh wat zou ik dit boek graag willen winnen. Ik ben dol op de griekse keuken en vind George Calombaris helemaal geweldig. Duimen gekruist!

  4. 12-08-16 17:00

    Ik behoor niet tot de jongeren ben inmiddels met pensioen en vul mijn dagen heel graag met koken voor vrienden en familie. Ik ben gek op alles wat lekker is en dat maakt niet uit, uit welk land. Zoë heel graag dit boek aan mijn verzameling toevoegen en iedereen verrassen met nieuwe gerechten.

  5. 12-08-16 17:29

    Oh wat heerlijk. Ik doe graag mee.

  6. 12-08-16 17:37

    Serieus, dit boek staat bovenaan mijn verlanglijstje van kookboeken! Ik vind George helemaal te gek als jurylid en hou ook nog eens enorm van Grieks eten. Win-win dus!

  7. 12-08-16 18:28

    Oh! Ik ben gek op kleinere Griekse combihapjes! Vaak gezond, lekker en eenvoudig! Nomnomnom!

  8. 12-08-16 18:29

    Ik doe heel graag mee!! Wat ik zo lees hier zijn het interessante recepten en inderdaad niet de standaard kebab enzo. Ben ik wel benieuwd naar.

    Groetjes, Tessa

  9. 12-08-16 18:45

    Graag kom ik ook voor dit boek in aanmerking. Ik zag afgelopen week al enkele instapram-foto’s voorbij komen en heb op een site al eens langs wat pagina’s gebladerd. Zag er allemaal goed uit!

  10. 12-08-16 20:24

    Ooow wat leuk! heb al best wat kookboeken ( heb een beetje een verzameltic wat betreft kookboeken ) Maar een Grieks kookboek heb ik nog niet, lijkt me heerlijk ook hier eens iets van te maken! Duimen maar!

  11. 12-08-16 21:26

    Geweldige recensie. Wat goed dat je achter die oven problemen gekomen bent! Ik doe graag mee met de winactie. Heb toevallig gisteren het boek ingekeken en ik zag veel heerlijke recepten staan, maar ik dacht veel met bijzondere ingrediënten, maar wat jij gemaakt hebt kan prima! Ziet er lekker uit!

  12. 12-08-16 23:15

    na een italiaanse culinaire poging op zoek naar een nieuwe buitenlands uitdaging in de keuken. De recepten in de review, daar krijg ik al honger van!

  13. 12-08-16 23:51

    ik doe graag mee ,de grenzen weer verleggen ,met koken x

  14. 12-08-16 23:52

    ik doe graag mee ,de grens verleggen met koken

  15. 13-08-16 07:13

    Mijn favoriete comfort food keuken! Altijd op zoek naar de beste recepten uit de Griekse keuken – dit boek zou me veel zoektijd besparen 😉 meer tijd om nog meer te koken!

  16. 13-08-16 08:39

    Ik doe graag mee. Ik vind de griekse keuken altijd lastig, maar bij het zien van de foto’s en het lezen van jouw recensie wil ik het heel graag proberen.

  17. 13-08-16 09:59

    Ahh dit boek wil ik zo graag hebben. Die vormgeving <3
    Fijne review en bedankt voor de waarschuwing
    Heb thuis nog helemaal niks van de griekse keuken staan dus ben erg benieuwd naar 'greek'.

  18. 13-08-16 10:30

    Graag doe ik mee aan deze winactie, omdat ik dól ben op koken en het verzamelen van kookboeken. Ik ben nog geen fan van Griekse keuken, maar als ik dit boek zie dan weet ik dat het snel gaat veranderen…

  19. 13-08-16 12:31

    Leuke review! Altijd fijn als mensen een review plaatsen die ook daadwerkelijk een paar dingen gemaakt hebben uit het boek. Ik zou het boek graag willen winnen!

  20. 13-08-16 13:23

    Heerlijk. Ik doe mee.

  21. 13-08-16 15:35

    Tof boek, klinkt als lekkere recepten om daadwerkelijk te maken (en niet alleen te lezen en vervolgens weer een tosti in elkaar te zetten ofzo 😛 ).
    Oventijden is wel te fixen, gewoon even erbij pennen 🙂
    Ik doe graag mee, want Grieks, omnomnom

  22. 13-08-16 16:39

    Het ziet er lekker uit wat je gemaakt hebt. Ik ben benieuwd naar de recepten in het boek!

  23. 14-08-16 02:40

    Ik maak heel erg graag kans!
    Ik ben al langere tijd benieuwd naar dit boek want:
    1. Grieks eten
    2. George

    (Ik volg je via bovengenoemde kanalen.)

    • 14-08-16 02:42

      Oh en de smileys zijn weggevallen, het waren vooral een boel hartjes haha.

  24. 14-08-16 07:39

    Oh wat leuk,ik doe graag mee. De Griekse keuken is wel aan mij besteed. Ik ben benieuwd hoe je zelf pitabroodjes maakt.
    En zelf hou ik niet zo van bloemkool, maar het recept wat je hebt gemaakt ziet er goed uit dat ik het zelf zou willen proberen.
    Ik volg je op Bloglovin en via Twitter (michellevl1984)

  25. 14-08-16 10:20

    Zo waan je je toch weer ff in Griekenland…Lijkt me in alle opzichten een heerlijk boek. Zou er graag uit koken en proosten met een lekkere Ouzo!

  26. 14-08-16 11:53

    Oohh wat leuk een kookboek van mijn vrolijke, favoriete TV kok met dat guitige koppie! Wat ben jij een mazzelaar dat je het boek gekregen hebt. Ik zou dolgraag het tweede exemplaar winnen!

  27. 14-08-16 15:26

    Lijkt mij een heerlijk kookboek! Ik doe graag mee!

  28. 14-08-16 17:46

    Wauw het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik zou die recepten graag ook zelf eens willen proberen en dat is toch het makkelijkst als je in het bezit bent van zo’n mooi kookboek. Ik doe dan ook graag mee aan je winactie.

  29. 14-08-16 18:53

    De recepten klinken geweldig!!! Ik ga niet jaar niet op vakantie en zo zou ik griekenland een beetje naar nederland kunnen halen 😀

  30. 15-08-16 09:46

    Graag kom ik in aanmerking voor dit super gave kookboek! Grieks zit nog niet in mijn collectie.

  31. 15-08-16 12:25

    Yaay! Wat lijkt me dit een leuk kookboek!
    Ik hou van Grieks eten en het lijkt me super leuk om Griekse lekkernijen op tafel te kunnen zetten. Ik doe mee!

  32. 15-08-16 14:52

    Na mijn vakantie in Griekenland wil ik graag meer Grieks koken. Dit boek is een perfecte inspiratie daarvoor. Ook ik doe dus graag mee met de winactie.

  33. 15-08-16 15:53

    Klinkt heerlijk, ziet er super lekker uit.. Ik doe graag mee! Ik kook/eet graag Grieks, maar het lijkt me erg leuk om meer te kunnen leren over de Griekse keuken. Dit boek lijkt mij er perfect voor!

  34. 16-08-16 15:25

    Super leuke actie en doe graag mee om lekkere recepten hieruit te kunnen maken en samen met vrienden en familie van te kunnen genieten

  35. 16-08-16 15:28

    Ik zou heel graag meedoen, ik ben een Masterchef verslaafde, en van alle koks van alle landen vind ik George de leukste, misschien omdat ik zo dol ben op Grieks

  36. 16-08-16 17:16

    Leuk winactie! Ik had het boek al in de boekhandel zien liggen. Ik kook eigenlijk vrij weinig Grieks en weet er eigenlijk ook vrij weinig van af. De foto’s laten in ieder geval zien dat het er heel lekker uit ziet!

  37. Pingback: Bloemkool, edamame en amandelen - Nombelina.com

  38. Pingback: Kookboek Greek van George Calombaris - CuliNessa