Review en winactie: Bodum Bistro Tosti-ijzer

20 oktober 2016

Bodum Bistro Tosti-ijzer Had je ooit nog gedacht dat je een ordinair tosti-apparaat zou willen hebben? Ik ook niet, totdat ik bij MasterChef Australie de zogenaamde jaffles voorbij zag komen. Een jaffle is niet zomaar een tosti, het is meer een gevulde schelp van getoast brood die je met van alles kan vullen.

Fonq heeft aan mij het Bodum Bistro Tosti-ijzer beschikbaar gesteld en ik mag er ook eentje aan jullie verloten. Het tosti-ijzer is op moment van publicatie beschikbaar voor €39. Op Fonq vind je nog verschillende andere tosti- en grill-apparaten.

Bodum Bistro Tosti-ijzer Door de vorm van de platen worden de randen van de tosti op elkaar gedrukt en in het apparaat dat ik nu test worden de tosti’s ook nog doormidden verdeeld. Er bestaan bijvoorbeeld ook schelpvormige tosti-apparaten waarbij de randen ook tegen elkaar aan gedrukt worden.

Ik vermoed dat je in de schelpvormige apparaten nog iets meer vulling kwijt kan, maar ik vind de driehoekjes juist leuk.

Review

Het tosti-ijzer vind ik een mooi design hebben en door het compacte formaat vrij makkelijk op te bergen. De stekker kun je onderin het apparaat oprollen, waardoor deze ook niet al te veel uitsteekt of rondslingert.

Voor het eerste gebruik maak je de platen schoon met een vochtige doek. Vervolgens vet je hem in met olie en laat hem 5 minuten open verwarmen op stand 5. Raak de platen niet aan, draai hem naar de nulstand (|), haal de stekker uit het contact en laat het apparaat afkoelen. Hierbij kan er wat geur vrijkomen, maar als het goed is verdwijnt deze al snel bij de volgende keren dat je het tosti-ijzer gebruikt.

Aan het rode lampje kun je zien dat het apparaat aan staan en het groene lampje laat zien of het apparaat nog aan het opwarmen is of al op de goede temperatuur zit.

Het apparaat warmt snel op, ook op stand 5. Ik verwarm het apparaat op terwijl ik het brood insmeer met boter. Meestal is het al klaar, wanneer ik het brood daarna wil gaan vullen.

De platen van dit apparaat kunnen niet los. Verder is het niet moeilijk om schoon te maken. Wanneer het apparaat is afgekoeld kun je makkelijk resten verwijderen met keukenpapier dat je eventueel een beetje vochtig maakt.

Het enige minpunt van het apparaat vind ik dat het staafje van het rode stukje om het apparaat te sluiten wat kort is. Hierdoor kan hij loskomen. Gelukkig kun je die ook weer makkelijk vastmaken.

Voor het maken van de “jaffles” smeer ik roomboter aan de buitenkant van het brood, dit zorgt voor extra lekker krokant laagje. Kijk uit dat je de jaffles niet te vol maakt, anders krijg je het apparaat niet dicht of loopt de vulling er uit.

Hieronder twee van de soorten jaffles of tosti’s die ik heb uitgeprobeerd.

Champignon, gekarameliseerde ui en kaas tosti’s

Champignon ui kaas tosti

Ingrediënten voor 4 stuks:
200 g (kastanje)champignons, in plakjes
2-3 uien, in reepjes
Kaas naar wens
Zout en peper
Boter om te bakken
8 sneetjes (casino)brood

Karameliseer de uien in een klont boter tot goudbruin en verwijder van de pan. Bak de champignons mooi bruin en doe deze bij de uien. Breng op smaak met peper en zout en laat lichtjes afkoelen.

Verwarm het tosti-ijzer op stand 5.

Bestrijk 4 sneetjes brood dun met boter, zorg er voor dat de beboterde kant straks de platen van het tosti-ijzer raken.

Beleg de binnenkant van 2 sneden brood met 2-3 eetlepels ui-champignon mengsel en wat kaas. Leg deze in het apparaat en plaats hier bovenop de overgebleven sneetjes brood met de beboterde kant naar boven.

Zorg dat de randen van het brood vrij blijven, want deze worden tegen elkaar aangedrukt.

Druk het apparaat dicht en klik deze vast met het rode sluiting aan het handvat. Laat de tosti 4-5 minuten grillen.

Maak vervolgens de 2 volgende tosti’s.

Champignon ui kaas tosti Wij aten de tosti’s samen met een bloemkoolsoep. Een ontzettend lekkere combinatie. Je zou eventueel ook een snufje tijm aan de champignonvulling kunnen toevoegen. Voor de kaas gebruikte ik een oude kaas, maar een blauwe kaas zou ook heel goed kunnen.

Appel kaneel tosti’s

Appel kaneel tosti

Ingrediënten voor 2 stuks:
1 appel (jonagold), geschild en in kleine stukjes
15 g boter + exta
1 el suiker of meer naar wens
Snufje kaneel
4 sneetjes (casino)brood
Optioneel: poedersuiker
Optioneel: slagroom

Bak de stukjes appel in de boter en de suiker, totdat ze een beetje kleur krijgen en zacht geworden zijn. Breng op smaak met een snufje kaneel en laat afkoelen.

Verwarm het tosti-ijzer voor op stand 5.

Bestrijk 4 sneetjes brood dun met boter. Beleg de binnenkant met de appelvulling. Leg deze in het apparaat en doe hier bovenop de overige sneetjes brood met de beboterde kant naar boven.

Zorg dat de randen van het brood vrij blijven, want deze worden tegen elkaar aangedrukt.

Druk het apparaat dicht en klik vast met het rode sluiting. Laat 4-5 minuten grillen. Doe er daarna eventueel wat poedersuiker en wat slagroom bij. Wees voorzichtig, want de vulling kan erg heet zijn.

Ik ben erg blij met mijn apparaat, want je kan er zoveel leuke dingen in doen. Natuurlijk kan veel ook met een “gewoon” tosti-ijzer of in de pan, maar toch ben ik een sucker voor dit ding. Smaken die ik nog wil proberen: zuurkool en pastrami, ricotta en blauwe bessen en pittig gekruid gehakt.

Winactie: hoe doe je mee?

Namens Fonq mag ik aan jullie een Bodum Bistro Tosti-ijzer verloten.

– Laat onder dit artikel in een reactie weten dat je meedoet. Ik zou het leuk vinden om jouw jaffle idee te horen. Vul een geldig e-mailadres in, zodat ik contact met je kan opnemen.
– Dubbele deelnames worden gediskwalificeerd.
– Bij geen reactie van de gekozen winnaar wordt na 2 weken een nieuwe winnaar gekozen.

Niet verplicht maar wel leuk:

– Volg Nombelina’s Foodblog via Facebook, Twitter of Bloglovin of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Je kan meedoen tot en met maandag 24 oktober 2016, 12:00 uur! De winnaar krijgt persoonlijk bericht via e-mail. Deze winactie is alleen voor verzending binnen Nederland.

De winactie is gesloten en de reacties zijn uitgeschakeld.

Via Random.org heb ik een nummer gekozen. De nieuwe winnaar is Anne! Gefeliciteerd en hou je mailbox in de gaten!

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Voor het testen van de producten krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf

Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

34 reacties op Review en winactie: Bodum Bistro Tosti-ijzer

  1. 20-10-16 11:51

    Laat mijn tosti-ijzer nu net zijn overleden!! En wat is deze gaaf!!
    Ik zou gaan voor een ‘jaffle’ met 3 soorten kaas 😉 Goudse, Cheddar en Gorgonzola
    Groetjes!

  2. 20-10-16 11:57

    Onze jaffle-iron is wel aan vervanging toe!

    Een jaffle met kaas en Honey Mango Chutney saus is echt heerlijk! Trust me, mijn BMI is veel te hoog! 😉

  3. 20-10-16 12:03

    mmmm dat ziet er lekker uit zeg! Ik ben een echte zoetenkauw, dus iets met chocolade en banaan, lijkt me heerlijk 😀 Ik zou graag gaan testen en uitproberen met dit mooie apparaat!

  4. 20-10-16 12:16

    Oeh oeh. Mijn tosti apparaat is onlangs overleden(hendel afgebroken). Had al een nieuwe gekocht, maar die voldeed niet (de randjes gingen niet dicht en hij werd niet warm genoeg). Dus deze wil ik graag winnen! Mijn favoriet is kaas met plakjes banaan. Ham kaas en sambal badjak is een goede tweede. Maar de combinaties uit masterchef wil ik ook zeker uitproberen!

  5. 20-10-16 12:28

    Doe mij er maar een.. Ga geen verzonnen verhaal ophangen dat die van mij net is overleden oid.. Zou haar gewoon willen winnen.. 🙂

  6. 20-10-16 13:08

    Leuk, ik doe graag mee! Lekkere tosti’s/jaffles met kaas en salami maken met een beetje chillisaus 🙂

  7. 20-10-16 13:13

    Oh heerlijk; ik doe graag mee! Ik had in de zomervakantie alle afleveringen van masterchef al gezien enne wilde toen ook meteen aan de slag. Bak ze nu in de pan, maar das toch anders…

    Deze vind ik lekker:
    (voor 1 tosti):
    – 2 sneetjes brood
    – halve avocado
    – 1 plak geitenkaas
    – handje spinazie
    – eetlepel pesto

    En zo doe je het:
    – Snijd de avocado in plakjes
    – Besmeer 1 snee brood met pesto
    – Hierop leg je een plak geitenkaas, de in plakken geneden avocado en een handje spinazie. Bakken maar!

  8. 20-10-16 13:59

    Dat is echt iets dat ik nog mis thuis, een tosti ijzer! Dit ding ziet er top uit en wat een goed idee zeg om een tosti te maken met champignons, die zijn hier echt favoriet en dat moet ik dus eens uit gaan testen (maak ze nu in de pan). Mij lijkt het ontzettend lekker om een tosti te maken met geitenkaas, dadels en een beetje honing, dat is namelijk een geweldige combi die het denk ik ook heel goed in tosti-variant doet.. Ik doe mee!

  9. 20-10-16 14:18

    Ik doe graag mee!

    Ik zou ze vullen met een gebakken mengsel van kipstukjes, rode uiringen, ananas en rode paprika met thaise chilisaus.

  10. 20-10-16 14:35

    Hoi! Wat leuk om te zien dat de Jaffle nu ook echt iets voor iedereen thuis wordt. Ik maak mijn “tostis” in een gewoon tosti ijzer/grillplaat, waardoor dus echt alles geplet wordt en ik goed moet opletten dat de vulling er niet uitdruipt aan alle kanten.
    Mijn favo recept is:
    -maïsbrood aan de “buitenzijde” besmeren met boter
    En vullen met:
    -belegen kaas
    -plakjes chorizo
    -geroosterde zoetzure paprika in reepjes snijden
    -italiaanse kruiden
    -peper en zout als je wil
    Zo lekker!

  11. 20-10-16 14:40

    Goede actie!! Heb nu een waardeloos apparaat, waardoor ik dus eigenlijk geen tosti’s meer maak. Mijn favoriet is toch wel kaas en salami met sambal of verse pesto….hmmmmm krijg er trek van!

  12. 20-10-16 18:27

    Gaaf apparaat! Voor een hartige variant kies ik mozzarella, cherrytomaat en verse blaadjes basilicum.
    En als zoete jaffle: pindakaas met banaan en stukjes pure chocolade. Delicious!

  13. 20-10-16 18:31

    Heeeeeeerlijk zeg! Ik had op instagram ook al gereageerd maar mijn favoriet is met zelfgemaakte pesto, buffelmozarella en tomaat.

  14. 20-10-16 18:40

    Hmmm, ik denk dat ik m’n tosti zou vullen met gormas of gorgonzola en met een goeie rode vruchten of kersen jam, niet te moeilijk, wel heel erg lekker!

  15. 20-10-16 19:08

    Ik zou ze beleggen met plakjes banaan, een jonge (niet pittige) kaas die goed smelt en sambal badjak. Al ben ik tegenwoordig verslaafd aan sambal peteh dus ik zou die eerst proberen. Met wat atjar ketimun on the side 🙂

  16. 20-10-16 19:49

    Ohmy ik ga al watertanden als ik aan tosti denk, zoete dan wel te verstaan. Dus voor een zoete zou ik twee witte boterhammen insmeren met roomboter. Dan zou ik er een plak belegen kaas op leggen. Daarna gaan er plakjes banaan op. En nee niet van die geïmporteerde fruitschaal bananen, maar bakbananen. Daaroverheen gaan pure chocolade hagelslagjes. Als ik echt gula ga, dan nog stukjes avocado. Maar anders gaat hij zo in de pan met klontje roomboter. Lekker goudbruin bakken. Het zou een hele hoop afwas schelen als ik dan een tosti ijzer had

  17. 20-10-16 19:51

    Ongeveer 2 weken geleden, sloegen m’n stoppen door, letterlijk! M’n tosti-ijzer was doorgebrand…
    Hoe een mooie vervanging is deze bodum!
    Ik zou er mijn favoriete tosti mee maken met geitenkaas honing en pijnboompitjes. Of peer en blauwe kaas…
    Hmmmmm… Van de gedachte word ik al helemaal
    blij 😉

    • 21-10-16 13:28

      Die peer met blue cheese lijkt me lekker!!!

  18. 20-10-16 20:03

    Tosti’s zijn geil (op z’n Duits uitgesproken uiteraard). Ooit wel eens druipkaas gezien..?
    Anyway, I like tosti’s en nu ik als single woman door het leven ga heb ik een andere hete hobby nodig. Helaas is mijn tosti apparaat kapot. Bestaat er trouwens een Tosti app waar je tosti apparaten kunt oppikken? Nee? Oh, dan komt jouw wedstrijd als geroepen.
    Mijn lievelings tosti-gerecht: druipkaas, avocado, tomatensalsa, champigons en gehakt. Goed voor in de mond…

  19. 20-10-16 22:19

    Oehhh jaaa die heb ik ook gespot in Masterchef, wat zijn ze gaaf hé!
    Ik zou gaan voor nutella/banaan tosti’s! En.. mozarella/tomaat/groene pesto, geitenkaas/honing/walnoten, brie/salami.. Zoveeeel variaties, zo weinig tijd!

  20. 20-10-16 22:52

    Hallo Nombelina,

    Ik zou mijn tosti’s vullen met:
    – cheddar kaas;
    – zelfgemaakte pompoen chutney )met sinaasappel & citroen)
    – zelfgemaakte sweet chili saus.

    Het frisse van de chutney samen met de kick van de chili saus complementeren de hartige kaas volgens mij voortreffelijk. Bovendien is e.e.a. niet moeilijk te fabriceren, vooropgesteld dat chutney en chili saus al in de koelkast staan.

    O.K., nu eerst de tostimaker winnen en dan aan de slag .

  21. 20-10-16 22:55

    Lekker. Ik heb nog geen tosti-ijzer. Mijn combi: met geitenkaas en reepjes paprika.

  22. 21-10-16 09:01

    Ah, leuk om mee te doen en dan zo’n prachtig tosti-ijzer winnen! Hoe zou ik nou een jaffle maken? Ik vind met een plakje belegen kaas met daarop een fruitige jam wel erg lekker! Het liefst jam van rood fruit………….nomnomnom…………

  23. 21-10-16 11:31

    Aan deze actie doe ik graag mee.
    De “jaffle” met appel lijkt mij echt heerlijk 🙂
    Wat ik graag op mijn tosti doe, is een paar plakken kaas (lekker veel) met banaan en wat gehakte pecannootjes. Verrukkelijk gewoon 🙂

  24. 21-10-16 13:13

    Die hadden wij vroeger ook! En ik mis hem! Tosti met pindakaas en sambal of gewoon simpelweg Hawaï met kaas, ham en een schijf Ananas in het midden

  25. 22-10-16 01:56

    Wij hadden vroeger thuis zo’n tosti apparaat. Toen gebruikten wij hem alleen voor tosti’s ham/kaas. Nu weet ik dat je tosti’s op veel meer mogelijkheden kan maken; Nutella met banaan, Nutella met aardbeien of gesmolten brie met honing en walnoten.
    Graag zou ik dit apparaat willen winnen zodat ik (of mijn man haha) makkelijk en snel tosti’s voor ons en ons zoontje (bijna 2) kan maken. Ik volg je via Bloglovin.

  26. 22-10-16 09:37

    Ik ben dol op tosti’s, mijn vriend wil het liefst ham-kaas maar ik varieer graag. Ik zou een tosti maken met kip, rode paprika, ui (zo lekker op een tosti), kaas en dan wat cayennepeper en chilipoeder

  27. 22-10-16 17:27

    Waauw, wat een gaaf tosti apparaat van Bodum Bistro. Lijkt me super lekker!!
    Hou van tosti’s!!
    Ik zou een heerlijke tosti maken met geitenkaas, tomaat en als topping walnoten met appelstroop! Jammiee Zou hem dolgraag willen hebben alvast voor m’n uitzet ook binnenkort!

    Groetjes Shanice.

  28. 22-10-16 18:52

    Wat een gave actie en heel benieuwd hoe de jaffles smaken en lijkt me erg leuk om mee te gaan varieren in hartige en zoete smaken. Zo zou ik graag met cranberry’s en noten willen proberen en met gerookte kip en ui en champignons, ideen zijn eindeloos en lekker uitproberen samen met mijn gezin.
    Vg je op twitter en facebook

  29. 22-10-16 19:38

    Hmmm met pittig gehakt en kaas …. lekker

  30. 22-10-16 20:22

    Ik heb nog nooit zo een apparaat gebruikt, ik maak ouderwetse tosti’s nu nog met een ouderwets ding op gas. En dan ” gewoon met twee soorten kaas, of ham en kaas, salami en kaas. Ik zou heel graag overstappen en alle bovenstaande recepten willen uitproberen op dit mooie apparaat.

  31. 23-10-16 11:42

    Hoi!
    Lijkt wel een classic van fisherprice:) I like it!!
    Mijn lievelings tosti is;
    -kaas
    -rucola
    -avocado
    Met sausje van ketchup, mayo en beetje peper.
    Maar gewoon de über ouderwetse variant gaat er ook wel in;) Deze Bodum tosti-ijzer wil ik echt wel in mijn keuken hebben staan!! Volg je op bloglovin

  32. 23-10-16 19:54

    Mooi ijzer! Ik ben echt dol op tosti’s en bak ze meestal in de pan, enkel en alleen, omdat ik nog geen ijzer heb.
    Nu we in de winter zitten vind ik een tosti met zuurkool, kaas, knakworstjes en mosterd wel heel lekker!

  33. 23-10-16 22:14

    Oooh wat moeilijk, zoveel goede ideeën! Een kaasloze Aziatische variant met pulled pork, bosui (of koriander voor de liefhebber), hoisinsaus en wat ingelegde komkommer…dippen in een beetje sriracha!. Of een Spaanse versie met gegrilde rode paprika, ansjovis en een jonge manchego! Of een Franse: kastanjechampignons en spinazie in een heel beetje rode wijn en tijm in de pan en dat samen met stukjes zachte geitenkaas in de jaffle! Over geitenkaas gesproken, dat is ook heerlijk met grof gehakte walnoten en dan de tosti dippen in zelfgemaakte tomatenjam… of draaf ik nu door?