Koken met kristallen

8 mei 2012

Koken met kristallen Van Alchemia kreeg ik een aantal proefverpakkingen met smaakkristallen. Misschien heb je ze al eerder voorbij zien komen. De kristallen bestaan uit een kern van etherische olie ingekapseld in biologische agave. Ze bevatten geen zout of suiker en zijn 100% biologisch en natuurlijk.

Momenteel zijn ze in 10 smaken verkrijgbaar: Bergamot, Basilicum, Citrus melange, Geranium Bourbon, Kaneel, Kardemom, Citroengras, Mint, Venkel en Ylang Ylang.

Ik testte de smaken: Geranium bourbon, Mint en Venkel. Ik zat er een beetje tegenaan te hikken. Wat kan ik hiermee maken? Het zijn geen smaken die ik normaal gesproken veel gebruik. Op de site van Koken met Kristallen staan een aantal recepten en suggesties.

Geranium bourbon en mint kunnen goed in thee, daar heb ik deze in geprobeerd. Voor een kopje thee, heb je maar een klein snufje nodig. Mint is hierbij mijn favoriet. Geranium bourbon is niet mijn smaak, mijn vriend vond deze wel lekker.

Met de venkel wilde ik iets anders proberen. Ik herinnerde mij een Italiaanse worst gekruid met venkelzaad. Met dit idee in gedachten maakte ik een tortilla schelp gevuld met witte kool, rode biet en gekruide balletjes met gekruide aardappeltjes.

Koken met kristallen

De combinatie werkte verrassend goed. Voor de balletjes gebruikte ik worstvlees dat ik kruidde met gedroogde oregano, vers gemalen peper en gemalen chilivlokken. Deze draaide ik tot balletjes en bakte ze in een beetje boter. Op het einde strooide ik er een klein snufje venkel kristallen overheen.

De kristallen hebben een intense smaak, je hebt er maar heel weinig van nodig. Het is hierdoor even wennen in gebruik, omdat je al snel te veel kan gebruiken.

De kristallen zijn o.a. te koop bij EkoPlaza en kosten € 8,95 voor 20 gram.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

2 reacties op Koken met kristallen

 1. 08-05-12 13:43

  Die heb ik nog niet geprobeerd!

 2. 09-05-12 18:13

  Leuk, ik had ze online voorbij zien komen, maar zou ook niet zo snel weten wat ere mee te doen. Binnenkort misschien toch maar eens bestellen.

Reageer