Foodblogswap: Micook – Soesjes

27 januari 2014

Soesjes met slagroom en chocolade Het was weer eens tijd om deel te nemen aan de Foodblogswap. Dit keer kookte ik iets van Maaike van Micook. Het duurde nog even voor ik iets had gekozen, want Maaike heeft een enorme lijst met recepten.

Nog niet zo heel lang gelezen maakte ik haar heerlijke lemon bars en wilde graag weer iets zoets maken. Ineens zag ik haar soesjes recept staan. Soesjes staan al een hele tijd om mijn “to make” lijstje, dus die moesten het worden.

Ingrediënten:
90 gram roomboter
150 gram bloem
2 tl suiker
1 snufje zout
4 eieren
250ml slagroom
50 gram pure chocolade

Maaike vulde haar soesjes met slagroom en banketbakkersroom. Ik gebruikte alleen slagroom. Omdat ik de soesjes in 2 lagen in de oven bakte heb ik mijn oven op hete lucht stand gebruikt, hierdoor heb ik de temperatuur wel ietsje lager gezet. In dit recept gebruik ik de originele temperaturen van Maaike.

Het soesjes deeg

Breng 250 ml water samen met de boter in een (steel)pan op een laag vuurtje aan de kook.

Meng intussen de bloem, suiker en zout door elkaar.

Roer met een houten lepel het bloemmengsel door het water en blijf 5 minuten roeren tot het deeg van de pan loskomt. Let erop dat je hier ook het vuur laag hebt staan. Laat het deeg eerder los? Blijf dan toch die 5 minuten roeren, want het deeg moet voldoende garen.

Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 5 minuten afkoelen.

Verwarm in tussen de oven voor op 200°C en bedek 2 bakplaten met bakpapier.

Klop de eieren 1 voor 1 door het deeg heen. Voeg pas het volgende ei toe, wanneer het vorige geheel is opgenomen. Als je een dagje sportschool wil overslaan, kun je hier een houten lepel voor gebruiken. Een hand of standmixer werkt anders ook prima. Ik gebruikte lekker makkelijk de standmixer met de platte klopper.

Vul een spuitzak met een groot rond mondje en spuit er 20 toefjes mee ter grote van een golfbal. Hou ongeveer 5 cm ruimte tussen de soesjes.

Je kan eventueel ook 2 lepels gebruiken om balletjes te vormen. Ik gebruikte een spuitzak, waarbij het grootste mondje helaas niet erg groot en gekarteld was. Hier heb ik draaiend toefjes mee gespoten. Uiteindelijk gaf dit wel een mooi resultaat in de soesjes.

Het bakken

Bak de soesjes 10 minuten op 200°C. Zet hierna de oven op 190°C en bak ze vervolgens 20 minuten, totdat ze mooi bol en goudbruin zijn.

Soesjes Mijn gemuteerde soesjes

Zet de oven uit, neem de soesjes uit de oven en prik een gaatje in de bovenkant, zodat de hete stoom eruit kan ontsnappen. Zet de soesjes even 10 minuten terug in de nog warme oven om te drogen en laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom stijf met eventueel nog wat suiker erdoor. Snijd de soesjes doormidden en vul met de slagroom. Je kan eventueel ook een spuitmondje van een spuitzak door de bodem van de soesjes steken en ze zo vullen.

Smelt de chocolade au bain marie en bedruip met zoveel chocolade als je wil. Ik gebruikte maar een klein beetje, om ze mooi te versieren en om een beetje smaak te geven. Voor de chocolade gebruikte ik Swiss noir café.

Zet de soesjes eventueel in de koelkast om de chocolade hard te laten worden of laat ze direct in je mond verdwijnen.

Soesjes met slagroom en chocolade Dank je Maaike voor dit heerlijke recept! Wederom een erg geslaagde Foodblogswap.

Op de website van Marleen – Eten uit de volkstuin kun je voor deze Foodblogswap een recept vinden van Nombelina.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

6 reacties op Foodblogswap: Micook – Soesjes

 1. 27-01-14 15:49

  Wat leuk! 🙂

  En wat een prachtige foto’s! Ik heb ineens zin in soesjes…. 😉

  Bedankt voor het leuke stukje! 🙂

 2. 27-01-14 15:52

  Woah dat ziet er lekker uit. Het water loopt me in de mond!

 3. Pingback: Foodblogswap - Homemade kapsalon - MiCook

 4. 29-01-14 11:58

  Oh dit ziet er echt heerlijk uit!

 5. 02-02-14 20:41

  Soesjes, nom! Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, ik dacht namelijk dat het een hele uitdaging was maar je hebt me hoop gegeven 😉

Reageer