Foodblogswap: Brendakookt – Kaiserschmarrn

25 maart 2013

Kaiserschmarrn Onder leiding van Miss Foodie zijn we met een groepje Foodbloggers een Foodblogswap begonnen. We ruilen niet van blog, maar wel van recepten. Iedere blogger kreeg een ander blog toegewezen om een recept uit te koken.

Mijn Foodblogswap was die van Brendakookt!.

Het was even speuren, naar wat ik nou toch zou maken. Uiteindelijk koos ik de Kaiserschmarrn! Ik was even bang dat ik gedoemd was nooit kaiserschmarrn te maken. Deze stond namelijk al langere tijd op mijn to-cook lijst, maar iedere keer kwam er wat tussen. Op een rustige zondag middag was het eindelijk zo ver. Geen onderbrekingen of afspraken, ik kon eindelijk aan de slag!

Kaiserschmarrn is een Oostenrijks gerecht dat te vergelijken is met pannenkoeken. Alleen zijn deze een stuk luchtiger door het stijfgeklopte eiwit in het beslag en wordt de “pannenkoek” tijdens het bakken in stukjes getrokken.

Ingrediënten (voor 2 behoorlijke porties)
50 gram rozijnen
Sinaasappelsap (genoeg om de rozijnen te wellen)
4 eieren
4 eetlepels suiker
Snufje zout
400 ml melk
125 gram zelfrijzend bakmeel
Boter om te bakken
Optioneel: vruchtenjam, appelmoes of poedersuiker

Laat de rozijnen een tijdje wellen in wat sinaasappelsap en laat uitlekken.

Scheid de eieren in dooiers en eiwit in 2 verschillende grote kommen. Zorg er voor dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

Klop met een garde de dooiers samen met de suiker en een snufje zout. Voeg beetje bij beetje de melk en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng dit tot een egaal geheel.

Klop met een handmixer (of voor de spierbundels onder ons, een schone garde) de eiwitten helemaal stijf.

Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig samen met het eigeel mengsel en voeg ook de uitgelekte rozijnen toe. Zorg er voor dat alles goed vermengd is, maar er zo veel mogelijk luchtbelletjes in blijven zitten.

Verhit een koekenpan op medium vuur met een klein beetje boter. Schenk een deel van het mengsel er in tot een dikke luchtige pannenkoek. Wanneer de bodem mooi is gekleurd, kun je de pannenkoek omdraaien. Trek met 2 vorken of spatels de pannenkoek in stukjes terwijl de onderkant nog niet helemaal is gebakken. Laat verder garen en verwijder de kaiserschmarrn uit de pan zodra de stukjes goudbruin zijn.

Ik heb 1 giga grote koekenpan en heb het kaiserschmarrn beslag in 2 keer kunnen bakken. Geen paniek, wanneer je wat te veel beslag in de pan hebt gegoten. Laat rustig bakken en keer af en toe, waarbij je alsnog met vorken of spatels de pannenkoek in stukjes trekt, niet roerbakken!

Wanneer een eerdere lading te veel is afgekoeld kun je die aan de laatste lading toevoegen en zo opnieuw opwarmen.

Traditioneel wordt kaiserschmarrn gegeten met pruimen- of appelcompote en wat poedersuiker. Wij aten ze met alleen wat poedersuiker, al lijkt me zelfgemaakte blauwe bessenjam er ook heerlijk bij.

Kaiserschmarrn

De rozijnen kunnen eventueel ook in rum worden geweekt. Maar aangezien ik geen alcohol kan verdragen (*hips*), heb ik het net als Brenda sinaasappelsap gebruikt.

Kaiserschmarrn Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder kaiserschmarrn of kaiserschmarren heb gegeten. De laatste keer dat ik in Oostenrijk was, is al weer heeeel lang geleden. Nu heb ik ze één keer gemaakt en ik ben verkocht. Heerlijke zachte fluffy pannenkoek stukjes die niet al te zoet zijn.

Ik durfde zelfs tegen mijn vriend te zeggen dat ik eigenlijk geen gewone pannenkoeken meer wilde maken. Ik haat pannenkoeken bakken! Maar hij vond dat toch te ver gaan. Voortaan maak ik wel kaiserschmarrn en hij de gewone pannenkoeken.

De Foodblogswap vond ik super leuk om te doen. Dank Miss Foodie voor het idee, Brenda voor het heerlijke recept en Marleen voor het Foodblogswap logo.

De lijst met Foodblogswap deelnemers is te lang om hier te plaatsen. Hou in ieder geval Twitter en de tag #foodblogswap en #blogswap in de gaten.

Hazel van Cookie Cottage maakte voor de Foodblogswap mijn Kladdkaka.

 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
Tags: , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

8 reacties op Foodblogswap: Brendakookt – Kaiserschmarrn

 1. 25-03-13 09:49

  Leuk dat je de kaiserschmarren hebt gemaakt, én dat je het ook zo lekker vond. Voortaan geen pannenkoeken meer dus voor jou? 😉

  • 25-03-13 10:27

   Niet als ik ze zelf moet maken denk ik :D. Vind het gewoon vervelend, omdat het vaak zo lang duurt.

 2. 25-03-13 10:16

  Dat ziet er lekker uit, PJ! Met pruimencompote lijkt mij erg lekker. Dit ga ik onthouden als mijn pruimenboom weer helemaal vol hangt.

 3. 25-03-13 20:03

  Ik kende het nog niet, maar die extra luchtigheid door het eiwitschuim lijkt me erg lekker!

 4. 02-04-13 09:51

  Hmm lekker, ben gek op Kaisersmarrn! Ik ga deze snel ook eens uitproberen!

  • 03-04-13 12:41

   Ben benieuwd wat je er van vind :).

 5. 07-04-13 03:21

  Wat een leuk idee dat recepten ruilen met een aantal foodbloggers!

Reageer