Food Blog Challenge #6 – Ikan Pepesan

31 mei 2016

Ikan Pepesan De allereerste keer dat ik ikan pepesan at was tussen de middagpauze van de basisschool. Waarschijnlijk had mijn vader het meegenomen van de toko. In mijn herinnering was het een hele grote makreel in een flinke laag pittige saus.
Hoewel ik toen niet zo veel van vis hield vond ik dit heerlijk.

Heel af en toe haalden we nog eens ikan pepesan bij de toko, maar zelf hebben we het nooit geprobeerd te maken. Meestal aten we Hollandse pot gekookt door mijn moeder, tenzij mijn vader in een experimentele bui was en iets na probeerde te maken.

Ik vond het best spannend om het zelf te gaan maken, maar zoals zo vaak viel het ook deze keer erg mee. Je maakt de boemboe, pakt de vis er mee in en bakt deze gaar in de oven.

Ikan Pepesan

Ingrediënten voor 2 personen:
1 schoongemaakte verse makreel, 350-400 g
1 kleine ui, grof gesneden
2 teentjes knoflook, grof gesneden
2 el sambal oelek
2 el sambal badjak
¼ tl trassie
1 el gula djawa, palmsuiker
¼ tl assem, tamarinde pasta
3 kemirinoten, geroosterd
½ tl gemberpoeder
½ tl laospoeder
1 salamblad
1 djeroek poeroet blad
2-3 el Neutrale olie om te bakken
1 bananenblad, aluminiumfolie of bakpapier

Pureer de ui, knoflook, sambals, trassie, gula djawa, assem, geroosterde kemiri’s, gemberpoeder en laospoeder met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde pasta.

Doe de olie in een pan op laag tot medium vuur. Doe hier de pasta in samen met de salamblad en djeroek poeroet. Laat dit zo’n 5 minuten bakken, roer regelmatig om de pasta niet aan te laten bakken.

Verwijder van het vuur en laat de pasta afkoelen.

Breng een grote pan met water aan de kook. Dompel het bananenblad in het kokende water om het soepel te maken.

Ikan Pepesan

Leg het bananenblad op een bakplaat en hier bovenop de schoongemaakte makreel. Besmeer de makreel rondom met de pasta en als je wat over hebt ook de binnenkant.

Vouw het bananenblad dicht en zet het vast met tandenstokers of satéprikkers. Je kan nu de vis een half uurtje laten marineren of gelijk afbakken.

Verwarm de oven voor op 165°C. Bak de ikan pepesan voor ongeveer 30 tot 45 minuten.

Ikan Pepesan

Het eindresultaat! Mijn eerste echte zelfgemaakte ikan pepesan. Het viel uiteindelijk ontzettend mee om deze zelf te maken. Het geeft niet als je geen bananenblad kan vinden, ik vond niet dat deze ontzettend veel smaak af gaf.

Ikan Pepesan We aten de ikan pepesan met sambal goreng boontjes, waar ik nog wat gekookte eitjes bij heb gedaan.

Ikan Pepesan Het nadeel van de makreel vond ik wel dat er erg veel grote en kleine graatjes in zitten. Wellicht dat ik de volgende keer 2 filets gebruik om het makkelijker te maken om te eten. Dan ga ik het ook een keer met aluminiumfolie proberen. Ik had niet het idee dat het bananenblad zoveel toevoegde, maar ik wilde graag de traditionele manier proberen.

Wil je ook mee doen aan onze challenges?

Maak dan jouw versie van ikan pepesan en laat je inspireren door mijn recept of die van de andere deelnemers van de challenge.

De Food Blog Challenge voor juli is Ramen, Japanse noodle soep. Vaak gemaakt met noodles, bouillon en verschillende soorten toppings zoals: varkensvlees, nori, paddenstoelen en bosui. Ik ben wederom erg benieuwd hoe deze challenge zal verlopen. We stellen de komende challenge een maandje uit, dus eind juli worden de Ramen recepten verwacht!

De voorwaarden:
– Noem Nombelina en Culinessa in je blogpost.
– Vermeld de Food Blog Challenge, onze challenge recepten en stuur ons een linkje.
– Gebruik het FBC logo op je foto.
– Publiceer nieuwe challenges in de laatste 7 dagen van de maand. (Voor FBC #7 is dit vanaf 25 juli.)

Aan oude challenges kun je altijd mee doen en je recept plaatsen. De logo’s van de challenges kun je hier downloaden.

Meer informatie en de afgelopen challenges vind je op de Food Blog Challenge pagina.

Inzendingen:

 •  
 •  
 •  
 • 14
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

6 reacties op Food Blog Challenge #6 – Ikan Pepesan

 1. Pingback: Ikan Pepesan - Indische Makreel - I am Cooking with Love

 2. 13-01-17 10:30

  Ziet er super lekker uit. Zelf maak ik deze met gerookte/gestoomde makreel. Dan haal ik zoveel als mogelijk is de graten eruit met een pincet speciaal voor graten. Ik haal dan het vel los, maar maak hem niet kapot. Daar doe ik dan ook de boemboe tussen en leg er wat djeroek purut op. Dan in het midden en dan de andere kant. Daarna leg ik hem op aluminiumfolie. Daarna doe ik de vis op 150-180 graden in de oven voor een halfuurtje.

  • 20-01-17 14:11

   Dankjewel! En dank je voor de tips :).

 3. 16-01-18 14:47

  je bent vergeten te vermelden dat er ook tomatenpuree bij moet

 4. 16-01-18 14:50

  ketjap manis???

  • 16-01-18 15:18

   Ik heb beide niet gebruikt.

Reageer