FBS: Fluweelzachte citroencake

26 augustus 2013

Foodblogswap fluweelzachte citroencake Deze maand heb ik weer meegedaan aan de Foodblogswap. De vorige keren kookte ik van Brenda en Annemieke. Deze keer was Door van DoorEten aan de beurt.

Door is awesome en maakt prachtige foto’s van heerlijke gerechten. Ik twijfelde heel erg over wat ik nou zou maken. Zoet of toch hartig? In tegenstelling tot mijn website bevat Door’s blog een hoop zoetigheden. Uiteindelijk koos ik de toch wat makkelijkere fluweelzachte citroencake. Vinden jullie hem niet prachtig? Ik stond te popelen om hem met jullie te delen. Omdat mijn rechthoekige bakblik toch zijn beste tijd heeft gehad, heb ik de cake in een springvorm gebakken. Ging prima en ik vind de ronde cake erg mooi geworden.

Mijn schoonvader, die echt geen zoete kauw is, vond hem heerlijk. Hij dacht eerst nog dat we hem bij een speciaal zaakje vandaan hadden! Binnenkort maak ik de cake nog een keer voor zijn verjaardag.

Ingrediënten:
260 gr bloem
200 gr suiker
250 gr zeer zachte boter
170 gr crème fraîche
2 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl dubbbelkoolzure soda/baking soda/natriumbicarbonaat
1/2 tl zout
2 tl vanille extract of het merg van een vanillestokje
1 of 2 citroenen
125 gr poedersuiker
20 gr amandelschaafsel

Ik gebruikte een vrij kleine springvorm met 18cm doorsnee.

Warm de oven voor op 180C (150C hetelucht). Vet je bakvorm in met boter en bestuif met een beetje bloem.

Meng de bloem, bakpoeder, soda en het zout in een kom. Klop in een andere kom de boter met de suiker schuimig. Voeg hier een ei en toe en meng tot deze is opgenomen. Doe hetzelfde met het tweede ei.

Voeg de vanille, bloemmengsel, crème fraîche en het botermengsel samen en klopt tot een egaal geheel. Voeg de rasp van de citroen en 2 eetlepels citroensap toe en roer dit goed door. Let op dat je het wit van de schil niet mee raspt en was de citroen altijd goed (bewaar de citroen voor het glazuur).

Vul de bakvorm en bak de cake 50 tot 60 minuten in het midden van de oven. In mijn gasoven duurde het 10 tot 15 minuutjes langer. Controleer met een prikkertje of hij gaar is. Wanneer de satéprikker er schoon uit komt, dan is de cake klaar.

Laat de cake eerst in de vorm afkoelen en haal hem na 30 minuten uit de vorm om verder af te koelen, liefst op een rooster.

Doe het amandelschaafsel in een droge pan en bak deze op een laag tot medium vuurtje goudbruin. Blijf er goed op letten, zodat het schaafsel niet te donker wordt.

Meng de poedersuiker met 1 a 2 eetlepels citroensap. Als het glazuur nog te dik is voeg je hele kleine beetjes water toe. Heb je toch teveel water gebruikt, doe er dan weer wat poedersuiker bij. Het glazuur moet dik en lopend zijn.

Besprenkel het glazuur over de compleet afgekoelde cake en bestrooi met amandelen. Laat het glazuur uitharden. Ik heb uiteindelijk niet het complete glazuur gebruikt, maar leef je naar eigen smaak uit.

Fluweelzachte citroencake Tijdens het bakken rees de cake een beetje uit de bakvorm. Bij het koelen zakte hij weer een beetje in. Uiteindelijk kreeg ik een mooi oppervlak waar ik het glazuur en de amandelen mooi overheen kon strooien.

Een absoluut heerlijke, luchtige cake. Het glazuur maakt het ook echt af. Ik twijfelde om er nog wat maanzaadjes doorheen te doen, maar hij heeft verder helemaal niks nodig. Ik vermoed dat hij door de crème fraîche langer zacht blijft en niet snel uitdroogt, al heb ik hem na een dagje wel lichtjes afgedekt met aluminiumfolie. Dankjewel Door voor dit fantastische recept.

Ik kon het niet laten om nog iets van Door’s blog te maken. Voor de lunch maakte ik haar broodjes rosbief.

doorswap3 Kijk op DoorEten hoe dit broodje is gemaakt.

Hou het blog van Kayotic Kitchen in de gaten. Zij kookt iets van Nombelina voor de foodblogswap.

 • 3
 •  
 •  
 • 9
 •  
 •  
Tags: , , ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

9 reacties op FBS: Fluweelzachte citroencake

 1. 26-08-13 10:10

  Lijkt me heerlijk!

 2. 26-08-13 12:15

  Hij ziet er echt prachtig uit!

 3. 26-08-13 19:47

  Ik had nog nooit van de FoodblogSwap gehoord, maar klinkt echt heel leuk om te doen! De cake ziet er trouwens heel mooi uit 😉

 4. 31-08-13 09:30

  Ik houd van taart. Lijkt me heel lekker.

 5. 03-09-13 12:35

  Hmm, water in mijn mond! Die cake lijkt me heerlijk en inderdaad: perfect voor verjaardagen. Ik ben meteen even gaan kijken op de site van Door 🙂

 6. 04-09-13 22:15

  Ohhhh echt jammie!!

  Maar waar haal je dubbelkoolzure soda?
  Wat is het precies?

  • 05-09-13 00:18

   Het wordt ook wel baking soda, zuiveringszout of maagzout genoemd. O.a. te koop bij de apotheek of drogist, maar ook bij de toko. Bij de toko kun je het meestal in oranje doosje met de tekst baking soda vinden.

   • 06-09-13 08:42

    Aaaah dankjewel!
    Ik begon te twijfelen door het dubbelkoolzure ervoor.
    Ik heb pas een doosje gekocht, komt goed uit want ik zocht nog een lekker recept om t te gaan gebruiken 🙂

 7. 29-07-14 18:41

  Heb toevallig laatst ook een citroencake gemaakt en inderdaad: wat maakt die citroen de cake zacht! Het smelt op je tong. Ik eet eigenlijk geen suiker, maar hier heb ik toch stiekem zelf meerdere plakjes van gesnoept!

Reageer