Culinaire Arganolie

30 januari 2013

Arganolie Culinaire arganolie is een biologische olie die gemaakt wordt van de pitten van de arganboom, die alleen in Marokko groeit. De arganpitten worden geroosterd en met lichte druk koud geperst. Vervolgens wordt de olie één keer gefilterd en daarna direct gebotteld. Van Arganwinkel.nl ontving ik een fles Arganic arganolie om uit te proberen.

Arganolie Zoals (geloof ik) velen met mij, kende ik arganolie alleen als verzorgingsproduct. Als ik het goed begrijp is het verschil tussen cosmetische en culinaire arganolie, dat voor de laatste de pitten eerst geroosterd worden. Dit geeft de olie zijn specifieke smaak.

De olie heeft een vrij sterke nootachtige geur. De smaak is iets milder en zou ik door de krachtige uitgesproken smaak maar spaarzaam gebruiken. Voor bakken en braden lijkt deze olie mij niet geschikt, maar wel voor koude bereidingen of om achteraf vlees op smaak te brengen zoals je bijvoorbeeld met een extra virgin olijfolie zou doen.

Voor het bedenken van gerechten om de olie mee te testen kwam ik niet veel verder dan salade dressing. Waarbij je de helft van de olijfolie vervangt door arganolie. Niet alle olijfolie, want de arganolie kan vrij overheersend zijn.

Aranka van natriumarm.eu stelde Muhammara voor. Een rode paprikadip uit het Midden Oosten, waarbij je wederom een deel van de olie vervangt met arganolie. Dit bracht me ook op het idee om het een keer door hummus te proberen.

Beide heb ik nog niet gemaakt, maar ik laat het jullie zeker weten wanneer ik het heb geprobeerd.

De olie is vrij prijzig en niet heel lang houdbaar. Een fles van 250ml kost bij Arganwinkel.nl op dit moment (30/01/2013) €32,50 en is afgeprijst van €37,50.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags: ,

Geschreven door:

Liefhebber van eten, katten, puppies en boeken.

Volg mij op Twitter of de Nombelina's Foodblog pagina op Facebook voor het laatste nieuws.

Reageer